Держкомтелерадіо радить ЗМІ скористатися методичними матеріалами істориків для висвітлення роковин Голодомору

Держкомтелерадіо радить ЗМІ скористатися методичними матеріалами істориків для висвітлення роковин Голодомору

13 Листопада 2014
6114
13 Листопада 2014
15:50

Держкомтелерадіо радить ЗМІ скористатися методичними матеріалами істориків для висвітлення роковин Голодомору

6114
Держкомтелерадіо радить ЗМІ скористатися методичними матеріалами істориків для висвітлення роковин Голодомору
Держкомтелерадіо радить ЗМІ скористатися методичними матеріалами істориків для висвітлення роковин Голодомору

Державний комітет телебачення і радіомовлення радить ЗМІ під час висвітлення 81-х роковин Голодомору 1932-33 років використовувати методичні матеріали, які підготовлено Українським інститутом національної пам'яті. Про це повідомляє прес-служба відомства.

 

Науковці вважають, що ключовим гаслом заходів та їхнього висвітлення має бути фраза «Пам'ять єднає». Також, крім традиційних уже тем «Діти-жертви Голодомору», «Доброчинці в роки геноциду», науковці радять приділити особливу увагу темі спротиву українського селянства сталінському терору і геноциду. Адже Голодомору українців передували протягом 1930-1932 років 5 тис. селянських повстань.

 

Для інформаційного наповнення ключових повідомлень фактичним матеріалом Український інститут національної пам'яті підготував фотодокументальну виставку «Спротив геноциду», в якій на базі матеріалів із раніше недоступних архівів розповідається про антирадянські повстання в Україні 1930-1932 років. З матеріалами виставки можна ознайомитися на сайті Інституту memory.gov.ua.

 

До Тижня пам'яті 17-22 листопада 2014 року розроблено плакати, аудіо- та відеоролики як соціальну рекламу із закликом запалити свічку пам'яті увечері 22 листопада та прийти до Національного меморіалу жертв Голодомору у Києві та пам'ятних знаків у містах і селах країни. Ці матеріали можна завантажити на сайті УІНП memory.gov.ua або Громадського комітету вшанування пам'яті жертв Голодомору holodomor33.org.ua.

 

Також у методичних матеріалах міститься перелік документальних і художніх фільмів, основних наукових і науково-популярних публікацій, спеціалізованих інтернет-ресурсів, присвячених тематиці Голодомору.

 

Рекомендовані УІНП фільми про Голодомор:

1. «Жнива розпачу», 1983, д/ф, автори Святослав Новицький і Юрій Луговий, Канада.

2. «Під знаком біди», 1990, д/ф, режисер К. Крайній, автор сценарію Ю. Черниченко, «Київнаукфільм», НКУ.

3. «Голод-33», 1991, худ. фільм за мотивами роману Василя Барки «Жовтий князь», режисер Олесь Янчук, оператори Василь Бородін, Михайло Кретов, сценаристи: Василь Барка, Сергій Дяченко, Лесь Танюк, к/ст. ім.Довженка.

4. «Українська ніч 33-го», 1993 - 1998, д/ф, I - IV част. («Страх», «Жах», «Гільйотина», «Справа Грушевського»), режисер В. Георгієнко, автори сценарію В. Георгієнко, Л. Мужук, «Укртелефільм».

5. «Час темряви», 2003, режисер Сергій Дудка, «Укртелефільм».

6. «33-й, свідчення очевидців», 2005, д/ф, режисер Микола Лактіонов-Стезенко.

7. «Голодомор. Україна, ХХ століття: Технологія геноциду», 2005, д/ф, режисер Віктор Дерюгін, автор сценарію Андрій Данильченко, Фонд «Україна 3000» спільно із Національною телекомпанією України.

8. «Собор на крові», 2006, д/ф, режисер Ігор Кобрин, автори сценарію Ігор Кобрин, Євген Шафранський, телеканал «1+1».

9. «Свіча Джеймса Ернеста Мейса», 2007, д/ф, режисер Наталія Сущева, автор сценарію Ігор Каблак.

10. «Хлібна гільйотина», 2008, Документальний фільм. Автор сценарію і режисер Ігор Кобрин.

11. «Живі», 2008, режисер Сергій Буковський, автори сценарію Сергій Буковський, Сергій Тримбач, Вікторія Бондар, Євгенія Кравчук, оператор Володимир Кукоренчук.

12. «Жорна», 2008, автор сценарію та режисер Ганна Гін, оператор-постановник Ігор Лукашов «МедіаПорт», Харків.

13. «Закляття безпам'ятства. Голодомор 1932-33 рр. на Луганщині», 2008, док.-публ. фільм, автор сценарію та режисер - журналіст Олександр Крамаренко, оператор - Олексій Мовсесян.

 

Нагадаємо, що День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій відзначається щороку в четверту суботу листопада відповідно до указу Президента України від 26.11.1998 № 1310/98. Цього року цей день припав на 22 листопада.

 

Указом Президента України Петра Порошенка № 830/2014 від 29.10.2014 Держкомтелерадіо доручено сприяти широкому висвітленню в ЗМІ заходів у зв'язку з Днем пам'яті жертв голодоморів. Відповідно до указу мовники мають також внести відповідні зміни до програм радіо та телебачення.

 

Про необхідність внесення відповідних змін до сіток мовлення телеканалам і радіостанціям нагадала також Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Нацрада радить мовникам при плануванні програм на 22 листопада керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду