Російські військові відпустили журналіста Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV». Єгор Воробйов - у полоні

Російські військові відпустили журналіста Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV». Єгор Воробйов - у полоні

2 Вересня 2014
6037

Російські військові відпустили журналіста Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV». Єгор Воробйов - у полоні

6037
Російські військові відпустили журналіста Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV». Єгор Воробйов - у полоні
Російські військові відпустили журналіста Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV». Єгор Воробйов - у полоні

Журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков, який разом із оператором «Еспресо TV» Тарасом Чканом та журналістом того ж каналу Єгором Воробйовим перебував в оточенні під Іловайськом (Донецька область), підтвердив, що був захоплений російськими військовими. Про це  він повідомив у своєму Facebook.

 

Журналіст повідомив, що його та оператора Тараса Чкана 31 серпня передали Червоному хресту, а Єгора Воробйова з невідомих причин залишили в полоні.

 

«Я в Києві. Зі мною все добре, не поранений. Був в полоні у солдатів армії РФ. ДНР-івцев на полі бою і близько не було. Ставилися нормально, ніхто не бив, не ображав. Тримали окремо від полонених українських військових. Обстріл колони був 29 серпня, нас взяли в полон 30, а 31 серпня передали Червоному хресту разом з військовополоненими. На жаль, Єгора Воробйова не відпустили, військові РФ залишили його у себе», - написав Ростислав Шапошніков.

 

Також він переконаний, що керівництво України зобов'язане докласти максимальних зусиль для визволення Єгора Воробйова, але, нібито, не зацікавлене в цьому. «Я бачу - вони нічого не роблять, оскільки бояться, що Єгор розповість правду про те, як начальство Міноборони навмисно пустило на забій патріотів України. Те що сталося 29-го - це навмисні дії по знищенню українських військових і добровольців з батальйонів», - заявив журналіст.

 

Як повідомила у своєму Facebook дружина Єгора Воробйова, журналістка Олена Солодовнікова, до Києва Ростиславу Шапошнікову та Тарасу Чкану допоміг дістатися активіст «Дорожнього контролю». «Вчора вночі бачила Ростислава Шапошнікова. Дуже втомлений, знеможений. Погляд помінявся. Такий самий і Чкан. При транспортуванні до наших (а везли в якійсь скотовозці) хлопців застудили. Зараз лікуються», - написала вона.

 

За словами Олени Солодовнікової, Ростислав Шапошніков повідомив їй, що російські військові думали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками та навідниками. «Шляхом переконання вдалося довести, що ми журналісти», - передала вона його слова.

 

Сьогодні, 2 вересня, стало відомо, що оператор телеканалу «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков, які з 25 серпня перебували в оточенні під Іловайськом разом із Єгором Воробйовим, знаходяться у безпеці у Києві.

 

Під час ефіру «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для нього першочерговим завданням.

 

Як повідомив засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький у своєму Facebook, працівники телеканалу не піддають справу розголосу, оскільки активно працюють над звільненням Єгора Воробйова. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ , та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

   

Нагадаємо, 1 вересня журналістка Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що Єгор Воробйов потрапив у полон до російських військових. Того ждня цю інформацію  підтвердив Микола Княжицький.

 

Раніше Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких та друзів журналістів Єгора Воробйова, Тараса Чкана і Ростислава Шапошнікова розповсюдила заяву, у якій вимагалось від уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, що з 25 серпня перебувають в оточенні в Іловайську (Донецька область).

 

29 серпня  четверо українських журналістів - Максим Левін (Lb.ua), Маркіян Лисейко («Укрінформ»), Іван Любиш-Кірдей та Георгій Тихий (обидва знімають для німецького телеканалу ARD) - на легковому автомобілі вирвалися з оточення в місті Іловайську (Донецька область). Про подробиці Георгій Тихий розповів увечері у програмі Савіка Шустера на Першому національному і поставив багато незручних питань військовому керівництву АТО. «Це була заготовлена ​​пастка. Батальйон "Донбас" йшов на смерть», - заявив журналіст, який дивом врятувався.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду