СЕРЕД ЛИСТІВ І СНІВ

СЕРЕД ЛИСТІВ І СНІВ

Яких я тільки листів не отримую! Окремі з них навіть адресовані самому – свят! свят! свят! – Президентові!
СЕРЕД ЛИСТІВ І СНІВ
СЕРЕД ЛИСТІВ І СНІВ
8 Квіт 2008
0
6543

Яких я тільки листів не отримую! Окремі з них навіть адресовані самому – свят! свят! свят! – Президентові! Виявляється, є такі, що думають, ніби я з Президентом на коротку ногу, як Хлєстаков із Пушкіним: „Ну, што, брат Пушкін?” − „Да так, брат, так как-то всьо...”, − відказує, бувало, Президент. Ба-альшой аррігінал!

Ой, щось мене занесло. Чесно скажу – з Президентом не спілкувався, а якби таке диво сталося, то я б уже сидів. Звинувачений у замаху на главу держави.

Люди виливають свій крик душі у листах, бо виховані совєтською системою, все ще вірять у магічну силу друкованого слова. Колись же ж тільки надрукуй у газеті, що в якійсь крамниці тебе обважили чи нахамили, відразу збори колективу крамниці, сувора догана, лист у редакцію із запевненням, що подібне більше не повториться. А зараз... Можна сміливо писати, що такий-то злодій і бути певним, що й волосок із голови того злодія не впаде. А зрештою, хто знає, як красти, то ніколи не сяде. Досить вкрасти мільйон. Вкрадеш менше − сядеш. Вкрадеш мільйон − будеш спати спокійно.

Але є, є наївні істоти, які думають, що ми з Президентом ходимо разом на пиво, в сауну і на пасіку. Наприклад, песик Фафік. Він так і пише: „Ви там з Президентом...” А далі починає нарікати на своє тяжке життя, бо інфляція догризає ті костомахи, які він сховав на чорний день, і всі його надії одружитися із якоюсь порядною сучкою приснули, як Бакай перед правосуддям.

А ось громадянин Л. Ч-цький жаліється мені на те, що інколи, у хвилини особливого натхнення йому здається, наче він мер Києва, і тоді він кидається підписувати якісь папери, перші-ліпші, які потраплять під руку. Коли забракне паперів, ставить свій підпис на стінах, на підлозі, на тарілках, на курячих яйцях, на крилах янголів, на хвостах білочок.

Пише також пенсіонер Леонід Ку-ма, якого мучать нічні кошмари. Уже півроку сниться йому, що він Таїсія Повалій. І ось, коли уже почав звикатися із цим образом, і тихцем приміряти окремі частини жіночого гардеробу, пити щоранку сирі яйця і прочищати золотий голос на балконі, полохаючи усіх довколишніх собак, як раптом вияснилося, що Тая зібралася заміж! І в принципі не така це вже трагедія. Трагедія в іншому – в тому, кого вона обрала. Тепер у снах Л. Ку-ма бачить наближення фатальної шлюбної ночі. Він зривається на ліжку і кричить: „Не сьогодні! Тільки не сьогодні!” Але велика багатовимірна тінь законного чоловіка неухильно наближається. Л. Ку-ма впізнає знайомий голос Яна Табачника: „Чєсть імєю прігласіть... ”, з жахом вистрибує з ліжка, вибігає на подвір’я і тільки тоді остаточно прокидається.

Я не психіатр, але діагноз можу поставити безпомильний – усе це вплив телебачення. Мені самому якось наснилося, наче я потрапляю на шоу Савіка Шустера і намагаюся вставити слово в монолог Ганни Герман. А коли це мені не вдається, я в розпачі кусаю її за литку. Мене арештовують, і я потрапляю в одну камеру з Віктором Федоровичем. У нього на грудях виколото „Донбас порожняк нє гоніт!” Він звільняє мені місце біля параші і каже: „Завтра твая очєрєдь пол мить”. З горішньої лежанки озивається колишній міністр транспорту: „І парашу винести не забудь!” В цей момент у заґратованому віконці на дверях з’являється голова пані Станік: „Хіба я, блін, не попереджала, що в мою зміну мертва тиша?! Тиждень без телевізора!” Вся камера гірко ридає.

Коли я дивлюся на президентське ток-шоу, де кілька старанно підібраних журналістів пропонують кілька старанно підібраних запитань, на які гарант дає старанно підібрані відповіді, мені хочеться вити на Місяць. Тоді і я сідаю та пишу листа Президентові. Наприклад, такого: „Шановний пане Президент! Ви мені нагадуєте людину, яка почепивши на шию камінь, збирається перепливати Дніпро. Але є одна відмінність – у вас на шиї два каменя: Балога і генеральний прокурор. Третій камінь, який ще донедавна бовтався у вас на шиї і нагадував своїми обрисами київського мера, здається булькнув, з чим я вас і вітаю. Бажаю вам з таким самим успіхом позбутися і решти, інакше ви, як і та гоголівська птаха не допливете до середини Дніпра”.

Я втішений, що з’явився сайт, завдяки якому я зможу поділитися своїми снами, листами, телевізійними мареннями і кошмарами. Бо я ж так само вихований совєтською системою і підсвідомо вірю, ніби друковане слово може впливати із такою ж силою, як сонячне проміння на одяг, що залежався у шафі − уся міль покидає його і гине.

(фото - belila.narod.ru)

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
ХРИСТОС ВОСКРЕС! Ну что еще можно добавить к светлым словам, которыми сегодня радостно приветствуют друг друга православные христиане? Только присоединиться к этому хору и нести праздничную жизнеутверждающую весть, славя имя Иисуса Христа. И по
15 Квіт 2012 10:29
10 579
ДУСЯ
Мы с Мусей Катасоновой серьезно подумываем о том, чтобы нанять пару-тройку адвокатов. А то как послушаешь, что в мире творится, страшно становится. Вот опубликовали на сайте «Блик Секрет» статью с личными фотографиями Тины Кароль, о которых я вам
23 Груд 2011 14:27
9 439
ДУСЯ
Мы с сестричкой очень любим взять побольше чего-нибудь вкусненького и сесть смотреть нашу любимую передачу «Зважені та щасливі» по СТБ. Уж очень хочется быть такой же стройной и красивой, как ведущая шоу Любава Грешнова. Вот на этой почве у нас с
21 Груд 2011 14:17
10 014
ДУСЯ
Сегодня утром я у своей сестренки потребовала, чтобы она стерла из телефона все свои фото - и как напившись пляшет на столе рядом с Пэрис Хилтон в ночном клубе, и как обнимается со своими любимыми телезвездами.   Оказывается, сегодня постоянно
21 Груд 2011 13:16
29 457
ДУСЯ
Сегодняшнее утро не предвещало ничего страшного: «Интер», программа «С добрым утром», все как положено. Мы с Мусей послушали дельные советы, приняли ценную информацию и лениво поплелись по делам. Но тут мой телефон разразился трезвоном: «Караул! За
20 Груд 2011 17:35
5 500
ДУСЯ
Казалось бы, со скандальным разводом хореографа Татьяны Денисовой и певца Александра Кривошапко все уже решено, обсуждено рассказано. Ан нет, снова здорово! Эта не слишком веселая тема снова и снова всплывает в разговорах и интервью экс-влюбленных.
14 Груд 2011 17:20
21 092
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду