Фільм «Хайтарма» здобув нагороду фестивалю «Фільм за мир» в Італії

Фільм «Хайтарма» здобув нагороду фестивалю «Фільм за мир» в Італії

7 Листопада 2014
5817
7 Листопада 2014
12:32

Фільм «Хайтарма» здобув нагороду фестивалю «Фільм за мир» в Італії

5817
Фільм «Хайтарма» здобув нагороду фестивалю «Фільм за мир» в Італії
Фільм «Хайтарма» здобув нагороду фестивалю «Фільм за мир» в Італії

Стрічка про депортацію кримських татар «Хайтарма» Ахтема Сеітаблаєва перемогла в номінації «Найкращий повнометражний фільм, рекомендований для шкіл» на фестивалі «Фільм за мир» (A Film for Peace Festival) у місті Трієст (Італія). Про це повідомляє сайт фестивалю. Церемонія нагородження відбулася в Університеті Трієста 31 жовтня.

 

Про нагороду також повідомив на своїй сторінці у Facebook сам пан Сеітаблаєв: «Хочу поділитися гарною новиною, щойно повідомили. На кінофестивалі в Італії (м.Тріест) фільм «Хайтарма» переміг в номінації «Кращий повнометражний фільм». Дякую всій команді!».

 

«Хайтарма» («Повернення») - перший кримськотатарський повнометражний художній фільм, створений телеканалом АТR. Стрічка заснована на реальних подіях і розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу - 18 травня 1944 року, початок сталінської депортації кримських татар. Головним героєм виступає льотчик, двічі герой Радянського Союзу, Аметхан Султан, який у травні 1944-го після звільнення Севастополя їде в відпустку у рідну Алупку. На його очах і розгортається виселення з домівок цілого народу.

 

В український прокат «Хайтарма» вийшла 17 травня 2013 року, проте, за словами творців картини, із широким прокатом в Україні у них не склалося.

 

«Хайтарма» здобула російську кінопремію «Ніка» у номінації «Найкраща картина країн СНД та Балтії», а також премію Національної спілки кінематографістів України у номінаціях «Найкращий фільм року» та «Найкращий ігровий фільм».

 

Фільм також отримав дві премії на міжнародному кінофестивалі «Кімерія» в Італії (Kimera International Film Festival). Стрічка Ахтема Сеітаблаєва здобула призи за найкращу режисуру і як найкращий фільм.

 

Нагадаємо, наразі Ахтем Сеітаблаєв веде ток-шоу «Хоробрі серця» на телеканалі «1+1».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5817
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду