Журналіст Гаврилов з батальйону «Айдар» каже, що при затриманні його били й надали адвоката вже після допитів

Журналіст Гаврилов з батальйону «Айдар» каже, що при затриманні його били й надали адвоката вже після допитів

5 Жовтня 2014
5970

Журналіст Гаврилов з батальйону «Айдар» каже, що при затриманні його били й надали адвоката вже після допитів

5970
Журналіст Гаврилов з батальйону «Айдар» каже, що при затриманні його били й надали адвоката вже після допитів
Журналіст Гаврилов з батальйону «Айдар» каже, що при затриманні його били й надали адвоката вже після допитів

Луганський журналіст з 30-річним стажем, колишній головний редактор сайту «Луганск и луганчане» Валерій Гаврилов розповів у коментарі «Детектор медіа» про своє затримання.

 

Суд над ним завершився на світанку 5 жовтня, повідомило «Громадське телебачення». Пану Гаврилову та його побратиму з батальйону «Айдар» Андрію Ревуцькому інкримінують викрадення людини - колишнього глави департаменту охорони здоров'я Луганської облдержадміністрації, а нині заступник міністра охорони здоров'я так званої «Луганської народної республіки» Павла Малиша. Бійці стверджують, що за наказомз командування «Айдара» етапували пана Малиша до Києва, аби передати Службі безпеки України.

 

За рішенням Печерського районного суду Києва, пана Ревуцького та пана Гаврилова відпущено під заставу у 24 тисячі гривень. Цю суму вони мають внести протягом п'яти днів.

 

Пан Ревуцький у коментарі «Громадському телебаченню» висловив обурення тим фактом що вони повинні сплатити гроші, тоді як самі бійці «Айдара» не отримують державних виплат місяцями.

 

 

 

 

Павла Малиша, як повідомив на своїй сторінці у Facebook  радник глави МВС Антон Геращенко, було затримано та піддано допиту в СБУ.

 

Також пан Геращенко повідомив, що говорив з комбатом батальйону «Айдар» Сергієм Мельничуком, який заявив, що бійці «Айдару» затримували пана Малиша за погодженням з керівництвом СБУ в Луганській області та за те, що він «дав свідчення в сепаратизмі, і в тому що він їздив до Криму і отримував там якісь завдання».

 

Як розповів Валерій Гаврилов, до «Айдара» він вступив улітку цього року. «Я хотів, хочу і хотітиму звільнити своє рідне місто Луганськ від незрозуміло якого люду, що набився туди, - прокоментував боєць «Айдара». - Брав участь у битві за Луганськ як на північних його окраїнах, так і на південно-східних».

 

Щодо журналістської діяльності, Валерій Гаврилов уточнив, що формально її не веде, однак співпрацює з журналістами як українських, так й іноземних ЗМІ.

 

Пана Малиша, розповів Валерій Гаврилов, бійці «Айдара» затримали як «велику рибу» з-поміж терористів. «Батальйон "Айдар" стояв на кордоні, на найпівденнішій частині Луганської області, яка ще належить Україні, - розповів пан Гаврилов. - Ясно, що у прикордонній смузі дуже багато усілякого цікавого, незрозумілого й іншого народу. Серед них попадається й доволі крупна риба. Ось одна з таких крупних риб туди й занирнула. Це Павло Миколайович Малиш, колишній глава департаменту охорони здоров'я Луганської облдержадміністрації, а потім - заступник міністра охорони здоров'я так званої «Луганської народної республіки», терористичної організації, з якою ми ведемо війну».

 

За його словами, під час перевезення до Києва Павло Малиш повідомив про це дружині, а та звернулася до правоохоронних органів. «В засобах зв'язку ми його не обмежували - він (пан Малиш. - ТК) спокійно сидів на задньому сидінні автомобіля і вільно спілкувався телефоном, - сказав Валерій Гаврилов. - Вочевидь, розповів про все дружині. Та подала до міліції заяву про те, що чоловіка її було викрадено. А згідно заяви дружини нас уже чекали (у Києві. - ТК)».

 

Затримання, за словами бійця, було «жорстким». «Нас затримали 3 жовтня на вулиці в Києві, коли ми йшли з Малишем від його будинку до нашої машини. Затримувала міліція, здається, «Сокіл». Затримання було жорстким силовим, і на фото видно в якому стані після нього ми перебуваємо. Нас били - по суставах, по головах», - сказав пан Гаврилов, відповідаючи на запитання ТК.

 

Відповідаючи на ще одне запитання ТК - чому він накульгує на одну ногу -, Валерій Гаврилов сказав: «Таке трапляється з ногою, коли на старе поранення накладається удар новеньким берцем».

 

 

 

Бійця «Айдара» Валерія Гаврилова, який, за його словами, разом із Андрієм Ревуцьким привіз із Луганщини терориста, аби здпти його СБУ, спочатку побили, потім допитували і судили

 

Ставлення представників правоохоронних органів до нього та його побратима пан Гаврилов назвав двояким: «До бійців добровольчих батальйонів, які ще називають батальйонами територіальної оборони, ставлення двояке. «Айдар» два дні тому став штурмовим батальйоном. Ставлення до нас теж двояке - з одного боку як до патріотів, а з іншого - підозріле».

 

Відповідаючи на запитання ТК, чи було надано йому адвоката, пан Гаврилов сказав: «Мені надали безкоштовно адвоката. Але зранку, після допитів, що проводилися в ніч з 3 по 4 жовтня». Також він уточнив ТК, що жодних порад чи коментарів з боку адвоката йому не надходило. «Хоча щодо рішення про апеляцію я ще й сам не прийняв. Суд завершився кілька годин тому», - сказав Валерій Гаврилов.

 

Як Андрій Ревуцький, він шокований тим сумою, яку має сплатити в якості застави.

«Я лояльний законослухняний громадянин я, може, й не оскаржуватиму рішення. Можу лише додати, що більша частина батальйону «Айдар» воює безкоштовно. Тобто, ми місяцями не отримуємо навіть того окладу, який маємо отримувати, як військовослужбовці - 2 800 на місяць», - сказав Валерій Гаврилов.

 

«Детектор медіа» інформуватиме читачів щодо розвитку ситуації з Валерієм Гавриловим та Андрієм Ревуцьким.

 

«Детектор медіа»

 

Фото та відео - Hromadske.TV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду