Троє захоплених в зоні АТО журналістів знаходяться у Дніпродзержинську - стрингер «112 Україна» вийшов на зв'язок

Троє захоплених в зоні АТО журналістів знаходяться у Дніпродзержинську - стрингер «112 Україна» вийшов на зв'язок

6 Серпня 2014
3787

Троє захоплених в зоні АТО журналістів знаходяться у Дніпродзержинську - стрингер «112 Україна» вийшов на зв'язок

3787
Троє захоплених в зоні АТО журналістів знаходяться у Дніпродзержинську - стрингер «112 Україна» вийшов на зв'язок
Троє захоплених в зоні АТО журналістів знаходяться у Дніпродзержинську - стрингер «112 Україна» вийшов на зв'язок

Журналіст телеканалу «112 Україна» Роман Гнатюк вийшов на зв'язок зі студією телеканалу та повідомив, що перебуває у Дніпропетровській області разом із двома іншими журналістами - працівником сербського видання «Печат» Сергієм Белоусом та кореспондентом-фрілансером Сергієм Бойком. Про це стало відомо під час прямого ефіру каналу «112 Україна».

 

Під час включення зі студією телеканалу Роман Гнатюк повідомив обставини свого затримання. За його словами, він разом із двома колегами пройшов російську і українську митниці, однак на блокпосту в Амвросіївці (Донецька область) їх обшукали та затримали до з'ясування обставин. На наступний день, за словами журналіста, ставлення до них різко змінилося. Зокрема, їм не дозволяли зв'язатися з редакціями.

 

«Ми прочекали до 12.00, і за нами приїхала машина. Звичайний командирський УАЗик, у ньому сидів водій, кулеметник. С масками на обличчях. І один, я так зрозумів, був командиром ЗСУ. Як нам сказали пізніше, ми поїхали в територіальний батальйон «Кривбас», на під'їзді до батальйону сказали зав'язати чимось особи. А далі нас вже вивантажили на території «Кривбасу»», - розповів Роман Гнатюк.

 

За заявою пана Гнатюка, з ним та його колегами поводилися грубо. «Від нас намагалися домогтися, на кого ми працюємо. Відповідь, що на «112 Україна»,  їх не влаштовувала. На протести мого колеги (проти такого ставлення - прим. ТК) на нього «впустили» автомат. Далі по одному допитували, хто не зізнавався, говорили «на кіл». Далі відводили, саджали по машинах. Ми весь час були зі зв'язаними руками і зав'язаними очима», - повідомив кореспондент «112».

 

 

За припущенням Романа Гнатюка, його та ще двох журналістів доставили під Маріуполь до штабу АТО, де вони провели дві-три години. «Там до нас ставилися адекватно», - зазначив Гнатюк.

 

Після цього журналістів знову кудись повезли, коли прибули в пункт призначення - була пізня ніч. Куди журналісти були доставлені в результаті - вони, як і раніше, не знають. На них розрізали сорочки та футболки, перев'язали ними голови та зав'язали руки за спиною. «Далі кинули в, можна сказати, загальну камеру. На підлозі була солома, зав'язані очі, руки зв'язані. З ночі 2 серпня ми перебували там», - повідомив Гнатюк.

 

За словами кореспондента «112», вчора, 5 серпня журналістів допитали. Всі вони дійшли висновку, що це був співробітник СБУ, тому вони «заспокоїлися та надали всі свідчення». Одразу після цього їм повідомили про їхнє ймовірне звільнення.

 

За інформацією, наданою «Детектор медіа» прес-службою каналу «112 Україна», після цього журналістів вивезли в невідомому напрямку та по черзі виводили з машини, наказуючи зняти верхній одяг та повзти в поле. Після виконання наказів вони чули, як над їхніми головами лунали вистріли в повітря. Роман Гнатюк припустив, що це було зроблено для того, аби склалося враження, що його колег розстрілюють.

 

За повідомленням телеканалу «112», наразі всі троє журналістів перебувають разом у безпечному місці у Дніпродзержинську, де о 15.00 відбудеться їхня спільна прес-конференція. Співробітники інформаційної служби каналу намагаються встановити зв'язок із Сергієм Бойком та Сергієм Белоусом.

 

Нагадаємо, 1 серпня на Донеччині  пропав зв'язок з репортером телеканалу «112 Україна» Романом Гнатюком, який брав участь у прямих включеннях з місця падіння малайзійського пасажирського літака Boeing 777 рейсу МН17 та мав акредитацію самопроголошеної «Донецької народної республіки».

 

Того ж дня про зникнення свого співробітника Сергія Белоуса повідомив сербський тижневик «Печат».

 

Вчора, 5 серпня, прес-служби Національної гвардії України та АТО спростували повідомлення про ймовірне затримання трьох журналістів бійцями Нацгвардії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3787
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрий Новицкий
3544 дн. тому
Охренеть.... когда уже закончится этот безпредел?? Легко с журналистами воевать?
Николай
3544 дн. тому
Слава богу что все живы остались!Парни держитесь, Вы молодцы!!!
Ирма
3544 дн. тому
Беспределят как хотят!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду