Осяяння

Хочете знати, як я провів свята? В постійних роздумах про долю неньки-України. Навіть, коли до Великодня коптив шинки, ковбаси і полядвиці. Навіть, коли пік паску. Ні, не власноруч, а в міні-пекарні. Навіть, коли те добро святили ми з усією родино
Осяяння
Осяяння
6 Трав 2008
0
5603

Хочете знати, як я провів свята? В постійних роздумах про долю неньки-України. Навіть, коли до Великодня коптив шинки, ковбаси і полядвиці. Навіть, коли пік паску. Ні, не власноруч, а в міні-пекарні. Навіть, коли те добро святили ми з усією родиною в церкві. Весь час думав про неї, про неньку. Ходіння по гостях, приймання гостей у себе, Великодні гаївки плавно перейшли у день міста Львова і у феєрію забав. Але я не переставав думати про неньку. Може, саме тому я не об’ївся і не обпився.

Думайте про Україну, і ніколи не розтовстієте!

Увесь цей час я вмикав телевізор тільки для того, щоби переглянути новини. 1 травня якась дурепа на 5-му каналі повідомила, що комуністи у Львові зібралися біля... пам’ятника Леніну. Але це мене не збило з пантелику. Я не став думати про те, де вона у нас побачила пам’ятник Леніну. Я думав про неньку.

І знаєте, що я надумав? Ми замало агресивні. Це нас розслабило, і ми втратили пильність. На нас постійно нападають, а ми навіть не відгавкуємося. Пуцін намолов дурниць на саміті в Бухаресті, а скандалу нема. Де наші зуби?

В новинах повідомили, що Греція запропонувала Македонії перейменуватися на тій підставі, що історично Македонія знаходиться у Греції. Без виконання цієї вимоги Македонія не може вступити ані до НАТО, ані до ЄС, бо Греція всі її спроби заблокує.

Я мало не вдавився тим смачнющим перекладенцем, який спекла моя тестьова. «О! – вигукнув я. – Еврика! Я знаю, як нам продемонструвати свою рішучість, зуби, ікла і кігті».

З історії відомо, що самоназва, яку взяли собі ті, кого раніше називали західними болгарами, штучна. Болгари й досі не можуть із цим змиритися. А македонці усіляко намагаються витравити зі свідомості свого народу той скромний факт, що вони колись були болгарами. Перевидаючи нині фольклорні збірники з ХІХ сторіччя, вони вилучають з них будь-яку згадку про «західних болгар», заміняючи їх на «македонців», хоча різниця у мові приблизно така ж, як у галичан і наддніпрянців.

А тепер про те, що мене осінило. У японців це називається саторі. Осяяння.

Якщо ви у цей момент що-небудь жуєте, то негайно проковтніть. Проковтнули? Тоді читайте далі.

Я зрозумів, що наш порятунок у тому, аби взяти приклад з Греції. От набратися нахабства і запропонувати Росії перейменуватися на Московію. Після всього того хамства, яке озвучив Пуцін, це було б цілком на часі. Дуже скромне бажання.

Я ж не кажу: поділіться з нами Сибіром, який ми разом із вами підкорювали, колонізували і заселяли. А також Зеленим Клином, Камчаткою і Сахаліном. Поділіться нафтою і газом, які ми разом із вами добували на цих територіях, бо нашу нафту і наш газ ви випомпували у першу чергу.

Нарешті ми змогли би повернути собі свою історичну назву Русь. Бо назва Росія – це такий самий штучний витвір, як і Македонія. Щойно у 1721 році Петро І прийняв титул Імператора Всеросійського. Але світ і надалі називав Московію Московією. Меншиков навіть надіслав петицію у Копенгаген: «Во всех курантах печатают государство наше Московским, а не Российским, и того ради извольте у себя сие престеречь, чтобы печатали Российским, о чем и к прочим ко всем Дворам писано». Назва Росія поширилася тільки після наполеонівських війн.

Тривалий час московіти не мали своєї назви. Бо навіть ще й у ХІХ сторіччі називали себе «московскими людьми», «крестьянами» або «православними».

«В огромной части своей территории русский народ не дает себе никакого названия», – нарікав учений А. Соболевський. «Разумная вещь написать воззвание к русскому народу, как его пишут в других странах: «французы!» или «британцы!». «Русские!» – не годится, сам язык не потерпит. А на всех сходках по всем просторам России произносят речи с воззванием «Православные!». Вот как русский народ определяет свою национальность», – писав І. Аксаков.

Ще у ХІХ столітті західні українці називали себе русинами. Юрій Федькович писав про Полтавську битву: «Москалі здобули Русь».

Тим часом назва «русские» – взагалі якась чудна. В середньовіччі так називалися народи, завойовані русичами – чудь, меря. «В самом этнониме «русские» слышится плененность, принадлежность, а не самостоятельное бытие… Были попытки ввести другие имена: русичи, россы, но они не привились. Народ сознавал себя русским (барским, царским, казенным). Русские не владеют Россией, они принадлежат Руси» (Г. Померанц).

«Русские, кажется, один из немногих народов в мире, самоназвание которого является прилагательным, а не существительным», – дивується історик В. Кожинов.

«Русские – это некое притяжательное название… а русины – это название самодостаточное. Такое же, как поляки, англичане, шведы или, скажем, каталонцы» (А. Бушков).

Те саме знаходимо і у Льва Толстого. Бо мучило це, мучило московських інтелектуалів і досі мучить. І буде мучити, доки історична справедливість не відновиться.

Що не кажіть, а підстави для претензій у нас ще кращі, ніж у Греції.

А якщо Московія не захоче повернути собі свою історичну назву, то ми заблокуємо її вступ до СОТ.

Коли ж ми знову станемо Руссю, то візьмемося нарешті за тотальну русифікацію українських московітів по повній програмі. Хочете бути руськоязичними? І будьте!

Комуністи у Львові зібралися біля пам'ятника Леніну.

Москалі здобули Русь.

Це досі мучить російських інтелектуалів

Якщо Московія не захоче повертати собі свою історичну назву, ми заблокуємо її вступ до СОТ.

Хочете бути руськоязичними? Будьте!

(фото - art-holding.ru, trekearth.com, greep.net, alpindustria.tour, knifelife.ru)

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
ХРИСТОС ВОСКРЕС! Ну что еще можно добавить к светлым словам, которыми сегодня радостно приветствуют друг друга православные христиане? Только присоединиться к этому хору и нести праздничную жизнеутверждающую весть, славя имя Иисуса Христа. И по
15 Квіт 2012 10:29
10 550
ДУСЯ
Мы с Мусей Катасоновой серьезно подумываем о том, чтобы нанять пару-тройку адвокатов. А то как послушаешь, что в мире творится, страшно становится. Вот опубликовали на сайте «Блик Секрет» статью с личными фотографиями Тины Кароль, о которых я вам
23 Груд 2011 14:27
9 433
ДУСЯ
Мы с сестричкой очень любим взять побольше чего-нибудь вкусненького и сесть смотреть нашу любимую передачу «Зважені та щасливі» по СТБ. Уж очень хочется быть такой же стройной и красивой, как ведущая шоу Любава Грешнова. Вот на этой почве у нас с
21 Груд 2011 14:17
10 004
ДУСЯ
Сегодня утром я у своей сестренки потребовала, чтобы она стерла из телефона все свои фото - и как напившись пляшет на столе рядом с Пэрис Хилтон в ночном клубе, и как обнимается со своими любимыми телезвездами.   Оказывается, сегодня постоянно
21 Груд 2011 13:16
29 355
ДУСЯ
Сегодняшнее утро не предвещало ничего страшного: «Интер», программа «С добрым утром», все как положено. Мы с Мусей послушали дельные советы, приняли ценную информацию и лениво поплелись по делам. Но тут мой телефон разразился трезвоном: «Караул! За
20 Груд 2011 17:35
5 497
ДУСЯ
Казалось бы, со скандальным разводом хореографа Татьяны Денисовой и певца Александра Кривошапко все уже решено, обсуждено рассказано. Ан нет, снова здорово! Эта не слишком веселая тема снова и снова всплывает в разговорах и интервью экс-влюбленных.
14 Груд 2011 17:20
21 086
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду