Заборону показу російських серіалів про силовиків може контролювати Нацрада і Мінкульт - Томенко

Заборону показу російських серіалів про силовиків може контролювати Нацрада і Мінкульт - Томенко

20 Жовтня 2014
4720

Заборону показу російських серіалів про силовиків може контролювати Нацрада і Мінкульт - Томенко

4720
Заборону показу російських серіалів про силовиків може контролювати Нацрада і Мінкульт - Томенко
Заборону показу російських серіалів про силовиків може контролювати Нацрада і Мінкульт - Томенко

Народний депутат Микола Томенко заявив, що контролювати заборону показу на українських телеканалах російських серіалів, у яких вихваляються працівники правоохоронних органів, спецслужб та військовослужбовці РФ,  буде Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Міністерство культури. Про це голова Комітету з питань свободи слова заявив у кулуарах Верховної Ради України, передає «Укрінформ».

 

Нагадаємо, сьогодні, 20 жовтня, до порядку денного останнього засідання Верховної Ради України сьомого скликання внесено закон щодо тимчасового зняття з ротації українських телеканалів російських серіалів, які прославляють російських силовиків.

 

Законопроектом передбачено доповнити статтю 9 закону «Про телебачення і радіомовлення» («Захист інтересів держави та національного телерадіовиробництва») новим положенням: «Мовник не має права розповсюджувати аудіовізуальні твори , серед головних героїв яких є працівник правоохоронних органів, збройних сил, спеціальних служб Російської Федерації та/або СРСР та/або Російської імперії (окрім аудіовізуальних творів радянського виробництва, що були вироблені до серпня 1991 року)».

 

Закон у разі ухвалення набере чинності з дня опублікування, положення про заборону пропагандистських серіалів буде тимчасовим - діятиме до 31 березня 2015 року.

 

Микола Томенко нагадав, що частина українських телеканалів вже відмовились від такого російського телепродукту.  «Ми кілька місяців вели переговори з керівниками каналів на предмет добровільності ротації цих серіалів. В принципі, досягли певних домовленостей, дуже багато агресивних серіалів знято, але тим не менше, вони ще залишаються. Тому я не бачу трагедії в тому, що два місяці деякі канали втратять гроші, якщо в листопаді та грудні не показуватимуть такі серіали. Ми не забороняємо російські серіали, де розповідають про кохання, про це можна показувати», - зазначив він.

 

Разом з тим Микола Томенко пояснив, що контролювати ротацію таких серіалів на українських телеканалах буде Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Міністерство культури: «В принципі, Мінкультури не повинно давати прокатні ліцензії, а Нацрада попереджати, що такі серіали заборонені до показу».

 

Нагадаємо, спікер парламенту Олександр Турчинов заявив, що ініціював розгляд у Верховній Раді питання про заборону російських серіалів на українських телеканалах. «Я повністю підтримую позицію комбатів щодо неприпустимості транслювати по вітчизняним телеканалам медіа-продукт, зокрема, телесеріали, які героїзують ворогів нашої держави, тих, хто розв'язав та всіляко підтримує війну в Україні», - сказав пан Турчинов.

 

Як писала «Детектор медіа», з проханням заборонити на українському телебаченні трансляцію російських серіалів пропагандистського змісту 18 жовтня комбати добровольчих батальйонів звернулися до президента України Петра Порошенка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4720
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду