Журналісти Spilno. tv звинуватили у побитті і розгромі прес-центру на Майдані очільника  київської міліції

Журналісти Spilno. tv звинуватили у побитті і розгромі прес-центру на Майдані очільника київської міліції

20 Серпня 2014
6314

Журналісти Spilno. tv звинуватили у побитті і розгромі прес-центру на Майдані очільника київської міліції

6314
Журналісти Spilno. tv звинуватили у побитті і розгромі прес-центру на Майдані очільника  київської міліції
Журналісти Spilno. tv звинуватили у побитті і розгромі прес-центру на Майдані очільника  київської міліції

Журналісти  каналу Spilno. tv, яких побили невідомі 15 серпня на Майдані Незалежності у Києві, заявили, що відповідальність за інцидент повинен нести начальник ГУМВС України в місті Києві Олександр Терещук. Про це  20 серпня сказав постраждалий журналіст Максим Прасолов під час засідання прес-клубу Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) «Хто стоїть за побиттям журналістів Spilno. tv на Майдані?».

 

«У нас є чітка позиція - провина за цей випадок лежить на міліції і конкретно на начальнику ГУМВС України в місті Києві, генерал-майорі міліції Олександр Терещуку», - завив Максим Прасолов, що виступав від імені постраждалих журналістів Spilno. tv.

 

Нагадаємо, 15 серпня журналістів і стримерів Spilno.TV, які знімали як відбувається демонтаж ялинки на Майдані Незалежності, побили невідомі, серед яких були молодики у чорних футболках із надписами «Нарнія». Був також знищений прес-центр «Спільно» на Майдані. Міліція не перешкоджала побиттю журналістів.

 

Як мінімум двом з журналістів знадобилась медична допомога, одного з телевізійників набрала «швидка». Заяву про побиття журналістів і стримерів Spilno.TV Максима Прасолова, Олексія Ісаєва та інших внесено в Єдиного реєстру досудових розслідувань. Водночас члени громадської організації «Самооборона Києва (Нарнія)» відкидають звинувачення у побитті журналістів на Майдані незалежності 15 серпня, і запевняють, що допоможуть знайти винних у нападі на представників Spilno.TV.

 

Під час круглого столу 20 серпня співробітники Spilno. TV показали учасникам фото- та відеодокази нападу на них,  які демонструють, зокрема, наявність у «тітушків» холодної зброї. Також журналісти показали сюжет 5-го каналу, знятий кілька місяців тому, в якому на відео можна впізнати деяких нападників. Сюжет стосувався того, що патріотична молодь тренується на базі управління спорту Київськох міської держадміністрації (КМДА).

 

Хоча представники «Нарнії» заперечили свою участь в нападі, зазначивши, що підтримували Майдан, декого з них можна побачити на фотографіях-доказах, сказав Максим Прасолов. Декого з учасників нападу (братів Яковенків, наприклад), за словами журналіста, можна побачити на фотографіях з минулорічного інциденту, коли група Вадима Тітушко побила Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя. «Тобто вони - корінні тітушки, засновники всього цього», - зазначив журналіст.

 

За даними адвоката Анатолія Башловки, в нападі брали участь перевдягнені представники правоохоронних органів, а також учасники мітингів Партії регіонів. Зараз ведеться робота з їх ідентифікації. Наприкінці круглого столу було повідомлено, що першого з перевдягнених правоохоронців вже ідентифіковано.

 

Нагадаємо, Київський міській голова Віталій Кличко заявив, що обурений побиттям журналістів Spilno.tv і звернувся до київської міліції з вимогою терміново знайти і притягти до відповідальності винних осіб. «Я буду особисто контролювати розслідування цього інциденту та інформувати громадськість про його результати», - сказав Віталій Кличко.

 

За п'ять днів, що пройшли після нападу, команда Spilno. Tv  не отримала жодної відповіді від правоохоронних органів, попри залишені заяви, заявили журналісти. На думку Максима Прасолова, реакція міліції на напад  на ЗМІ має бути жорсткою, адже вона є свого роду лакмусовим папірцем для нової влади.

 

«У нас було відчуття, що нас зрозуміли, але потім,коли ми побачили статтю за якою розглядають цю справу - "за хуліганство". Як кажуть юристи - це мильна бульбашка, за це винуватці не отримають майже нічого - лише п'ять  місяців умовно, а потім гулятимуть далі», - зазначив пан Прасолов.

 

На думку Максима Прасолова, логічно, що громадськість отримала швидку реакцію мера Віталія Кличка на інцидент. Адже коли молодики-вандали жорстким чином здійснюють погром в центрі міста, нападають на журналістів - це неприпустима ситуація, а її виконавці діють поза всіма законами.

 

Адвокат Анатолій Башловка зазначив, що за його інформацією, кримінальне провадження з цієї справи досі не відкрито.

 

Юристи НМПУ наголосили, що інцидент підпадає під ч.2 ст.171 (перешкоджання групою осіб професійній діяльності журналістів). Також велике питання для юристів становить той факт, що цю справу розглядає райвідділ міліції, а не «щонайменше Генеральна прокуратура». Також юристи зазначили, що планують писати заяви і запити до всіх українських інстанцій, які могли б допомогти відповідному розгляду справи , а також - до Європейської федерації журналістів.

 

«Невже те, що сталося, є ознакою того, що ми живемо по-новому, як нам обіцяв президент? Цей інцидент можна розбирати в деталях - хто винен, хто наказав, хто виконував. Але якщо подивитися глибше - хіба за це стояв Майдан і гинуть люди? Те, що пройшло 5 днів і від міліції немає вістей, демонструє, що їм непотрібні фото та відеодокази, відсутність усіх запрошених очільників свідчить про те, що суспільні процеси їх не цікавлять. Якщо адекватної реакції від влади не буде - то вся революція була марною, і в майбутньому жоден журналіст, який висловлює власну думку, має незалежне бачення, і справді є тією четвертою владою, буде наражатися на небезпеку потрапити до рук цих неотітушок», - зазначив голова Асоціації стримерів України Олександр Ротман.

 

Постраждалий журналіст Максим Прасолов зазначив, що ця інцидент демонструє відсутність системи безпеки в Києві. «Чому у нас безпеку в місті контролюють парамілітарні угрупування? Чому міліціонері діють тільки в реактивному режимі - якщо до них підійдеш і скажеш, а інакше вони будуть спокійно дивитися, як людей вбивають», - зазначив журналіст.

 

З боку влади участь в обговоренні взяв радник голови мера Києва Олег Куявський та стажер на посаду директора Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради Дмитро Білоцерковець (Сергій Садовий вже не обіймає цю посаду). Вони зазначили, що вони в допомагатимуть у з'ясуванні обставин справи, сприятимуть вирішенню ситуації.

 

Наприкінці зустрічі стало відомо, що мер Києва Віталій Кличко найближчим часом зустрінеться з представниками Spilno.tv задля обговорення інциденту.

 

Варто зазначити, що на захід не прийшли мер міста Віталій Кличко (він начебто на нараді у президента), начальник управління сім'ї, молоді та спорту КМДА Вадим Костюченко. Не взяли участі у круглому столі також керівництво й члени «Самооборони Києва (Нарнія)», яких підозрюють у участі в нападі та погромі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  журналістський рух «Стоп цензурі!» обурений нападом агресивно налаштованих молодиків на журналістів Spilno.TV, який стався 15 серпня на Майдані Незалежності, а також знищенням їхнього майна. Члени руху вимагають від Президента України, міністра внутрішніх справ і генерального прокурора негайно взяти ситуацію під свій контроль, розшукати та покарати винних, щоби не допустити повторення ситуації. 

 

Катерина Толокольнікова для «Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6314
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гость
3529 дн. тому
Этого начальника милиции, если не ошибаюсь, вигнали местные активисты из Луцка. Читал статью в интернете. Они там рассказывали о его "заслугах" при Януковиче во время Майдана. Всё сходится. И ещё они предупреждали, что после того, как он покинул Луцк, он назначен на должность в Киев. Вывод: только могила может исправить этот биомусор.
ретро
3529 дн. тому
його авто? https://pbs.twimg.com/media/Bqqg11ICUAAbQIo.jpg
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду