Юрій Стець: «У мене були й залишаються можливості очолити Адміністрацію Президента чи РНБО»

Юрій Стець: «У мене були й залишаються можливості очолити Адміністрацію Президента чи РНБО»

4 Грудня 2014
13032

Юрій Стець: «У мене були й залишаються можливості очолити Адміністрацію Президента чи РНБО»

13032
Але він вирішив створити й очолити Міністерство інформаційної політики. Навіщо і заради чого — Юрій Стець пояснив у бліц-інтерв’ю «Телекритиці»
Юрій Стець: «У мене були й залишаються можливості очолити Адміністрацію Президента чи РНБО»
Юрій Стець: «У мене були й залишаються можливості очолити Адміністрацію Президента чи РНБО»

Призначення Верховною Радою 2 грудня Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики і запуск процедури створення цього міністерства викликали гостро критичну реакцію журналістів, медіаменеджерів, громадських організацій, депутатів-медійників та інших дотичних до мас-медіа фахівців. Ще більше критики на свою адресу пан Стець отримав після презентації проекту положення про Міністерство інформаційної політики.

 

Сьогодні, 4 грудня, Юрій Стець починає приватні консультації з медіаюристами, щоб переробити свій документ, узгодивши його з чинним законодавством. На все це в нього вкрай мало часу - вже завтра, 5 грудня, Кабінет Міністрів має наміри ухвалити постанову про створення міністерства і затвердити положення. Журналісти вже готуються до публічних акцій протесту і закликають одне одного бойкотувати «міністерство правди». Вимога в медійників одна - скасувати призначення Юрія Стеця міністром і ліквідувати міністерство, так би мовити, «в зародку».

 

«Детектор медіа» поставила Юрію Стецю телефоном кілька запитань, щоби зрозуміти, навіщо він створює міністерство і чому саме в такий спосіб. Він пообіцяв, що переробить одіозний проект положення і вилучить із нього норми, розкритиковані медійниками під час презентації проекту 3 грудня. Нагадаємо, що в документі йдеться, зокрема, про державний нагляд (контроль) за діяльністю ЗМІ, незалежно від їхнього підпорядкування і форми власності, про державну реєстрацію засобів масової комунікації та інформаційних агентств, про розробку й затвердження державних стандартів телевиробництва і стандартів професії у сфері медіа та інформації, про боротьбу із «застосуванням маніпулятивних інформаційних технологій», про забезпечення свободи слова й думки. На думку медійників, перелічені вище норми передбачають втручання в професійну діяльність журналістів та загрожують свободі слова через втручання в діяльність ЗМІ держави. Адже положення документа на сьогодні можуть мати вкрай широке тлумачення.

 

Юрій Стець в інтерв'ю пояснив, що бюджету відомства він поки ще не підрахував. За його планами, міністерство матиме маленький штат - до 20 осіб, бо всю іншу роботу виконуватимуть продакшн-студії та волонтери. «Можна й не називати міністерством», - зауважив він. Невже міністр починає розуміти, що для виконання запланованих ним завдань не потрібно цілого міністерства?

 

- Юрію, чому для публічного обговорення створюваного Міністерства інформаційної політики (МІП), що відбулося 2 грудня, було запропоновано старий проект положення, який розроблявся 2007 року? Нового проекту положення немає?

- Я, коли представляв цей проект, казав, що він розроблявся до змін законодавства, яке регулює медіа. І попередив, що це проект до обговорення, з якого треба виключити ті пункти, які суперечать чинному законодавству. Зокрема ті, що стосуються державних ТРК, на базі яких має бути створено суспільне мовлення. Моя логіка така: нам потрібна канва, і треба почати обговорення. Для мене є ключовим, щоб для розробки цього положення долучилися медіаюристи. І ми домовилися з народними депутатами Світланою Заліщук і Мустафою Найємом, що вже 4 грудня зустрічаємося з медіаюристами, які розробили багато законопроектів про свободу слова, доступ до публічної інформації тощо. Ми спробуємо розробити положення, яке буде чітко врегульовувати всі норми, пов'язані з діяльністю цього міністерства, і в ньому будуть поставлені всі запобіжники, які унеможливлять посягання на свободу слова чи на професію журналіста.

 

- Тобто нового положення ще не розробляли?

- Я не знав, яка буде створена інституція, тому що я про це говорив ще в червні цього року, коли було створено управління інформаційної безпеки в МВС. Тоді не міг достукатися ні до кого, що потрібен якийсь державний орган, який би опікувався інформаційною безпекою в Україні під час війни з агресором. Відповідно, рішення, який це саме буде орган, рішення, направду, приймалося в останній момент. Це відома історія. Тому я свідомий того, що в представленому мною проекті є пункти, які треба викреслювати, але я попередив, що це старий проект положення.

 

- Чому ці функції не можна було покласти на інші державні відомства, які є в Україні?

- Я вже пояснював. У нас існує декілька регуляторів, і дорадчих органів, і органів контролю, які опікуються інформаційною політикою. Я наголошував, що наявні органи безпорадні в цьому, тому що в них функціонал інший. Наприклад, РНБО - це дорадчий консультативний орган Президента. Тобто це орган, який виключно дає поради як діяти, а не провадить державну інформаційну політику. Є Нацрада - це регулятор виключно телерадіоефіру. В них теж інший функціонал. Держкомтелерадіо зі створенням суспільного мовлення і роздержавленням преси втрачає свої основні функції, і парламент буде вирішувати, чи потрібен далі цей конституційний орган. І функціонал Держкомтелерадіо не передбачає будь-чого, крім керування обласними державними ТРК, яких, повторюю, не буде після впровадження закону про суспільне мовлення. Можна було б робити на рівні якогось департаменту в СБУ. Але СБУ не є орган, який може розробити, впровадити й контролювати інформаційну політику країни. Якщо цим опікуватиметься СБУ, нас точно ніхто не зрозуміє. Ще ГПУ не вистачало.

 

- На який період створюється МІП?

- Це міністерство було запропоновано як кальку міністерств, які були у Великобританії, США, Франції під час воєнних дій. Я вважаю, що це МІП потрібне тільки на час військової агресії, а після її закінчення воно нам не потрібне. За цей час можна схвалити і запровадити концепцію інформаційної безпеки, налагодити внутрішні комунікації між усіма органами влади. Коли військова агресія зійде нанівець, не буде сенсу в цьому міністерстві.

 

- Який бюджет ви прорахували для МІП? На громадській дискусії цифри так і не були озвучені.

- Я справді ще не дивився документів щодо окладів працівників. Тому поки що нереально назвати цифру.

 

- А який передбачається штат?

- У штаті МІП працюватиме 20 осіб на постійній основі. Більше немає необхідності. Тому що по факту вся робота - це продакшн-студії або люди, які за допомогою грантів чи грошей спонсорів зможуть долучитися до діяльності МІП. Я точно не буду пиляти бюджет, чудово розумію, що я перебуваю під величезним збільшувальним склом, тому сам не зацікавлений бавитися в бюджетні ігри. Там не буде ні машин, ні водіїв, ні оренди приміщень чи ще чогось. Розраховувати на це - самогубство.

 

- А не замало для міністерства 20 штатних працівників?

- Можна й не називати міністерством. Але міністерство - це функціонал, можливість по горизонталі працювати з іншими міністерствами: культури, оборони, МЗС тощо. Інакше просто не зможеш налагодити міжвідомчу комунікацію, не можеш пробити жодної історії, тебе просто не чують.

 

- Чому більшість народних депутатів не бачили положення про МІП і не знали, за що вони голосують?

- Думаю, що вони ніколи не бачили й положень інших міністерств. Прерогативою депутатів є обрання прем'єр-міністра, міністрів. А завдання Кабміну - затвердження й розгляд положень про міністерства. Є виклики - на них треба відповідати. Й розробка положення людьми, які зацікавлені не просто щоб воно було на папері, а щоб працювало - це і є відповідь на виклики. Можна ще чотири місяці проговорювати необхідність, а потім будемо лікті кусати, що нічого не зробили.

 

- Чи правда, що МІП буде фінансуватися в тому числі й за рахунок скасування фінансування державних ЗМІ: «Голосу України», «Урядового кур'єру», «Віче» та інших?

- Ні, не скасування фінансування, а за рахунок оптимізації витрат на них. Ми в Комітеті з питань свободи слова та інформації намагалися щороку зменшити видатки на ці речі.

 

- Тобто після перегляду з медіаюристами проекту положення частина положень із нього зникне через роздержавлення ЗМІ і створення суспільного мовлення. Чи залишиться там реєстрація ЗМІ?

- Ні, сама норма була викинута прямо під час дискусії.

 

- А координація ЗМІ всіх форм власності?

- Ішлося про державні, муніципальні та комунальні ЗМІ. Ця норма відпадає.

 

- А що тоді залишається?

- Три пункти, які мене цікавлять і заради чого це створювалося: розробка стратегії інформаційної політики, впровадження і контроль за її виконанням. Це стосується в тому числі й виготовлення соціальної реклами, розміщення її і в Україні й за кордоном. Другий департамент буде займатися інформаційною війною. А третій департамент - це внутрішні комунікації між усіма відомствами. Ці три департаменти мають бути в цьому міністерстві. Заради цього й створюється МІП.

 

- А скільки буде у вас заступників?

- Я пропоную два: один заступник - керівник апарату, і ще один.

 

- Як ви поставилися до гострої критики медіаспільноти й міжнародних організацій?

- Ставлюся позитивно, бо це викликає публічну дискусію і дає можливість вичленити непотрібні речі.

 

- Хто у владі підтримує ініціативу створення МІП?

- Щонайменше всі, з ким я спілкувався, Кабмін, Президент. Я проговорював цю ідею ще коли був керівником управління в Нацгвардії, зокрема й на засіданні з керівниками силових відомств, у тому числі з Аваковим, Наливайченком та іншими. Вони зрозуміли потребу такої діяльності, особливо на територіях, які тимчасово окуповані.

 

- Під час публічної дискусії лунали заклики від журналістів відмовитися від посади міністра й ідеї створення МІП.

- Той, хто виступає з такими закликами, нехай бере на себе відповідальність і скаже, як запобігти інформаційним викликам, пов'язаним із війною. І будь-хто нехай зробить в інший спосіб, я жодної такої людини не знайшов.

 

- Що можете сказати у відповідь на те, що це міністерство створюється під Стеця?

- Я міг обійняти посаду глави Адміністрації Президента, РНБО. В мене немає великих амбітних особистих цілей. У мене є конкретна мета, обмежена в часі. Люди, які займаються не прямим тролінгом, а хоча б трохи аналізують ситуацію, чітко розуміють, що в мене були й залишаються можливості очолити АП чи РНБО. Якби в мене було бажання, я вже міг би обійняти одну з цих двох посад. Тому логіки в таких заявах я не бачу.

 

- Дехто каже, що створення МІП відстрочить запровадження суспільного мовлення?

- Я розмовляв із Зурабом Аласанією і сказав, що буду всіляко йому допомагати, і якщо він відчує, що МІП якимось чином може завадити, а не допомогти впровадити суспільне мовлення, він має, по-перше, сказати це мені, а по-друге, публічно про це заявити. Я після цього подам у відставку.

 

- Є також багато побоювань, що МІП, прикриваючись агресією проти України, буде запроваджувати цензуру.

- У мене надто великий досвід і надто велика кількість шрамів від міліцейських кийків, у тому числі й за свободу слова в цій країні. Й тому навряд чи мені можна закидати такі звинувачення. Й тоді, коли був у Комітеті свободи слова за часів Януковича, і коли за часів Кучми працював на 5-му каналі, й коли пішов в управління інформаційної безпеки й поїхав на схід. Тому я - остання людина, яка могла б використати МІП для цензури. Якщо хтось буде тиснути на мене з вимогою запровадити цензуру, то я вийду й публічно скажу, хто тисне, й після цього подам у відставку.

 

- Ви вже не працюєте генеральним продюсером 5-го каналу?

-Ні, я фізично не встигаю, офіційно я є членом наглядової ради, але в мене бракує часу, останні три дні майже не спав. Я на каналі за останні кілька місяців був кілька разів на ефірі. На 5-му каналі є шеф-редактор Володимир Мжельський, є головний продюсер каналу Ярослав Шамборовський, є програмний директор Людмила Міллер, гендиректор Іван Адамчук.

 

- А чим займатиметеся, коли закінчиться війна і відпаде потреба в МІП?

- Я більше не планую йти в парламент, тому що вважаю, що більше двох разів не можна йти в депутати, бо ти відриваєшся від соціуму, не відчуваєш його. В Комітеті свободи слова колектив теж має оновлюватися, свіжі люди, свіжі ідеї.

 

- Ви плануєте їхати на Донбас, спілкуватися з людьми?

- Я планую вже в суботу поїхати на Донбас і з друзями з Нацгвардії побудувати карту зон покриття радіо й телебачення «ДНР» і «ЛНР», щоб ми могли перекрити їх сигналом наших мовників. Будемо спілкуватися з місцевим населенням, яке на звільнених територіях. Там реально настрої просто жахливі.

 

Фото Діани Поладової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13032
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду