Нацрада призначила позапланову перевірку супутникового оператора Viasat, у якого виявила російські канали

Нацрада призначила позапланову перевірку супутникового оператора Viasat, у якого виявила російські канали

25 Липня 2014
4165

Нацрада призначила позапланову перевірку супутникового оператора Viasat, у якого виявила російські канали

4165
Нацрада призначила позапланову перевірку супутникового оператора Viasat, у якого виявила російські канали
Нацрада призначила позапланову перевірку супутникового оператора Viasat, у якого виявила російські канали

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову превірку провайдера програмної послуги ТОВ «Віжн ТБ» (надає послуги платного супутникового телебачення під брендом Viasat). Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 24 липня.

 

Моніторинг послуг Viasat, проведений Нацрадою 19 липня, зафіксував ознаки порушення частини 5 статті 42 закону «Про телебачення і радіомовлення», а саме - ретрансляцію російських телеканалів «Россия 24», «РТР-Планета» і «ТВ Центр». Крім того в провайдера суттєво збільшено ресурс мережі (замість 73 каналів, передбачених ліцензією, фактично ретранслюється 129), а також компанія ретранслює промо-канал Viasat.

 

Заступник директора ТОВ «Віжн ТБ» Оксана Ферчук пояснила, що останні півроку через відсутність діяльності Нацради компанія не могли подати документи на переоформлення ліцензії у зв'язку зі збільшенням ресурсу мережі. Щодо телеканалу Viasat вона зауважила, що він має ліцензію британського Офкому, тож, на думку пані Ферчук, може безперешкодно поширюватися на території України.

 

Оксана Ферчук категорично заперечила ретрансляцію російських каналів своєю компанією. За її словами, «РТР-Планета» було вимкнено 26 березня після рішення суду про його тимчасову заборону на території України. «Всі інші названі Нацрадою російські канали нами ніколи не ретранслювалися», - додала вона.

 

У відповідь пані Ферчук у Нацраді повідомили, що мають службову записку представника Нацради в місті Києві, який зафіксував три російські канали в пакеті Viasat.

 

«Ми надаємо перелік до платного пакету, у якому відсутні російські канали. Додатково абонент може відсканувати і сам додати на своє обладнання канали, які є у відкритому доступі на супутнику», - припустила Оксана Ферчук.

 

За словами пані Ферчук, Viasat є найбільш слухняним супутниковим оператором в Україні.

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк зауважив, що перевірка, яку призначає Нацрада, якраз і покаже, чи справді в послугах Viasat є російські канали. «Якщо правда все, що ви говорите, то за результатами перевірки буде рішення взяти до відома. У нас немає мети покарати», - резюмував він.

 

Нагадаємо, в березні, суд своєю ухвалою тимчасово призупинив за позовом Нацради ретрансляцію на території України каналів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24», «НТВ-Мир», а 17 липня суд своєю ухвалою за позовом Нацради тимчасово заборонив ретрансляцію в Україні «ТВ Центр - Іnternational».

 

17 липня Нацрада вирішила, що застосовуватиме санкцію анулювання ліцензії в судовому порядку щодо провайдерів програмної послуги, які незаконно ретранслюють російські канали «Россия 1», НТВ, ТНТ, «Петербург - 5», «Звезда» і РЕН ТВ.

 

Також правоохоронні органи за зверненням Нацради вноситимуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про ретрансляцію провайдерами російських каналів, які були заборонені рішеннями суду, і вживатимуть заходів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4165
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду