«Нарнія» відхрещується від нападу на журналістів Spilno.TV – медійники стверджують, що її члени порушують закон

«Нарнія» відхрещується від нападу на журналістів Spilno.TV – медійники стверджують, що її члени порушують закон

18 Серпня 2014
6786

«Нарнія» відхрещується від нападу на журналістів Spilno.TV – медійники стверджують, що її члени порушують закон

6786
«Нарнія» відхрещується від нападу на журналістів Spilno.TV – медійники стверджують, що її члени порушують закон
«Нарнія» відхрещується від нападу на журналістів Spilno.TV – медійники стверджують, що її члени порушують закон

Члени громадської організації «Самооборона Києва (Нарнія)» відкидають звинувачення у побитті журналістів на Майдані незалежності 15 серпня, і запевняють, що допоможуть знайти винних у нападі на представників Spilno.TV. Про це йдеться у заяві організації, оприлюдненій на сторінці її члена Олега Челомбитка в «ВКонтакті».

 

Члени «Нарнії» просять не називати їх «тітушками» і не «примазуватися» до їх організації представникам влади та різним політичним силам. За їх словами, вони хочуть навести порядок у місті, навіть готові вступити до лав міської міліції або до інших добровольчих загонів для охорони громадського порядку.

 

Водночас організація визнала, що вчиняла певні дії на Майдані Незалежності - демонтувала сцену та інші конструкції, не маючи на це ніяких законних підстав і і повноважень.

 

«Шановні кияни! Вимушені звернутися до вас у зв'язку із поширенням неправдивої інформації та рішуче відкидаємо звинувачення і наклепи щодо участі членів громадської організації "Самооборона Києва (Нарнія)" у протиправних діях, сутичках та побитті журналістів вчора під час прибирання Майдану. Як все було насправді. До нас дійшла інформація, що міські комунальні служби знову не квапляться з приведенням до ладу центру міста, не збираються знімати ялинку, залишки сцени, прибирати палатки.
Тому ми вимушені були втрутитися і власними силами зробити те, про що влада лише говорить. Приблизно о 14.00 ми прибули на Майдан і почали розбір конструкцій сцени. Після цього ми підійшли до палатки, яка ще залишилась після суботнику, і попросили прибрати її. Підійшло багато невідомих, які почали суперечку з особами, що були проти прибирання. Виник конфлікт. Ми в конфлікт принципово не втручалися, тому що не хочемо підігрівати і так складну ситуацію в країні і давати привід російським ЗМІ і дешевим політикам, які на цьому роблять піар. З першого дня ми на Майдані. Після перемоги Революції ми забезпечували там патрулювання та порядок. Ми не хотіли і всіляко боролися з провокаціями і спробами дискредитувати Майдан, стримували від насильства та злочинів.

 

Однак останнім часом ситуація вийшла з під контролю, на Майдані та поруч із ним почався безлад і майже щоденні провокації. Всі бачили на що він перетворюється і як ганьбиться. Тому ми почали бити на сполох, інформували владу про цю ситуацію. Два місяці просили міську владу навести порядок, прибрати торгівельні палатки, сміття, відновити Хрещатик. Нас почули кияни, але не влада. Тому ми не можемо і не будемо стояти осторонь процесу наведення порядку у Києві, спокійно дивитися на високий рівень злочинності, яка побила всі рекорди. Вважаємо, що міська влада не докладає для цього зусиль, хоч кияни як ніколи готові допомагати меру Кличку у відбудові столиці. Сам він без киян цього не зробить. Ми і надалі будемо захищати Київ та киян від свавілля влади, бандитів, провокаторів та псевдопатріотів. Поки міліція буде бездіяти, ми будемо наводити порядок.

 

Ми зверталися до мера щодо створення міської міліції. Ми готові вступити до її лав або до інших добровольчих загонів для охорони громадського порядку. Для цього у нас вже є досвід. Більша частина нашої команди бере участь в АТО. І не треба називати нас тітушками і примазуватися до нашої організації представникам влади та різним політичним силам. Ми незалежні у своїй діяльності і керуємося виключно інтересами суспільства, Батьківщини і законів України, які ми дуже добре знаємо. Ми допоможемо міліції знайти винних у побитті журналістів! ГО "Самооборона Києва (Нарнія)"», - йдеться у заяві.

 

За словами журналіста Spilno.TV Максима Прасолова, який разом з іншими своїми колегами був побитий 15 серпня на Майдані Незалежності у Києві, в момент нападу біля них були присутні близько 150-200 чоловік. «Чи були навколо нас саме люди в чорних майках, я вже не пам'ятаю. Били інші. Були люди, які разом з ними ламали "купола" (прес-центр Spilno.TV - Ред.) і сцену, це зафіксовано на відео. Там було дві групи, і можливо, що вандальські дії "Нарнії",  які вони, власне, визнали, і дії по побиттю - це різні дії різних людей. Але це не скасовує того, що були факти мародерства, пограбування, пошкодження майна», - сказав журналіст.

 

Водночас Максим Прасолов наголошує, що члени організації вчиняли акти вандалізму і мародерства у центрі столиці. «На мій погляд, сама полеміка щодо цього з особами з "Нарнії" повинна відбуватися винятково в публічній площині. Ми цього тижня організуємо таку можливість для того, щоб показати безпосередньо, як вони, за їх словами, "прибирають". Хочемо, щоб люди подивилися на їх виправдання щодо характеру цих дій, і яким чином вони здійснюють по суті акти вандалізму і мародерства в центрі столиці. Якщо це називається робити місто чистим, то нехай він буде брудним, бо такої чистоти нам не потрібно», - сказав Максим Прасолов.

 

За його словами, хоча члени «Нарнії» заявили, що вони не тітушки, вже є кілька впізнаних (на фотографіях) осіб - членів організації, що були в групі відомого своїм нападом на журналістів у травні минулого року Вадима Тітушка.

 

Члени організації визнали, що брали участь у демонтажі конструкцій на Майдані Незалежності

 

«Ідентифікація продовжується, і вона триватиме, поки ми не знайдемо усіх. Вже видно, що відбувається у місті, коли такі хлопці отримують владу над іншими. Вони повинні зрозуміти, що існує закон, і хто б їх там "не кришував", в яких стосунках вони можливо не були би з представниками правоохоронних органів, вони повинні розуміти, що закон для них так само діє, як і для інших. Незалежно від того, хто з якого дня був на Майдані. Ми також з першого дня на Майдані. Використовувати це в якості виправдання протиправних дій не можливо, це дискредитує саму ідею Революції гідності», - зазначив представник Spilno.TV.

 

Максим Прасолов додав, що до членів «Нарнії» є дуже багато питань, і якщо вони хочуть публічної комунікації, то Spilno.TV  їм її організує. «Нехай приходять усі, хто там був, ми назначимо час і місце, запросимо журналістів, і всіх учасників цього конфлікту і публічно під телекамери про це поговоримо», - зауважив він.

 

За словами Максима Прасолова, один зі стрімерів Spilno.TV днями отримав по телефону погрози, а ще один помітив, що за ним стежать.

 

Нагадаємо, журналістів і стрімерів Spilno.TV, які знімали як відбувається демонтаж ялинки, 15 серпня на Майдані Незалежності побили невідомі. Серед них були молодики у чорних футболках із надписами «Нарнія» (деякі ЗМІ пишуть про це об'єднання як про расистське і нацистське), що також знищили прес-центр «Спільно» на Майдані. Міліція не перешкоджала побиттю. Як мінімум двом з журналістів знадобилась медична допомога, одного з телевізійників набрала «швидка». Заяву про побиття журналістів і стримерів Spilno.TV Максима Прасолова, Олексія Ісаєва та інших внесено в Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Обурення щодо побиття журналістів уже висловили НМПУ, Київський міський голова Віталій Кличко, Голова Асоціації стрімерів України Олександр Ротман.

 

«Детектор медіа»

Фото - з Facebook Богдани Бабич

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6786
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду