У Росії прокуратура перевірить, як відео етапування Надії Савченко потрапило на канал Lifenews

У Росії прокуратура перевірить, як відео етапування Надії Савченко потрапило на канал Lifenews

29 Вересня 2014
4449
29 Вересня 2014
18:04

У Росії прокуратура перевірить, як відео етапування Надії Савченко потрапило на канал Lifenews

4449
У Росії прокуратура перевірить, як відео етапування Надії Савченко потрапило на канал Lifenews
У Росії прокуратура перевірить, як відео етапування Надії Савченко потрапило на канал Lifenews

Сьогодні, 29 вересня, російський канал Lifenews оприлюднив відео службового відеорегістратора Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) РФ, на якому було зафіксовано початок етапування української льотчиці Надії Савченко з Воронезького СІЗО до Москви (Росія). Захист української громадянки вимагає перевірити законність розповсюдження такого відеозапису. Про це повідомляє інформагентство «РИА Новості».

 

Російський телеканал LifeNews повідомив, що в його розпорядженні виявилися кадри перевезення української льотчиці з воронезького СІЗО до Москви.  «Надію Савченко етапували до Москви під посиленим наглядом. Її супроводжували відразу дев'ять співробітників ФСВП, які підозрювали, що льотчиця може здійснити спробу втечі», - повідомляє телеканал.

 

На оприлюдненому на сайті LifeNews видно, що українська льотчиця трималася мужньо, спокійно, не задавала співробітникам СІЗО і ФСВП питань і навіть намагалася жартувати. У відповідь на запитання інспектора про наявність скарг на співробітників управління, Надія Савченко з іронією відповіла:  «Спасибі, хлопці, за роботу! Було приємно дізнатися, що таке в'язниця!».

 

«В свою чергу, наглядачі вели себе більш, ніж шанобливо по відношенню до Савченко: ніхто не підвищував на неї голос і, тим більше, не намагався застосувати фізичну силу. У льотчиці тільки вилучили верстати для гоління, а також їй заборонили курити в машині ФСВП.  Ймовірно, Савченко посадили на потяг до Москви на вокзалі Липецька з міркувань безпеки. Співробітників ФСВП, які зустрічали льотчицю на Павелецькому вокзалі Москви, також попередили, що ув'язнена може здійснити втечу», - повідомляє телеканал.

 

Надію Савченко етапували з Воронежа до Москви дві доби (скан відео)

 

Після оприлюднення відео адвокат Надії Савченко Микола Полозов у своєму мікроблозі в Twitter заявив, що вимагатиме перевірки законності таких дій. «Захист Савченко направить генпрокурору Чайці заяву з вимогою перевірки законності розповсюдження Федеральною службою виконання покарань в ЗМІ службового відео з етапу», - повідомив захисник.

 

Водночас Федеральна служба виконання покарань Росії заявляє, що не передавала в ЗМІ відеозапис етапування української льотчиці Надії Савченко з Воронезького СІЗО. «ФСВП Росії такі матеріали не поширювала. Як вони з'явилися в ЗМІ, буде встановлено в ході перевірок», - сказав співрозмовник агентства «РИА Новости».

 

Варто нагадати, що канал LifeNews раніше брав інтерв'ю у Надії Савченко, позбавивши її таким чином можливості на певний час спілкуватись з адвокатом.

 

Нагадаємо, офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін заявив, що українській льотчиці Надії Савченко призначили психіатричну експертизу в Москві, і з цією метою її етапували з Воронезького СІЗО до СІЗО-6 «Печатники» у російській столиці. За повідомленнями адвокатів, вона наразі перебуває у московському СІЗО-6 («Печатники»). Раніше захисник української льотчиці Микола Полозов заявив, що його підопічна оскаржила постанову про психолого-психіатричне обстеження, на якому наполягає російське слідство.

 

15 вересня Воронезький обласний суд (Росія) відхилив скаргу адвокатів на продовження терміну арешту до 30 жовтня українській льотчиці Надії Савченко, яку звинувачують у загибелі російських журналістів. Раніше  адвокат Микола Полозов заявив, що російські слідчі не змогли надати доказів вини Надії Савченко у загибелі російських журналістів.

 

Начальник головного слідчого управління СБУ, заступник керівника центру щодо повернення заручників, генерал-майор Василь Вовк заявив, що справу української льотчиці Надії Савченко, яку Росія звинувачує у загибелі журналістів каналу «Россия 1» в зоні АТО на Донбасі,  сфальшовано: журналісти загинули, коли її вже було затримано.

 

27 серпня суд у Росії відмовився відпустити під заставу і продовжив до 30 жовтня термін утримання під вартою української льотчиці Надії Савченко, звинуваченої у вбивстві російських журналістів. 2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.

 

Міністерство закордонних справ Росіїйської федерації заявило, що не бачить причин, щоб затримані український режисер Олег Сенцов і льотчиця Надія Савченко потрапили до списку з обміну заручниками у рамках Мінських угод.

 

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун пообіцяв прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку сприяння у звільненні незаконно утримуваних у Росії громадян України Надії Савченко і Олега Сенцова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4449
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду