Громадська рада закликала Нацраду вплинути на «Зеонбуд» або поскаржитися на нього до Генпрокуратури та АМКУ

Громадська рада закликала Нацраду вплинути на «Зеонбуд» або поскаржитися на нього до Генпрокуратури та АМКУ

21 Жовтня 2014
5633

Громадська рада закликала Нацраду вплинути на «Зеонбуд» або поскаржитися на нього до Генпрокуратури та АМКУ

5633
Громадська рада закликала Нацраду вплинути на «Зеонбуд» або поскаржитися на нього до Генпрокуратури та АМКУ
Громадська рада закликала Нацраду вплинути на «Зеонбуд» або поскаржитися на нього до Генпрокуратури та АМКУ

Громадська рада при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення закликала Нацраду визначитися, чи має вона вплив на монополіста цифрового телебачення - компанію «Зеонбуд». У разі відсутності такого впливу Громадська рада вимагає звернутися до Генеральної прокуратури та Антимонопольного комітету України щодо невиконання «Зеонбудом» рішень Нацради. Відповідне звернення підтримали члени Громадської ради, зважаючи на відновлення кодування «Зеонбудом» сигналу цифрових телеканалів 11-12 жовтня.

 

Публікуємо текст звернення Громадської ради до Нацради:

 

«Шановні колеги,

 

Протягом вихідних 11-12 жовтня компанія «Зеонбуд» відновила кодування сигналу в мережі ефірного цифрового телебачення. Про це стало відомо з численних звернень українських громадян, які зіткнулися з неможливістю приймати сигнал за допомогою приймачів, що не підтримують кодування. В своїх публічних коментарях компанія заявляє про обставини невідомої природи, які проявили себе раптово, саме на вихідні і не піддавалися фіксації технічними засобами моніторингу мережі.

 

Навіть епізодичне ввімкнення кодування це важкий удар по зусиллях Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та органів влади щодо захисту законних прав української громади в сфері телебачення. Неможливість використовувати справне, технічно адекватне обладнання підриває довіру громадян до нього і його постачальників, до обіцянок нової влади щодо відмови від кодування.

 

Ми не віримо в пояснення компанії «Зеонбуд», оскільки вся історія появи даної структури це історія зухвалого нехтування суспільними інтересами, брехні та зловживання владними повноваженнями на користь приватного інтересу. Навіть тимчасове відновлення кодування це виклик власників «Зеонбуд» діючій владі і народові України, це спроба перевірити здатність Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, української держави в цілому проводити політику на користь суспільства та приборкати монополіста. Врешті-решт це спроба відновити ситуацію, що мала місце до повалення режиму Віктора Януковича. Ми наполягаємо на тому, що це не технічна і не регуляторна, а цілком політична проблема.

 

Ми просимо вас вдатися до негайних дієвих кроків, аби унеможливити подібні інциденти у майбутньому. Ми закликаємо Національну раду з питань телебачення та радіомовлення провести аналіз поточної ситуації навколо провайдера цифрового ефірного мовлення та визначити, чи є на сьогоднішній день у Нацради необхідні важелі впливу на цю монопольну структуру. За відсутності таких важелів ми вважаємо за необхідне відкрито заявити про це та звернутися по допомогу у розв'язанні цієї проблеми. Зокрема, ми вважаємо доцільним звернутися до Генеральної прокуратури та Антимонопольного комітету України щодо невиконання компанією «Зеонбуд» рішень Національної ради».

 

Нагадаємо, що 17 липня Нацрада зобов'язала «Зеонбуд» протягом місяця розкодувати сигнал цифрового ефірного телебачення і забезпечити виконання умов ліцензій телеканалів щодо розповсюдження програм у відкритому вигляді. Протягом місяця цього не відбулося. Відтак, 21 серпня Нацрада оголосила попередження «Зеонбуду» за невиконання рішення і дала два тижні на виправлення порушень (тобто розкодування).

 

10 вересня «Зеонбуд» розкодував 16 каналів: НТН, Новий канал, СТБ, ТЕТ, Tonis, Перший національний, «Україна», «Мега», М1, К1, «Інтер», «1+1», ICTV, 5 канал, «2+2», БТБ. Нацрада взяла до відома часткове виконання «Зеонбудом» рішення про розкодування. Пропозиції оголосити компанії попередження, звернутися до суду про анулювання ліцензії або ж просто дати компанії чітко визначений строк на остаточне виконання рішення Нацради (до 13 вересня, до 1 листопада або до 31 грудня 2014 року) не набрали достатньої кількості голосів Нацради.

 

Станом на 25 вересня «Зеонбуд» розкодував сигнал 20 телеканалів із 32 (16 загальнонаціональних і 4 регіональних). За даними Нацради, закодованими залишалися телеканали «Ентер-фільм», Zoom, «Кіноточка», К2, «Піксель», Xsport, НЛО TV, Dobro, «Голдберрі», Business, «Вінтаж ТВ», «Ескулап-TV».

 

З вечора 10 жовтня по ранок 13 жовтня (на вихідні 11-12 жовтня) «Зеонбуд» знову увімкнув кодування майже всіх 32 телеканалів у мультиплексах, крім каналу «112-Україна». Про це «Детектор медіа» повідомив Олег Черниш, підтвердивши інформацію керівника компанії Dune HD Олександра Глущенка.

 

15 жовтня Нацрада призначила позапланову перевірку компанії «Зеонбуд» на предмет розкодування сигналу телеканалів, а також виконання інших умов ліцензії та законодавства України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5633
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Lass
3444 дн. тому
заказуха какая то...
Вероника
3445 дн. тому
давно пора уже на них кого то натравить!!!
Николай
3445 дн. тому
Тут реально для кого-то жаренным попахивает)))однако это явно не конец...
robert
3445 дн. тому
Сплошные мутки!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду