«Зеонбуд» через суд скасував попередження Нацради

«Зеонбуд» через суд скасував попередження Нацради

22 Жовтня 2014
4994

«Зеонбуд» через суд скасував попередження Нацради

4994
«Зеонбуд» через суд скасував попередження Нацради
«Зеонбуд» через суд скасував попередження Нацради

Провайдер чотирьох загальнонаціональних мультиплексів - компанія «Зеонбуд» - виграла суд першої інстанції з оскарження попередження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. 14 жовтня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов «Зеонбуду» до Нацради, визнав протиправним і скасував рішення Нацради від 21 серпня № 740 про оголошення компанії попередження.

 

Текст постанови оприлюднено в єдиному державному реєстрі судових рішень. Згодом окремою ухвалою до нього було внесено виправлення і вказано, що постанову було ухвалено 24 вересня.

 

Як відомо, 17 липня Нацрада зобов'язала «Зеонбуд» протягом місяця розкодувати сигнал цифрового ефірного телебачення і забезпечити виконання умов ліцензій телеканалів щодо розповсюдження програм у відкритому вигляді. Протягом місяця цього не відбулося. Відтак, 21 серпня Нацрада оголосила попередження «Зеонбуду» за невиконання рішення і дала два тижні на виправлення порушень (тобто розкодування).

 

Суд визнав рішення про попередження протиправним з тих мотивів, що Нацрада не приймала попередньо рішення про проведення позапланової перевірки «Зеонбуду» і не складала актів із встановленими фактами порушення умов ліцензії чи вимог законодавства. Крім того, Нацрада неналежним чином поінформувала «Зеонбуд» про запланований розгляд питання - запросила представників компанії за один день до засідання, а не за три дні, а також не надала суду доказів, що «Зеонбуд» отримав це запрошення.

 

Суд прийшов до висновку, що «відповідачем (Нацрадою) було порушено порядок розгляду питання про порушення позивачем законодавства або умов ліцензії. Вказане позбавило позивача («Зеонбуд») надати пояснення, докази, клопотання, а також порушило його право на об'єктивне відображення стану справ щодо додержання умов ліцензій та вимог чинного законодавства».

 

Національна рада подала апеляцію, повідомив на засіданні регулятора 22 жовтня член Нацради Олег Черниш. На його думку, відомство програє в апеляції: «Практика така, що суд зазвичай виносить рішення на користь позивача. Тут шансів у нас немає: ми не повідомили «Зеонбуд» за три дні. Я вважаю, що цю справу ми програли».

 

Водночас Нацрада призначила 15 жовтня позапланову перевірку «Зеонбуду». Олег Черниш вважає, що в регулятора будуть підстави за результатами цієї перевірки оголосити нове попередження.

 

Нагадаємо, що 17 липня Нацрада зобов'язала «Зеонбуд» протягом місяця розкодувати сигнал цифрового ефірного телебачення і забезпечити виконання умов ліцензій телеканалів щодо розповсюдження програм у відкритому вигляді. Протягом місяця цього не відбулося. Відтак, 21 серпня Нацрада оголосила попередження «Зеонбуду» за невиконання рішення і дала два тижні на виправлення порушень (тобто розкодування). «Зеонбуд» оскаржив попередження і виграв справу в першій інстанції.

 

10 вересня «Зеонбуд» розкодував 16 каналів: НТН, Новий канал, СТБ, ТЕТ, Tonis, Перший національний, «Україна», «Мега», М1, К1, «Інтер», «1+1», ICTV, 5 канал, «2+2», БТБ. Нацрада взяла до відома часткове виконання «Зеонбудом» рішення про розкодування. Пропозиції оголосити компанії попередження, звернутися до суду про анулювання ліцензії або ж просто дати компанії чітко визначений строк на остаточне виконання рішення Нацради (до 13 вересня, до 1 листопада або до 31 грудня 2014 року) не набрали достатньої кількості голосів Нацради.

 

Станом на 25 вересня «Зеонбуд» розкодував сигнал 20 телеканалів із 32 (16 загальнонаціональних і 4 регіональних). За даними Нацради, закодованими залишалися телеканали «Ентер-фільм», Zoom, «Кіноточка», К2, «Піксель», Xsport, НЛО TV, Dobro, «Голдберрі», Business, «Вінтаж ТВ», «Ескулап-TV».

 

З вечора 10 жовтня по ранок 13 жовтня (на вихідні 11-12 жовтня) «Зеонбуд» знову увімкнув кодування майже всіх 32 телеканалів у мультиплексах, крім каналу «112-Україна». Про це «Детектор медіа» повідомив Олег Черниш, підтвердивши інформацію керівника компанії Dune HD Олександра Глущенка.

 

15 жовтня Нацрада призначила позапланову перевірку компанії «Зеонбуд» на предмет розкодування сигналу телеканалів, а також виконання інших умов ліцензії та законодавства України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4994
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду