ЗМІ не можуть отримати реальну інформацію про ситуацію в АТО, а недостовірні дані деморалізують війська – Крістіан Жерегі

ЗМІ не можуть отримати реальну інформацію про ситуацію в АТО, а недостовірні дані деморалізують війська – Крістіан Жерегі

22 Вересня 2014
3883
22 Вересня 2014
16:40

ЗМІ не можуть отримати реальну інформацію про ситуацію в АТО, а недостовірні дані деморалізують війська – Крістіан Жерегі

3883
ЗМІ не можуть отримати реальну інформацію про ситуацію в АТО, а недостовірні дані деморалізують війська – Крістіан Жерегі
ЗМІ не можуть отримати реальну інформацію про ситуацію в АТО, а недостовірні дані деморалізують війська – Крістіан Жерегі

Один із режисерів об'єднання документалістів «Вавилон'13» Крістіан Жерегі, який пішов добровольцем для захисту України в зону АТО, заявив, що недостовірна інформація у ЗМІ про військові дії на сході України призводить до паніки та короткострокової деморалізації війська. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

«Уже не вперше стикаюся з резонансним ефектом від недостовірних інформаційних повідомлень. На жаль, але доводиться визнати - наше інформаційне поле (Укр.нет, ЗМІ) - вкрай недієздатне. Хоча це найпотужніший інструмент модулювання ситуації. Це - імунітет країни. На жаль, але навіть штаб АТО та відповідальні особи не володіють ситуацією на місцях своєчасно», - написав кінорежисер.

 

В якості прикладу приклад Крістіан Жерегі згадав свій недавній досвід, який ледь не коштував життя йому та ще двом добровольцям. «Ні в штабі АТО, ні прес-офіцери сектора в РНБО не були в курсі ситуації, і ми опинилися на непідконтрольній території ДНР», - розповів він.

 

На думку режисера, офіційний механізм роботи журналістів в АТО є недієздатним. Згідно нього, як пише пан Жерегі, журналіст отримує акредитацію в штабі АТО і СБУ, потім їде «на місця» для доступу в зону військових дій, де повинен зв'язатися з прес-офіцером сектору (А, B, C) і разом з ним виїхати на роботу в потрібну йому область.

 

«Без присутності прес-офіцера офіційно керівники та офіцери батальйонів не можуть допустити журналіста до зйомок. Зрозуміло, що один-єдиний прес-офіцер на весь сектор A (Луганськ і область) не може забезпечити потребу декількох груп військових журналістів в цілодобовому доступі. Всі пересуваються «дикунами». Або, найчастіше, просто не потрапляють далі «зеленої» зони тилових штабів», - написав Крістіан Жерегі.

 

Тому, як пише пан Жерегі, більшість журналістів просто не їдуть в зону АТО і збирають інформацію з ненадійних каналів.

 

Прес-офіцери ж не можуть цілодобово надавати інформацію, та і до них вона «не надходить регулярно і повноцінно».

 

«В результаті в більшості випадків дати достовірну і чітку відповідь по обстановці в конкретному секторі АТО не вдається - все це призводить до несвоєчасної реакції, паніки або навпаки відсутності інформації про критичну ситуацію», - констатує Крістіан Жерегі.

 

Яскравим прикладом пан Жерегі вважає паніку щодо ситуацію біля міста Дебальцеве (Донецька область). «Неодноразово в ЗМІ з'являлися повідомлення про те, що почався «котел» в цьому районі. Хвиля паніки миттєво поширюється через інформаційні агенства. Реальна ж обстановка не змінилася з початку «перемир'я»», - написав він.

 

Режисер зазначив, що паніка швидко поширюється через друзів та родичів солдат, що «призводить до короткострокової деморалізації військ». Також небезпеку режисер вбачає у тому, що неадекватні ситуації інформаційні повідомлення щодо конкретних ділянок АТО, у разі реальних ускладнень можуть бути проігноровані. «Можливо, звиклі до криків про «вовків» тоді вже не реагуватимуть», - вважає пан Жерегі.

 

«Війна не закінчиться завтра. А інформаційна війна - тим паче. І поки що ми програємо - не на одному фронті, так на іншому», - закінчує допис кінорежисер.

 

«Детектор медіа» вже готувала статті щодо складності роботи журналістів та фотокореспондентів в зоні військових дій на сході України - процеси отримання акредитації та обмежень на зйомку, які висуває прес-служба АТО. Про це можна прочитати у матеріалі Катерини Толокольнікової «Зйомка АТО: дозволити не можна заборонити» та Олени Коркодим «Що сказати прес-службі АТО?».

 

Нагадаємо, зараз кінорежисер Крістіан Жерегі знімає цикл фільмів про війну на сході України «Край Землі: Зона АТО» для телеканалу «1+1».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду