Чернівецька телекомпанія ТВА через суд продовжила собі ліцензію в Нацраді

25 Липня 2014
4634

Чернівецька телекомпанія ТВА через суд продовжила собі ліцензію в Нацраді

4634
Чернівецька телекомпанія ТВА через суд продовжила собі ліцензію в Нацраді

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення продовжила строк дії ліцензії на аналогове ефірне мовлення чернівецької телекомпанії ТВА, якій попередній склад Нацради відмовив у продовженні ліцензій. Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 24 липня, виконуючи постанову адміністративного суду.

 

Чернівецький телеканал ТВА у травні 2013 року подав до Нацради заяву на продовження ліцензії на мовлення з використанням 34 ТВК у Чернівцях. 23 жовтня 2013 року Нацрада відмовила в продовженні строку дії ліцензії, спираючись на свої рішення про оголошення попередження ТВА.

 

За словами голови Нацради Юрія Артеменка, 5 травня 2014 року до Нацради надійшла постанова Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 12 березня 2014 року по справі № 801/10307/13-а, яка зобов'язала Нацраду повторно розглянути заяву ТВА.

 

«Як визнав суд, Нацрада незаконно позбавила ТВА ліцензію, тож ми тепер відновлюємо справедливість», - пояснив член Нацради Владислав Севрюков.

 

Ставлячи повторно питання про продовження строку дії ліцензії ТВА на 7 років, Юрій Артеменко запитав у колег: «Хто за те, щоб відновити справедливість?». Члени Нацради одноголосно виступили за.

 

У Єдиному реєстрі судових рішень «Детектор медіа» з'ясувала, що наприкінці жовтня, після відмови Нацради в продовженні строку дії ліцензії, ТВА подав позов до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим, яким просив суд:

- - скасувати рішення Нацради від 24 липня 2013 року №1489 про результати планової перевірки ТОВ «ТРК "ТВА"», м. Івано-Франківськ;

- скасувати рішення Нацради від 23 жовтня 2013 року №2039 про розгляд заяви ТОВ «ТРК "ТВА"», м. Івано-Франківськ, «Про скасування санкції "оголошення попередження"»;

- скасувати рішення Нацради від 23 жовтня 2013 року №2040 про заяву ТОВ «ТРК "ТВА"», м. Івано-Франківськ, щодо продовження строку дії ліцензії на мовлення;

- зобов'язати Нацраду повторно розглянути заяву ТОВ «Телерадіокомпанія "ТВА"» про продовження строку дії ліцензії на мовлення НР № 1372-м від 24 листопада 2006 року, подану 16 травня 2013 року, та прийняти рішення про продовження строку дії ліцензії на мовлення НР №1372-м від 24 листопада 2006 року ТОВ «Телерадіокомпанія "ТВА"».

 

У коментарі «Детектор медіа» юрист Юрій Крайняк, який представляв інтереси ТВА, пояснив, що позов було подано до суду в Криму, оскільки кримські суди зазвичай приймали «найбільш цікаві і найбільш правильні рішення щодо Нацради». «Це було в жовтні 2013 року. На той час канал був зареєстрований в Івано-Франківську, мовив у Чернівцях. Представникам каналу одразу пообіцяли, що в них будуть проблеми, якщо вони подадуть позови до цих судів. Крім того ми знаємо, як зазвичай розглядалися справи проти Нацради в київських судах. На той час у ТВА, як заявляв канал, був особистий конфлікт з губернатором Чернівецької області. Вони не бачили можливості з успіхом судитися там і вирішили обрати будь-який суд якнайдалі. Обрали Крим, бо там приймалися найбільш цікаві і правильні рішення щодо Нацради», - розповів юрист.

 

Він уточнив, що адміністративні справи розглядаються за місцем знаходження позивача або відповідача, відтак телеканал ТВА за один день перереєстрував юридичну адресу на кримську, щоб мати змогу подати позов до кримського суду. Коли розпочався процес анексії Криму, ТВА перереєструвався назад.

 

7 листопада 2013 року Окружний адміністративний суд АР Крим відкрив провадження у справі за позовом ТВА до Нацради та частково задовольнив клопотання ТВА про вжиття заходів забезпечення позову, а саме заборонив до вирішення справи по суті зупиняти мовлення ТВА на 34 ТВК у Чернівцях. Ця ухвала була скасована Севастопольським апеляційним адміністративним судом 27 листопада 2013 року.


 

18 грудня 2013 року Окружний адміністративний суд АР Крим відмовив ТВА в задоволенні позову до Нацради в повному обсязі. ТВА подав апеляцію, і 18 січня 2013 року Севастопольський апеляційний адміністративний суд відкрив провадження. Подальші судові рішення в єдиному реєстрі відсутні, зокрема й постанова Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 12 березня 2014 року, яка, за словами членів Нацради, зобов'язала Нацраду повторно розглянути заяву ТВА.

 

Коментуючи виконання рішення кримського суду, голова Нацради Юрій Артеменко на брифінгу сказав: «Рішення будь-якого суду обов'язкове до виконання на всій території України. Наскільки мені відомо, рішення Севастопольського суду було отримано за два дні до окупації Криму».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4634
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду