Учасники майнового конфлікту перебільшили дані щодо нападу на знімальну групу «112 Україна»

Учасники майнового конфлікту перебільшили дані щодо нападу на знімальну групу «112 Україна»

28 Вересня 2014
3737
28 Вересня 2014
14:58

Учасники майнового конфлікту перебільшили дані щодо нападу на знімальну групу «112 Україна»

3737
Учасники майнового конфлікту перебільшили дані щодо нападу на знімальну групу «112 Україна»
Учасники майнового конфлікту перебільшили дані щодо нападу на знімальну групу «112 Україна»

Інформація вченого секретаря державної наукової установи «Центр світової економіки і міжнародних відносин НАН України», голови профспілкового комітету Микола Земенка щодо нападу на знімальну групу «112 Україна» та побиття журналістки Наталії Бабій не в повній мірі відповідає суті інциденту. Про це в коментарі «Детектор медіа» повідомила представниця Ліквідаційної комісії ДНУ «Центр світової економіки та міжнародних відносин» НАН України, журналістка Тетяна Метельова.

 

У ситуації з'ясування стосунків журналісти «112 Україна» опинилися 22 вересня, коли сторони конфлікту вели суперечку щодо приміщення на вул. Леонтовича, 5 у Києві. Так, пан Земенко стверджував, що відбувається «рейдерське захоплення» будівлі. А представники Ліквідаційної комісії заявляють, що співробітники зазначеного Центру займають будівлю незаконно.

 

Як розповів у коментарі «Детектор медіа» пан Земенко, Наталію Бабій нібито побили дві жінки - члени Ліквідаційної комісії. «Побили за те, що вона хотіла знімати те, що відбувається. У присутності працівників міліції, голови Незалежної медіапрофспілки й інших людей. Тобто, це публічне побиття журналіста», - сказав пан Земний.

 

Версію Тетяни Метельової подаємо нижче:

«Після того, як відбулося захоплення будинку в ніч з 22-го на 23, я, прийшовши на роботу і побачивши там незнайомців, викликала міліцію. У той момент, коли міліція опитувала співробітників Інституту історії в кабінеті директора, а я там само писала офіційну заяву щодо захоплення приміщення, до кабінету без стуку, без пояснень і без того, щоби представитися, зайшла дівчина з айподом. Разом із нею зайшли ще кілька незнайомих людей, зокрема, як з'ясувалося згодом, голова Вільної профспілки гірняків Донбасу М.М. Волинко.

 

Дівчина мовчки почала знімати присутніх на відео. Реакція нашого адвоката Наталії Мойсеєнко була дуже емоційною, однак її зрозуміти можна: підозрюючи, що це хтось з групи нападників я й сама ледь не схопилася, аби чинити спротив. Тим більше, що напередодні мені особисто довелося взяти участь у фізичному протистоянні загарбникам.

 

Адвокат Наталія Мойсеєнко кинулася на, як потім з'ясувалося, журналістку і спробувала вибити айпод з її рук. Спроба не вдалася. Усе це відбувалося в присутності трьох співробітників міліції і не мало продовження. Я вибачилася перед Наталією Бабій за цей інцидент, потім обидві Наталії спілкувалися в нормальному тоні і конструктивно».

 

Сама кореспондентка програми «Народна прокуратура» Наталія Бабій в ефірі «112 Україна» розповіла, що побоїв їй завдано не було: «Коли одна і друга сторона (конфлікту. - ТК) давали свідчення міліції, то якась жінка схопилася з місця і накинулася на мене. Потім з'ясувалося, що цю жінку звуть Наталя Мойсеєнко, вона адвокат. Її викликала та сторона, яка звинувачувала в захопленні будівлі іншу. [...] Все в порядку, все не так страшно, без травм».

 

Тим часом Тетяна Метельова має зауваження щодо етичної сторони роботи журналістів «112 Україна».

 

«Сумніваюсь, що влітати в кабінет директора академічної установи, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, який після тяжкої операції на серці досі перебуває під контролем лікарів, і починати без пояснень його знімати на айпод є етичним і правильним», - зазначила вона.

 

Також Тетяна Метельова переконана що журналістка намагалася висвітлювати ситуацію однобоко: «(Була. - ТК) спроба журналіста від початку зайняти сторону однієї сторони конфлікту. Це полягало в тому, що до іншої сторони, уже й так доволі заляканої, змученої і знервованої, представники ЗМІ поставилися зневажливо. Про таку зневагу свідчить ще один дрібний епізод: коли дещо згодом на місце подій прибув ще один журналіст каналу «112 Україна», молодий хлопець. Я представилася йому і сказала, що ми - колеги, оскільки я - теж журналіст. На що почула відповідь: «Сумніваюся, що ви для мене колега» Навіть після пред'явлення йому журналістського посвідчення і посвідчення члена НСЖУ він продовжував наполягати, що я йому не колега».

 

«Детектор медіа» звернулася до прес-служби «112 Україна», аби отримати коментар Наталії Бабій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3737
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рома
3466 дн. тому
и что дальше будет?
Оля
3467 дн. тому
С каждым днем у нас в стране все веселее и веселее:)
Макс Дон
3468 дн. тому
Короче, запутанная история))
Суета
3468 дн. тому
Интересно, а давно уже научились на плеер снимать? (айпОд - это не айпАд). А на самом деле адвокат вообще должен быть абсолютно безэмоциональным!
Николай
3468 дн. тому
начинается Санта-барбара))побежал за поп-корном...дальше видать будет та еще веселуха!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду