Журналісти Східної Європи, Балкан,  Туреччини і Росії вимагають звільнення з полону терористів своїх українських колег

Журналісти Східної Європи, Балкан, Туреччини і Росії вимагають звільнення з полону терористів своїх українських колег

9 Жовтня 2014
2852

Журналісти Східної Європи, Балкан, Туреччини і Росії вимагають звільнення з полону терористів своїх українських колег

2852
Журналісти Східної Європи, Балкан,  Туреччини і Росії вимагають звільнення з полону терористів своїх українських колег
Журналісти Східної Європи, Балкан,  Туреччини і Росії вимагають звільнення з полону терористів своїх українських колег

Представники журналістських організацій Східної Європи, балканських країн,  Туреччини і Росії, які під егідою Європейської федерації журналістів зібралися в столиці Македонії Скоп'є для обговорення проблем журналістів, висловили тривогу про долю низки українських журналістів, які перебувають в полоні на території самопроголошених Донецької народної республіки і Луганській народної республіки. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіа профспілки України (НМПУ).

 

Члени делегацій Східної Європи, балканських країн,  Туреччини і Росії, які взяли участь у конференції, вважають неприпустимим полонення працівників ЗМІ. Вони вважають, що такі дії військових формувань є незаконними, порушують права людини, негативно позначаються на стані свободи слова.

 

Учасники конференції привітали недавнє звільнення з полону блогера «Української правди» Дмитра Потєхіна, журналіста телеканалу «Еспресо TV» Єгора Воробйова, луганського журналіста Олександра Білокобильского. Вони також закликали урядові організації України та Росії докласти зусиль для звільнення Юрія Лелявського, Романа Черемського, Валерія Макеєва, Сергія Сакадинського, Олександра Кудінова, Євгена Шляхтина та Євгена Тимофєєва.

 

У конференції взяли участь голова Незалежної медіапрофспілки Юрій Луканов і перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко

 

Нагадаємо, Дмитра Потєхіна було звільнено з полону «ДНР» 25 вересня. Про це на прес-конференції «Стратегія-2020» повідомив Президент України Петро Порошенко. 26 вересня звільнили із заручників «ЛНР» Олександра Білокобильского. 6 жовтня під час обміну заручниками між українською стороною і бойовиками «ДНР» було звільнено Єгора Воробйова.

 

Наразі у полоні терористів, за даними «Детектор медіа», залишаються шість журналістів і співробітників медіа. Як повідомляє ОБСЄ, досі перебувають в полоні представників терористичної організації «ЛНР» співробітник відділу внутрішньої політики та інформації міськради міста Стаханова (Луганська область) Євген Шляхтін і журналіст стахановського видання «Футбольний огляд» Євген Тимофєєв.

 

23 липня Юрій Лелявський, позаштатний кореспондент львівського телеканалу ZIK, вдруге потрапив до полону терористів. Наприкінці липня стало відомо, що журналіст живий і знаходиться в підвалі Луганської обладержадміністрації (ОДА).

 

Сергій Сакадинський, керівник луганської громадської організації Центр «Східна Україна», головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0», зник 28 липня. За непідтвердженою поки інформацією, він знаходиться разом з дружиною в полоні бойовиків «ЛНР».

 

Роман Черемський, журналіст харківського часопису «Український простір», 15 серпня разом зі знімальною групою телеканалу «112 Україна» був затриманий представниками «ЛНР» на блокпосту в зоні АТО. Разом з ними також був затриманий Валерій Макеєв, якого зі слів брата Романа Черемського Костянтина в ЗМІ назвали харківським журналістом. Остання інформація надходила родини журналіста 5 вересня від небайдужих луганчан, які спеціально їздили в Ровеньки. Вони повідомили, що Роман Черемський і Валерій Макеєв живі і перебувають у в'язниці.

 

22 або 23 вересня у Донецьку представники так званої «ДНР» захопили у полон місцевого правозахисника, громадського активіста і блогера Олександра Кудінова. За повідомленням засновниці сайту «Прихована правда», активістки Ірми Крат, яка також перебувала в полоні терористів у місті Слов`янську (Донецька область) і займається перемовинами по звільненню та обміну полонених, невідомі затримали Олександра Кудінова на бульварі Шевченка у центрі Донецька. За її даними, наразі його утримують представники «ДНР» на чолі з так званим віце-прем'єр-міністром самопроголошеної «республіки» Андрієм Пургіним.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2852
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду