Мер Трускавця попросив журналістку ZIK піти з наради – комунальне ЗМІ залишилося

Мер Трускавця попросив журналістку ZIK піти з наради – комунальне ЗМІ залишилося

22 Липня 2014
4671

Мер Трускавця попросив журналістку ZIK піти з наради – комунальне ЗМІ залишилося

4671
Мер Трускавця попросив журналістку ZIK піти з наради – комунальне ЗМІ залишилося
Мер Трускавця попросив журналістку ZIK піти з наради – комунальне ЗМІ залишилося

Міський голова міста Трускавця (Львівська область) Руслан Козир під час щотижневої наради з управліннями міста та комунальними службами попросив журналістку ZIK Тетяну Гуцило залишити приміщення. Про це повідомляє інтернет-видання ZIK.

 

Руслан Козир наказав кореспондентці залишити нараду через 20 хвилин після її початку. При цьому на нараді й надалі залишалися журналісти «Редакції міського радіомовлення», що є комунальним  підприємством, повідомляє ZIK.

 

На думку інтернет-видання, своїми діями мер Трускавця порушив конституційні права на отримання інформації, що містить ознаки порушення статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

 

Як зазначила Тетяна Гуцило в коментарі «Детектор медіа», найбільше у ситуації її обурило те, що прохання міського голови Трускавця не підкріплювалося жодними поясненнями. «Як і у випадку, коли в лютому цього року Руслан Козир виганяв з оперативної наради засновника видання «Трускавецький вісник» Володимира Ключака. Тому журналісти місцевих видань рідко з'являються на подібних заходах», - сказала пані Гуцило.

 

Як заявив «Детектор медіа» завідувач інформаційно-аналітичним відділом Трускавецької міської ради Микола Гук, жодних правових порушень Русланом Козирем в цій ситуації здійснено не було.

 

«Міський голова, поводячи нараду, доповів про все, що відбулося у місті за тиждень, довів цифри і факти. Але далі програмою заходу було передбачено обговорення виробничих питань та питань безпеки, тому він попросив журналістів звільнити залу. Оскільки єдиним присутнім на нараді представником ЗМІ була Тетяна Гуцило, це стосувалося її», - доповів Микола Гук.

 

На запитання, чому журналісти міського радіомовлення залишились після цього на нараді, пан Гук відповів: «Керівники всіх комунальних підприємств традиційно мали право залишитися на нараді». При цьому він не пояснив правових засад.

 

Він також запевнив, що у трускавецької влади немає питань чи претензій особисто до журналістки інформаційного ресурсу ZIK.

 

Як повідомляє керівник правових проектів Інституту масової інформації (ІМІ), медіаюрист Роман Головенко, вибірковість у питаннях присутності журналістів на подібних нарадах неприпустима, оскільки законодавством України не встановлена різниця між комунальними та приватними ЗМІ.

 

«Присутність представників преси на нарадах, по суті, має базуватися на положенні Закону України «Про доступ до публічної інформації» - «доступ до засідань колегіальних органів влади та місцевого самоврядування». Втім, орган місцевого самоврядування, яким є Трускавецька мерія, міг в особливому порядку прописати правила різних видів нарад, наприклад, в статуті територіальної громади», - пояснив пан Головенко.

 

При цьому він зазначив, що за умови, якщо програмою засідання було б передбачене обговорення інформації з обмеженим доступом, з приміщення повинні були видалити всіх журналістів, незалежно від того, до якого ЗМІ вони відносяться - комунального чи приватного.

 

Це не перший випадок, коли до журналістки Тетяни Гуцило з боку місцевої влади Трускавця висувають додаткові умови. За її словами, 7 липня керуючий справами Трускавецької міської ради Олег Ковальчин вимагав від Тетяни Гуцило пройти процедуру акредитації, хоча, за її словами, вона була заявлена до участі в висвітленні заходу. Пізніше Ковальчин відмовився надати журналістці типовий бланк для акредитації, аргументуючи це тим, що не знає, як він виглядає.

 

14 липня Олег Ковальчин хотів зробити ксерокопію журналістського посвідчення Тетяни Гуцило. На запитання журналістки ZIK, навіщо йому копія її документа, керуючий справами Трускавецької міськради начебто відповів, що в нього погана пам'ять.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4671
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду