«Майданівець», який судиться з чернівецькими ЗМІ, не вважає своїх відповідачів журналістами

«Майданівець», який судиться з чернівецькими ЗМІ, не вважає своїх відповідачів журналістами

28 Липня 2014
3474

«Майданівець», який судиться з чернівецькими ЗМІ, не вважає своїх відповідачів журналістами

3474
«Майданівець», який судиться з чернівецькими ЗМІ, не вважає своїх відповідачів журналістами
«Майданівець», який судиться з чернівецькими ЗМІ, не вважає своїх відповідачів журналістами

Представник ОО «Майдан» та Голова громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області Володимир Вакарюк, який поскаржився в міліцію та подав до суду на чернівецькі видання «БукІнфо», BukNews, «Час» і незалежного журналіста та правозахисника Геннадія Гекова з вимогою спростування, на його думку, недостовірної інформації, прокоментував «Детектор медіа» причини свого конфлікту з чернівецькими медіа.

 

Пан Вакарюк заявив, що причиною скарги до міліції є те, що, на його думку, ЗМІ здійснюють свою господарську діяльність, не сплачуючи податків. «При цьому хочу зауважити, що кошти, про які йдеться, немалі, - стверджує він. - Можу від себе додати, що для того, щоб надрукувати на вказаних сайтах публікацію, необхідно платити немалі кошти».

 

Інша причина його звернення до правоохоронних органів полягає в тому, що в розділах «Коментарі» на вказаних ним веб-сайтах можна зустріти образи, нецензурні вислови та інформацію, яка не завжди відповідає дійсності.

 

«В країнах Єропейского Союзу честь, гідність цінуються дуже високо, і тому Рішенням Європейського Суд у з прав людини по справі «Делфі АС» проти Естонії» ( Delfi AS v. Estonia, № 64569/09) (рішення оголошено 10 жовтня 2013 року), визнана правомірність застосування до власника веб-сайту заходів цивільно-правової відповідальності за образливі коментарі, залишені користувачами на даному сайті. В мене немає особливого бажання судитися з Україною, але є велике бажання, щоб в моїй країні ніхто і ніколи не порушував права людини, особи чи громадянина», - написав Володимир Вакарюк у листі «Детектор медіа».

 

Володимир Вакарюк не вважає своїх відповідачів журналістами. За його словами, вони є або членами Спілки журналістів (тобто, на думку пана Вакарюка, є громадськими діячами), або ж зареєстровані як приватні підприємці з наданням рекламних та інформаційних послуг. Як заявляє пан Вакарюк, це не надає ЗМІ права здійснювати журналістську діяльність.

 

Нагадаємо, в червні цього року голова Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області, представник ОО «Майдан» Володимир Вакарюк подав позов проти місцевих видань - газети «Час», інтернет-видань «БукІнфо», BukNews та незалежного журналіста і правозахисника Геннадія Гекова на загальну суму 1 мільйон гривень. Пізніше він відмовився від грошової компенсації, замість чого подав скаргу до УМВС в Чернівецькій області з приводу «протиправної діяльності» місцевих ЗМІ. Редактори деяких інформаційних порталів вже надавали свідчення.

 

Наразі Володимир Вакарюк вимагає спростування за публікаціями чернівецьких ЗМІ з прес-конференції заступника голови місцевої «Народної самооброни» Івана Молодого, на якій він заявив, що проти пана Вакарюка відкрито кримінальну справу. Позов до суду подано і на заступника голови «Народної самооборони».

 

27 червня на спільному розширеному засіданні Чернівецька обласна організація Національної спілки журналістів та Незалежна медіапрофспілка України, а також головні редактори місцевих ЗМІ Чернівецької області заявили, що судова гілка влади Буковини розгорнула справжню війну зі свободою слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3474
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду