Канал «112» дає прямі включення з місця падіння збитого малайзійського літака, бо має акредитацію ДНР

Канал «112» дає прямі включення з місця падіння збитого малайзійського літака, бо має акредитацію ДНР

18 Липня 2014
12559

Канал «112» дає прямі включення з місця падіння збитого малайзійського літака, бо має акредитацію ДНР

12559
Інші українські канали не хочуть акредитовуватися в терористів
Канал «112» дає прямі включення з місця падіння збитого малайзійського літака, бо має акредитацію ДНР
Канал «112» дає прямі включення з місця падіння збитого малайзійського літака, бо має акредитацію ДНР

17 липня українські новинні та загальнонаціональні канали подавали в сюжетах здебільшого аматорське відео з місця падіння збитого малайзійського пасажирського літака Boeing-777 рейсу МН17. В той же день о 21:00 телеканал «112 Україна» дав пряме включення із села Грабово Донецької області від стрингера каналу Романа Гнатюка, який знаходився біля уламків літака.

 

Як з'ясувала «Детектор медіа», стрингер «112 Україна» опинився на місці катастрофи, тому що має акредитацію ДНР, якої не мають журналісти інших українських каналів.

 

Редактор телеканалу «112 Україна» Павло Кужеєв вважає, що головне під час роботи в Донбасі - мати акредитацію від самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки», які в Україні визнані терористичними організаціями.

 

«У ДНР та ЛНР є щось на кшталт міністерства інформації, куди подаються заявки на акредитацію, як це робиться в будь-яких прес-службі або відомстві за зразком "Просимо акредитувати такого-то журналіста задля висвітлення подій у місті та області, дати дозвіл на зйомку"», - повідомив пан Кужеєв.

 

За його словами, це не перша практика акредитації журналістів «112 Україна» на захоплених територіях. «Так само ми подавали акредитацію на територію Російської Федерації на 90 днів. Я маю на увазі Крим. Вирішили не ховати в труси диктофони та камери, як це чомусь роблять журналісти з інших українських ЗМІ», - зазначив редактор.

 

За його словами, Роман Гнатюк, який робив стрім з місця катастрофи літака рейсу МН17, знаходиться в зоні бойових дій вже близько трьох тижнів. Свої послуги каналу запропонував сам, як і більшість кореспондентів «112». «Вони переважно роблять для нас відео, які ми переглядаємо та обираємо. У нас були місцеві кореспонденти, але вони боялися набагато більше, ніж приїжджі журналісти», - зазначив пан Кужеєв.

 

Він додав, що під час включення з місця падіння малайзійського літака стрінгеру не перешкоджали. «Якщо ЛНР-івець підходить до нашої людини, яка знімає, і дізнається, що в нього є акредитація від ЛНР, питання «відпадають» самі по собі», - заявив пан Кужеєв. Він також висловив подив, чому такої акредитації досі не мають журналісти провідних українських каналів.

 

Як з'ясувала «Детектор медіа», редакції інших українських каналів не бажають акредитовуватися в терористів.

 

Як повідомив «Детектор медіа» голова організації «Громадське телебачення», журналіст і ведучий «Громадського ТБ» Роман Скрипін, єдиною журналісткою телеканалу, яка намагалася отримати акредитацію самопроголошеної ЛНР була Анастасія Станко, яка вирушила до регіону, так і не одержавши відповіді на запит. «Як відомо, в тому числі через відсутність цієї акредитації і причетність до «Громадського» її й затримали», - зазначив пан Скрипін.

 

Він також повідомив, що в зоні АТО намагалися працювати журналісти «Громадського ТБ» з Дніпропетровська, які зазнали переслідувань через дніпропетровські номери на машинах.

 

«Наразі в наших кореспондентів фізично немає можливості працювати на сході», - повідомив Роман Скрипін.

 

Шеф-редактор інформаційної програми ТСН на «1+1» Сергій Попов заявив, що канал навіть не намагався звертатися по акредитацію до бойовиків.

 

Генеральний директор телеканалу новин «24» Роман Андрейко заявив, що кореспонденти каналу мають змогу працювати лише в населених пунктах, повністю звільнених від терористів.

 

«Я не можу уявити ситуацію, за якої я б сів і написав листа на ім'я керівників самопроголошених ДНР та ЛНР з проханням надати нам змогу перебувати та працювати на території власної країни», - заявив пан Андрейко.

 

На думку головного редактора новинного продакшну «Національні інформаційні системи» (НІС) телеканалу «Інтер» Лаврентія Малазонії, українським журналістам немає сенсу звертатися по дозвіл до ДНР та ЛНР.

 

«Наші спецкори перебували в Донецьку та Луганську, коли ДНР та ЛНР заявило про захоплення влади в свої руки. Зокрема, про те, що відтепер усе потрібно вирішувати тільки через них. Тоді ж наші журналісти намагалися отримати акредитацію, але не змогли цього зробити і залишилися працювати у звичному режимі. Замість цього їм почали погрожувати, і ми були змушені фактично евакуювати наших працівників зі Сходу. Не розумію, про який дозвіл на роботу може йти мова за такого ставлення до ЗМІ», - висловився пан Малазонія.

 

Він повідомив, що журналіст «Інтера» хотів вирушити на місце катастрофи літака з місією ООН, щоб зробити включення вже у вечірньому випуску 18 липня. «Але представники ООН відмовилися взяти на себе відповідальність за його безпеку. Тому наразі ми збираємо інформацію за допомогою власних джерел», - додав він.

 

Відтак, наразі НІС («Інтер») лише співпрацює з людьми з регіонів, які мають можливість повідомляти про перебіг подій.

 

Літак «Малазійських авіаліній», який прямував за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, зник з екранів радарів 17 липня, близько 16:20, над Донеччиною. Про це оперативно повідомили користувачі соціальних мереж та інтернет-ЗМІ.

 

17 липня лідер донецьких бойовиків Ігор Гіркін (Стрєлков) своїм записом у соцмережі фактично визнав, що сили проросійських терористів збили пасажирський літак «Малазійських авіаліній» Boeing 777 над містом Торезом в Донеччині. На той час терорист вважав, що це українській літак Ан-26.

 

17 липня увечері СБУ також оприлюднила перехоплені розмови офіцерів ГРУ РФ щодо збитого пасажирського літака. Під час розмови терористи визнають, що збили літак, і що він був пасажирським.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12559
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анюта
3559 дн. тому
просто жуть что там произошло...мне аж плохо стало когда посмотрела(((
Веталь
3559 дн. тому
согласен с тем, что все журналисты с других стран показывают, а наши только рассказывают как на кошках в фильме "настолько известном чтоб его называть))"!но ситация наконец-то меняется, спс 112!жду след вкл от ваших стрингеров с Востока Украины
user
3559 дн. тому
про другие каналы я вкурсе и их смотрю через инет!я писал что среди укр СМИ - они вроде как первые начали там прямые трансляции!
юзеру
3560 дн. тому
почему хоть кто то? на востоке много репортажей не только русс. каналов но и зарубежных, того же ВВС... просто 112 канал один из немногих украинских, которые делали включения с места, куда упал самолет
user
3560 дн. тому
ну наконец-то хоть кто то будет проливать свет на все происходящее!!!и даже как то удивлен что получили акредитацию 112 первыми, что сказать- молодцы!а из отсального становится ясно что все отсальные укр СМИ - лгут и выдумывают все новости у себя в студии!
Антон
3560 дн. тому
Смотрел этот прямой репортаж корреспондента 112-го канала! Видео с места крушения увидел от них первым и мне без разницы у кого они так получают акредитацию! Главное, что работают оперативно! Удачи Вам!
Мысль
3561 дн. тому
не пойму смысла статьи... это типа предъява к 112-му? Я думаю они наоборот молодцы, странно почему другие укро каналы не хотят получить там акредитацию и вести оттуда репортажи!
Марго
3562 дн. тому
От всіх все не влаштовує:) працюють собі люди - й молодці. як ще можна звідти інфу отримувати, якщо не так? зовсім не отримувати? ройтерз, грузинські журналісти та купа інших міжнародних - вони кльові, що там працюють, ми їх цитуємо, а як наші - так гівнюки?
Qcumber
3562 дн. тому
Вибачте, а як BBC, наприклад, дає прямівключення з Донеччини (в томуц числі біля уламків http://www.bbc.com/news/world-europe-28378388)? Підозрюю, що вони також мають акредитацію як при СБУ, так і при ДНР? Журналістам головне, щоб їх ідентифікували як журналістів, і вон могли якнайбільше висвітлити. тому вважаю це за нормальне.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду