Медійники закликають владу не зводити рахунки з журналістами за «незручну» інформацію (заява щодо позову проти «Дзеркала тижня»)

Медійники закликають владу не зводити рахунки з журналістами за «незручну» інформацію (заява щодо позову проти «Дзеркала тижня»)

21 Жовтня 2014
4504

Медійники закликають владу не зводити рахунки з журналістами за «незручну» інформацію (заява щодо позову проти «Дзеркала тижня»)

4504
Медійники закликають владу не зводити рахунки з журналістами за «незручну» інформацію (заява щодо позову проти «Дзеркала тижня»)
Медійники закликають владу не зводити рахунки з журналістами за «незручну» інформацію (заява щодо позову проти «Дзеркала тижня»)

Низка медійних організацій висловили глибоке занепокоєння намірами владних структур покарати журналіста за незручну для себе інформацію. Відповідною заявою вони відреагували на позов державного концерну «Укроборонпром» і Міністерства оборони України до тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

 

Заяву підписали Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка, рух «Стоп цензурі!», ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, ГО «Центр UA», Інститут медіа права, Центр громадянських свобод, Академія української преси.

 

«Детектор медіа» публікує текст заяви повністю:

 

«Заява

 

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та інші медійні і громадські організації висловлюють глибоке занепокоєння намірами владних структур покарати журналіста за незручну для себе інформацію. Йдеться про те, що Державний концерн «Укроборонпром» та Міністерство оборони України подали судовий позов на тижневик «Дзеркало тижня. Україна», автора тижневика Дмитра Менделєєва та активіста-волонтера батальйону «Азов» Світлану Зварич.

 

Крім того, президент України Петро Порошенко дав доручення Генеральному прокурору Віталію Яремі «у разі підтвердження наявності складу злочину за ознакою підриву обороноздатності держави, притягнути до відповідальності автора статті про продаж зброї та військового майна, яку було викладено на сайті інтернет-видання «Дзеркало тижня». Така реакція викликана матеріалом про зловживання під час торгівлі зброєю. Представників влади не зупинило навіть те, що у своїх висновках автор статті не був голослівним, а посилався на документи.

 

Ми наголошуємо, що прагнення покарати журналіста - це повернення до тоталітарної політичної культури. Нагадуємо, що Віктор Янукович, намагаючись встановити авторитарний режим, прагнув запровадити кримінальне покарання для журналістів. Але бурхлива реакція журналістської спільноти і громадянського суспільства змусила тодішню владну команду відступитися.

 

Однак бачимо, що нинішні можновладці, які отримали посади під гаслами боротьби за демократію, не засвоїли сумні уроки і хочуть повторити помилку своїх попередників.

 

Ми підкреслюємо, що поширення суспільно важливої інформації  є невід`ємною складовою демократичного суспільства. Політики, урядовці, державні структури є максимально відкритими до критики суспільства, тож зобов'язані не тільки звітувати про свою діяльність, а й реагувати на критику в медіа, караючи корупціонерів, а не журналістів.

 

У державних структур, урядовців, політиків є можливість публічно та відкрито реагувати на критику - зокрема, й на шпальтах «Дзеркала тижня», як і будь-яких інших видань. Там вони мають змогу доводити, що поширена інформація, на їхню думку, не відповідає дійсності. Те, що президент Петро Порошенко одразу став на бік державних структур, не тільки не спонукавши державні структури на конструктивну публічну відповідь, а навіть не чекаючи судових рішень, - ставить під сумнів його відданість принципам свободи слова та відкритості влади.

 

Ми також наголошуємо, що ні економічна криза, ні війна, яку не оголошено, не можуть бути причиною для приховування від суспільства інформації про зловживання з боку чиновників.

 

Ми закликаємо президента Петра Порошенка і керівництво двох вищезгаданих державних структур провести належне розслідування зловживань, викритих журналістами, дати конкретну та аргументовану відповідь і відмовитися від прагнення покарати автора матеріалу та припинити свої наміри тиснути на свободу слова в Україні.

 

Національна спілка журналістів України

Незалежна медіа-профспілка України

Рух «Стоп цезурі!»

ГО «Детектор медіа»

Інститут масової інформації

Громадська організація «Центр UA»

Інститут медіа права

Центр громадянських свобод

Академія української преси»

 

Нагадаємо, Міноборони та «Укроборонпром» подали до суду на тижневик «Дзеркало тижня. Україна» за публікацію статті «Тінь війни», автора статті Дмитра Менделєєва та активіста-волонтера батальйону «Азов» Світлану Зварич. У статті, опублікованій на сайті «Дзеркала тижня», стверджувалось, що підприємства й посередницькі фірми «Укроборонпрому» під час воєнних дій продавали зброю захисникам України. Міноборони і «Укроборонпром» домагатимуться у суді захисту своєї ділової репутації.

 

Водночас, як з'ясувало «Дзеркало тижня. Україна», Президент України Петро Порошенко доручив Генпрокуратурі притягнути до відповідальності за «підрив обороноздатності держави» автора статті Дмитра Мендєлєєва «у випадку підтвердження наявності складу злочину».

 

18 жовтня в інтерв'ю журналістам провідних українських телеканалів Президент України Петро Порошенко заявив, що під час його президентської каденції Міноборони та «Укроборонпром» не продавали зброю на внутрішньому ринку, і звинуватив видання «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів.

 

Як розповіла в інтерв'ю «Детектор медіа» головний редактор «Дзеркала тижня. Україна» Юлія Мостова, позивачі вимагають спростування, мова не йде про матеріальну компенсацію. Перше засідання Печерського районного суду міста Києва мало відбутися в п'ятницю, 10 жовтня, о 8-й ранку. Але редакція отримала повістку із запізненням. Наступне засідання, наскільки відомо редакції, призначено на 28 жовтня. Редакція сподівається, що Президент України ще розбереться в тому, що відбувається насправді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4504
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду