В Одеській області журналістка виграла суд проти райради, що відмовила їй у доступі до інформації про приватизацію

В Одеській області журналістка виграла суд проти райради, що відмовила їй у доступі до інформації про приватизацію

28 Серпня 2014
2932

В Одеській області журналістка виграла суд проти райради, що відмовила їй у доступі до інформації про приватизацію

2932
В Одеській області журналістка виграла суд проти райради, що відмовила їй у доступі до інформації про приватизацію
В Одеській області журналістка виграла суд проти райради, що відмовила їй у доступі до інформації про приватизацію

Одеський апеляційний суд задовольнив справу журналістки газети «Дунайская зоря», що виходить у Кілійському районі, (Одеська область) Олесі Ланцман проти Килійської районної ради з надання доступу до публічної інформації. Про це повідомляє Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП).

 

Задля підготовки матеріалу про приватизацію низки комунальних споруд журналістка просила орган приватизації комплексу будівель та споруд, створений Кілійською районною радою, а згодом і районну раду надати їй інформацію про учасників конкурсу з приватизації комунального майна та їхні плани з постпривазитизаційного розвитку.

 

Олеся Ланцман, яка вирішила писати матеріал про хід і результати приватизації будівель, що донедавна перебували у комунальній власності, запросила в органа приватизації наступну інформацію:

- кількість осіб, що подали заяви, конкурсні пропозиції ціни, інші необхідні документи для участі в конкурі з приватизації комплексу будівель та споруд;

- відомості про учасників конкурсу (якщо фізичні особи - безособово, якщо юридичні особи - назви фірм);

- запропоновані учасниками (в тому числі і переможцем конкурсу) конкурсні пропозиції ціни, плани післяприватизаційного використання комплексу будівель та споруд;

- копію протоколу конкурсної комісії з приватизації комплексу будівель та споруд від 11 червня 2013 року.

 

Орган приватизації відмовив надати журналістці інформацію по перших трьох пунктах, аргументувавши тим, що учасники конкурсу обмежили до неї доступ, а, отже, вона є конфіденційною. При цьому повідомляється, що жодних відомостей про учасників конкурсу, що вибули, та подані ними пропозиції не містила і копія протоколу конкурсної комісії з приватизації зазначеного майна.

 

«Оскільки я вважала, що мені відмовили в наданні інформації незаконно, одразу подала свій запит повторно. Але отримала таку саму відповідь. Тоді я написала скаргу до Килійської районної ради на незаконні дії органу приватизації і попросила їх надати мені вказану інформацію. Відповіді на цю скаргу я так і не отримала, тож вирішила звернутися до суду», - повідомила Олеся Ланцман.

 

Журналістка зазначила, що під час складання інформаційного запиту зверталася за консультаціями до медіаюриста ІРРП Людмили Опришко.

 

Кілійський районний суд частково задовольнив вимоги Олесі Ланцман, постановивши надати інформацію стосовно ціни і планів подальшого використання комплексу будівель і споруд переможцем конкурсу. В задоволенні решти позовних вимог журналістці було відмовлено.

 

Після цього пані Ланцман вирішила звернутись із аналогічною вимогою до Одеського апеляційного адміністративного суду, який визнав відмову Килійської районної ради надати журналістці «Дунайської зорі» публічну інформацію протиправною і зобов'язав надати всі відомості, зазначені в її запиті. Причиною свого рішення суд назвав наявність суспільного інтересу до запитуваної інформації.

 

«Колегія суддів підкреслила, що територіальна громада Кілійського району має право знати про пропозиції, зроблені учасниками конкурсу з метою придбання комунального майна, а обмеження цього права є порушенням законодавства України. Суд апеляційної інстанції визнав запитувану інформацію такою, що не належить до інформації з обмеженим доступом, зазначивши, що вона стосується розпорядження комунальним майном», - повідомила Людмила Опришко.

 

На її думку, така судова практика є прогресивною, а рішення Одеського апеляційного суду внесе вагомий вклад у вирішення практичних питань, пов'язаних із доступом до публічної інформації. «Наведена в ньому аргументація може надалі використовуватись журналістами і юристами при розгляді подібних справ», - зазначила медіаюрист.

 

Нагадаємо, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив Апарату парламенту оприлюднити декларації всіх народних депутатів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2932
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду