Нацрада оголосила попередження НТКУ через Euronews і хоче ліквідувати українську версію Euronews

Нацрада оголосила попередження НТКУ через Euronews і хоче ліквідувати українську версію Euronews

4 Вересня 2014
5327

Нацрада оголосила попередження НТКУ через Euronews і хоче ліквідувати українську версію Euronews

5327
Нацрада оголосила попередження НТКУ через Euronews і хоче ліквідувати українську версію Euronews
Нацрада оголосила попередження НТКУ через Euronews і хоче ліквідувати українську версію Euronews

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження Національній телекомпанії України за порушення умов ліцензії на супутникове мовлення під логотипом Euronews (українська версія телеканалу Euronews). Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 4 вересня за результатами позапланової перевірки компанії.

 

Як встановила перевірка, в ефірі фактично українського Euronews фактично відсутні програми власного виробництва НТКУ (хоча за ліцензією мають становити 30 хвилин на добу).

 

Під час перевірки Нацрада отримала інформацію про те, що ще 20 березня 2014 року Міністерство фінансів України зверталось до Держкомтелерадіо України з пропозицією розглянути питання про продаж ліцензії на мовлення Euronews та акцій компанії SECEMIE, якій належить ліцензія на мовлення цього каналу.

 

21 травня НТКУ в листі до прем'єр-міністра України щодо функціонування української версії Euronews повідомила, що у 2014 році фінансування на погашення заборгованості за попередні роки (80,1 млн грн) та поточні платежі 2014 року (94,5 млн грн) взагалі не затверджено кошторисом.

 

29 травня Держкомтелерадіо України в листі до Кабінету Міністрів України повідомив, що на сьогодні український сервіс Euronews є збитковим, і в держбюджеті на 2014 рік не передбачено видатків на створення і функціонування цього сервісу.

 

Про відсутність коштів у державному бюджеті на 2014 на функціонування української версії Euronews зазначено також у листах Міністерства фінансів України до Кабінету Міністрів України від 03.06.2014 та 05.06.2014.

 

«Фактично наша перевірка виявила проблему: у державному бюджеті немає грошей на фінансування української версії Euronews, а ліцензійні відрахування Euronews є завеликими (понад 176 млн грн. заборгованості НТКУ за попередній період, плюс щорічний внесок понад 5 млн євро)», - розповів на брифінгу голова Нацради Юрій Артеменко.

 

На думку Нацрада, не доцільно й далі фінансувати українську версію Euronews - краще спрямувати кошти на перезапуск українського державного каналу іномовлення. «Враховуючи, що Президент України ставить вимогу якісного наповнення українського іномовлення, ці гроші, які держава має сплачувати за програми Euronews, можуть бути спрямовані на вітчизняне іномовлення», - сказав пан Артеменко.

 

Відтак, Нацрада звертатиметься до відповідних державних органів (зокрема, Міністерства фінансів і Держкомтелерадіо) щодо недоцільності співпраці з Euronews.

 

Нагадаємо, що позапланову перевірку НТКУ щодо дотримання в ефірі української версії Euronews обсягу програм власного виробництва було призначено 8 серпня на підставі звернення народних депутатів Ігоря Мірошниченка та Олександра Мирного за поданням Генеральної прокуратури України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5327
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду