Українські та польські журналісти вимагають від Росії звільнити Єгора Воробйова

Українські та польські журналісти вимагають від Росії звільнити Єгора Воробйова

14 Вересня 2014
4962
14 Вересня 2014
23:53

Українські та польські журналісти вимагають від Росії звільнити Єгора Воробйова

4962
Українські та польські журналісти вимагають від Росії звільнити Єгора Воробйова
Українські та польські журналісти вимагають від Росії звільнити Єгора Воробйова

Представники Асоціації польських журналістів, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України закликали російську владу звільнити українського журналіста Єгора Воробйова (на фото), фрілансера каналу «Еспресо TV», якого було взято в полон російськими солдатами під містом Іловайськом Донецької області. Відповідне звернення схвалили 14 вересня учасники ІІ українсько-польського форуму, який відбувся в місті Казимеж-Дольний у Польщі.

 

Вони також нагадали, що в полоні перебувають іще чотири українські журналісти: Юрій Лелявський (з 23 липня), Дмитро Потєхін (із 7 серпня), Валерій Макєєв та Роман Черемський (від 30-31 серпня).

 

«Водночас ми закликаємо всі сторони воєнного конфлікту, який триває у східних областях України, до дотримання міжнародних конвенцій, які гарантують безпеку журналістам під час здійснення ними професійних обов'язків та забороняють їх брати їх у заручники чи як військових полонених», - йдеться в заяві.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», станом на 12 вересня, в полоні залишалися п'ять українських журналістів.

 

23 липня у полон до терористів в Донбасі вдруге потрапив львівський журналіст каналу ZIK Юрій Лелявський. Він поїхав разом зі священниками висвітлювати їх місіонерську діяльність на Луганщині, де його та ще двох осіб затримали. Наприкінці липня стало відомо, що він живий і знаходиться в підвалі Луганської обладержадміністрації (ОДА). Однак відтоді немає жодної інформації про його долю. Вперше журналіст був затриманий бойовиками 25 квітня в Слов'янську. Він утримувався в полоні протягом 15 днів.

 

7 серпня у Донецьку в полон до представників терористичної організації «ДНР» потрапив політичний аналітик, директор Групи європейської стратегії і блогер «Української правди» Дмитро Потєхін, якого звинуватили у шпигунстві. Наразі він перебуває в Донецьку в заручниках у ДНР (у підвалі заводу «Ізоляція») і розпочав голодування на знак протесту проти його незаконного позбавлення волі.

 

15 серпня харківські журналісти Роман Черемський (часопис «Український простір») та Валерій Макеєв разом зі знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - були затримані терористами на блокпосту в зоні АТО. 3 вересня Ганну Іваненко та Назара Зоценка, було звільнено за підтримки російського телеканалу LifeNews. Роман Черемський і Валерій Макеєв залишилися в полоні. За останньою інформацією, вони перебувають у в'язниці так званої Військової комендатури ЛНР у місті Ровеньки (Луганська область).

 

25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов разом з оператором Тарасом Чканом і журналістом «Дорожнього контролю» Ростиславом Шапошніковим потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 1 вересня дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова повідомила, що журналісти потрапили в полон до російських військових. 2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили Ростислава Шапошнікова і Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими, які підозрювали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками вогню та навідниками. Єгор Воробйов з невідомих причин залишається в полоні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4962
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду