«ЛНР» звинувачує  журналістів Романа Черемського та Валерія Макеєва в шпигунстві та погрожує вивезти до РФ

«ЛНР» звинувачує журналістів Романа Черемського та Валерія Макеєва в шпигунстві та погрожує вивезти до РФ

8 Вересня 2014
7934

«ЛНР» звинувачує журналістів Романа Черемського та Валерія Макеєва в шпигунстві та погрожує вивезти до РФ

7934
«ЛНР» звинувачує  журналістів Романа Черемського та Валерія Макеєва в шпигунстві та погрожує вивезти до РФ
«ЛНР» звинувачує  журналістів Романа Черемського та Валерія Макеєва в шпигунстві та погрожує вивезти до РФ

Харківські журналісти Роман Черемський та Валерій Макеєв наразі перебувають у в'язниці так званої Військової комендатури міста Ровеньки (Луганська область). Про це повідомляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ) з посиланням на брата Романа Черемського Костянтина Черемського.

 

Журналісти з Харкова потрапили у полон до терористів ЛНР разом зі знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - більше трьох тижнів тому. Співробітників каналу вдалось визволити за сприяння російських медійників, два українських журналіста залишаються в заручниках у прибічників терористичної організації «ЛНР».

 

За словами Костянтина Черемського, Романа Черемського та Валерія Макеєва утримують у Ровеньках представники «ЛНР», які підпорядковуються терористові Павлу Резнікову. «Остання інформація надходила до нас 5 вересня від небайдужих луганчан, які спеціально їздили у Ровеньки. Вони сказали, що Роман Черемський і Валерій Макеєв живі та здорові, але досі перебувають у в'язниці. Повідомлялося також, що їм нібито загрожує транспортування до Російської Федерації, оскільки їх підозрюють у шпигунстві», - повідомив «Детектор медіа» брат журналіста.

 

За його словами, останній раз Роман Черемський виходив на зв'язок з 30 на 31 серпня. «Роман надіслав повідомлення не зі свого телефону. Потім я дзвонив на ті номери, вийшов на так званих ополченців, вони сказали, що з Романом все гаразд, мовляв, нічого переживати», - розповів Костянтин Черемський.

 

Він повідомив, що Роман Черемський є журналістом харківського часопису «Український простір» і співпрацював з іншими ЗМІ як фрілансер. Він вирушив до зони АТО без акредитації. «При цьому відомо, що він, як і знімальна група телеканалу «112 Україна», поїхав туди на прохання представників Міністерства оборони України», - заявив Костянтин Черемський.

 

За попередніми даними, 14 або 15 серпня Роман Черемський, Валерій Макеєв та працівники каналу «112 Україна» - Ганна Іваненко і Назар Зоценко - вирушили в зону АТО з Черкас на одній машині. Вони безперешкодно заїхали на територію, контрольовану терористами і перетнули перший блокпост, на другому журналістів затримали. «Це було зроблено «ополченцями» - «батальйоном Св. Георгія» і козаками», - заявив Костянтин Черемський.

 

Він наголосив, що звертався до Міжвідомчого центру допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, СБУ, а також писав листи Арсену Авакову з проханням посприяти звільненню Романа Черемського та Валерія Макеєва. «Я дізнався про те, що справу зареєстровано і Романа включено в список полонених, але більше жодного зворотнього зв'язку від структур не було», - наголосив Костянтин Черемський.

 

В прес-центрі СБУ «Детектор медіа» підтвердили надходження повідомлень про зникнення Романа Черемського та заявили, що відомство проводить активний пошук журналістів «нарівні з іншими зниклими, військовими та цивільними».

 

«Сподіваюся, що колеги зі Спілки журналістів Росії зможуть допомогти і якось вплинути на ополченців, аби їх відпустили», - заявив Костянтин Черемський у своєму зверненні до НСЖУ.

 

Нагадаємо, 15 серпня Роман Черемський був затриманий у Ровеньки разом зі знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком.

3 вересня Ганну Іваненко та Назара Зоценка, яких два з половиною тижні утримували в заручниках терористи «ЛНР», було звільнено за підтримки російського телеканалу LifeNews. Журналісти повідомили, що на момент їхнього звільнення Роман Черемський залишався в заручниках у терористів «ЛНР».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7934
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду