На Буковині створили громадську організацію для правового захисту ЗМІ

На Буковині створили громадську організацію для правового захисту ЗМІ

15 Липня 2014
3182

На Буковині створили громадську організацію для правового захисту ЗМІ

3182
На Буковині створили громадську організацію для правового захисту ЗМІ
На Буковині створили громадську організацію для правового захисту ЗМІ

У Чернівцях правозахисники оголосили про створення громадської організації «Юридичний захист ЗМІ», яка буде надавати безкоштовні юридичні послуги, консультації представникам ЗМІ, аналізувати їх матеріали до публікації тощо. Про це було оголошено 14 липня під час круглого столу, повідомляє регіональний кореспондент Інституту масової інформації (ІМІ).

 

Адвокатський рух нараховує 11 представників - юристів, адвокатів, правозахисників.

 

Підставами для створення такої організації юристи називають різке збільшення кількості судових позовів проти журналістів Чернівецької області.

 

Нагадаємо, голова Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області, представник ОО «Майдан» Володимир Вакарюк позивається у суді проти місцевих видань - газети «Час», інтернет-видань «БукІнфо», BukNews і незалежного журналіста і правозахисника Геннадія Гекова. Загальна сума позову складає 1 мільйон гривень. Обвинувачений у скоєнні вбивства Рустам Агаларов також позивається одразу до кількох місцевих газет - «Буковина», «Версії» та «Час».

 

«Ми готові з сьогоднішнього дня приступити до захисту прав буковинських журналістів», - повідомив представник руху та ініціатор круглого столу Руслан Панчишин.

 

«Такими судовими позовами намагаються тиснути на журналістів. Сприяння розвитку об'єктивної журналістської діяльності - наше кредо», - заявив представник Ради адвокатів Чернівецької області та один з учасників адвокатського руху в підтримку буковинських журналістів Пилип Кокош.

 

Юристи бачать вихід у справі з мільйонним позовом проти журналістів у підписанні мирової угоди. Є також сподівання, що суддя закриє провадження.

 

«Цей позов є нікчемним і неграмотно складеним. З 10 позовних вимог тільки одна відповідає нормам чинного законодавства. Маємо п'ять позовів і три заяви в міліцію. Тому ми, юристи, адвокати, правозахисники, зіздзвонились між собою і вирішили захищати журналістів від таких рейдерських нападів. І будемо працювати виключно у правовому полі. Взагалі цей позов - або бажання позивача попіартись, або спроба залякати журналістів», - заявив Руслан Панчишин.

 

Про те, що мільйонний позов проти ЗМІ - це спроба залякати журналістів, переконаний й редактор порталу BukNews Юрій Чорней. За його словами, на нього позивач написав заяву в міліцію. «Мені в п'ятницю зателефонували з міліції і запросили на розмову в райвідділок. Адже позивач написав ще й заяву в міліцію. І написав відверту брехню. Приписав слова, які не казали. Я впевнений, що мета такого позову - відволікти мене від важливих справ, журналістської діяльності, написання матеріалів. Я готовий іти в суд для захисту, підтверджувати свою правоту як відповідач. Ніхто не ставить питання про виведення журналістів за межі правового поля, але коли все виходить за межі здорового глузду...», - сказав журналіст.

 

Перше судове засідання у справі щодо позову представника місцевого ОО «Майдан», голови Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області Володимира Вакарюка проти чернівецьких ЗМІ відбудеться сьогодні, 15 липня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3182
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду