Наталка Гуменюк: «На Донбасі зараз відбуваються наймасштабніші події в українській історії, а журналісти, на жаль, не дають повної картини»

Наталка Гуменюк: «На Донбасі зараз відбуваються наймасштабніші події в українській історії, а журналісти, на жаль, не дають повної картини»

14 Липня 2014
9605

Наталка Гуменюк: «На Донбасі зараз відбуваються наймасштабніші події в українській історії, а журналісти, на жаль, не дають повної картини»

9605
Журналістка-міжнародниця – про різницю між роботою в гарячих точках за кордоном і в своїй країні, перспективи розвитку ситуації в Україні та оцінку роботи українських і російських медійників
Наталка Гуменюк: «На Донбасі зараз відбуваються наймасштабніші події в українській історії, а журналісти, на жаль, не дають повної картини»
Наталка Гуменюк: «На Донбасі зараз відбуваються наймасштабніші події в українській історії, а журналісти, на жаль, не дають повної картини»

Нещодавно досвідчена журналістка-міжнародниця, а також викладачка і співзасновниця «Громадського ТБ» Наталка Гуменюк поділилася порадами щодо роботи в гарячих точках на семінарі «Безпека журналіста під час роботи в зоні конфлікту», який 4 липня проводила ГО «Детектор медіа». За словами журналістки, здобутий за кордоном досвід, допомагає не впадати в істерику, висвітлюючи збройний конфлікт на батьківщині. На думку пані Гуменюк, у будь-якій гарячій точці всі стандарти журналістики, етичні засади роботи, редакційні правила й закони не мусять відсуватися на другий план. Навпаки - їхня роль лише посилюється. Чи дотримуються цього українські журналісти, як працюють російські медійники, яка різниця між роботою за кордоном і в своїй країні та які можуть бути перспективи розвитку ситуації - про це журналістка розповіла в інтерв'ю «Детектор медіа».

 

- Наталко, як журналістка-міжнародниця ви працювали в понад 50 країнах, у багатьох гарячих точках - у Єгипті, Іраку, Сирії, Південній Осетії. Чи дозволив цей досвід спокійніше сприйняти факт військової агресії у власній країні?

- Щодо того, чи стали військові дії для мене несподіванкою, згадується один цікавий момент. Ще в січні російські журналісти розказували нам, що останнім часом до Путіна ходить купа народу з якимись картами і розповідає про те, що треба відбирати Крим. Тоді мені та іншим це здавалося якоюсь абсолютною маячнею, чимось неможливим. А тут бачите - можливо все.

 

Але досвід, звісно, допомагає не впадати в істерику. Хоча він дуже болючий. Конфлікти, які я бачила в інших країнах, дали зрозуміти: всюди спрацьовують одні й ті ж самі механізми. Схожим чином людей налаштовують один проти одного, усюди медіа відступають від стандартів, певними способами в людях «пробуджують» патріотизм... Суспільство входить в особливий стан, коли люди не думають, що буде далі. Дивлюся на це і розумію, що ми припускаємося тих самих помилок, а після такої-то стадії буде така-то...

 

У нас усіх є оце враження, що остання війна, яка відбувалася - це Друга світова. Усі решту ми проґавили й тому не зрозуміли, які механізми зараз діють у світі. Тому в нас шок, і настільки високий емоційний градус у суспільстві. В інших країнах, які мали більший досвід протистоянь, зіткнень, конфліктів, це сприймалося б інакше.

 

Дуже важливим є усвідомлення того, що війна може статися будь-де, й у нас теж. Ми на власні очі побачили, що збройний конфлікт не обов'язково виникає в агресивних країнах, де живуть варвари, яким подобається воювати. І «звичайні» люди почнуть брати участь у воєнних діях, якщо вже є перші жертви... Однак особисто мене дуже здивувало, як мало підстав для збурення конфлікту було в Україні. Для цього ми не мали ані стійкого історичного, ані етнічного підґрунтя, як це найчастіше було в інших країнах, де я працювала.

 

У нашій ситуації можна казати про велику роль пропаганди, але так само значущою є роль зброї - її наявність у протилежної сторони. Без зброї пропаганда б не призвела до всіх цих наслідків.

 

Мені, як міжнародному журналісту, який знає історії військових конфліктів в інших суспільствах, ще сильніше хочеться запобігти війні, зменшити ризики і страшні результати.

 

 

- Наскільки схожою є робота в зоні конфлікту за кордоном і в своїй країні?

- Досвід роботи за кордоном, звісно, допомагає й тут. Працюють ті ж загальні настанови: що брати з собою, як підготуватися до поїздки. В будь-якій гарячій точці всі стандарти журналістики, етичні засади роботи, редакційні правила й закони не мусять відсуватися на другий план. Навпаки - їхня роль лише посилюється. Треба пам'ятати, що вони створювалися саме для регулювання журналістської роботи у складних, конфліктних ситуаціях. Якщо не дотримуватися правил - можна помітно нашкодити своїй країні, ну а в протилежному випадку, навпаки, принести користь.

 

З одного боку, в чужій країні все інакше. В Єгипті, приміром, я могла легко і без проблем спілкувався з «братами-мусульманами», спокійно казати, що ти іноземний журналіст - це гарантувало більшу безпеку. В Україні ж сепаратисти сприймають тебе як сторону конфлікту, причому ворожу. Багато куди через це дуже важко, ба навіть неможливо потрапити. Натомість для російських журналістів більше місць відкрито. Однак знання мови й ментальності людей в той же час допомагає порозумітись у певних ситуаціях.

 

Але працюючи в своїй країні, часом справді відчуваєш потреба подивитися на все це збоку. У мене особисто виник такий ефект: от я працюю на Донбасі, пишу для Києва, а здається, що все це - про якусь іншу країну. Я звикла приїжджати з закордонних відряджень і пояснювати колегам: там складна ситуація - не тільки чорне та біле. Серед сторін конфлікту є різні люди - не лише екстремісти та радикали, у різних груп різна мотивація... Це завжди було непросто пояснити. Люди, як правило, бачать однозначну картину, адже не знають всієї інформації, специфіки того суспільства, вони звикли демонізувати іншу сторону...

 

Але я ніколи не могла уявити, що колись ми будемо говорити про людей у Криму чи на Донбасі - таких же українців, як і ми, як про якихось абсолютно інших людей. Ніби в один момент вони всі раптом змінилися, або ж ми просто зовсім їх не знали.

 

Тому роз'яснити ситуацію про конфлікт у власній країні аж ніяк не легше. І в нас, виявляється, все непросто й неоднозначно. І в той же час, нам не потрібно занурюватися в комплекс страждання. Всім тим, хто ображається на Європу, яка дивиться футбол, коли   в нас гинуть люди, я хочу нагадати: військові дії прямо зараз відбуваються чи не в сотні країнах світу, в еяких вони значно масштабніші. Не думайте, що нам хтось щось винен, давайте розраховувати на самих себе і разом працювати заради майбутньої перемоги.

 

 

- Знаючи наслідки воєн в інших суспільствах, які бачите наслідки для нас?

- Якщо казати про мої особисті емоції і переживання з цього приводу, то мене найбільше хвилює, як ми будемо відходити від війни. Я дивлюся на країни, які після військового чи громадського конфлікту десятиліттями оговтуються... Я не розумію, як ми можемо дозволити собі допустити таку ситуацію, і потім ще десяток років відходити від неї... Тоді тим паче розумієш, наскільки важливіше було докласти всіх зусиль, щоб запобігти їй! Адже після війни, якщо в ній були жертви з обох сторін, у суспільстві створюється культ жертви, починається своєрідна «помста», людям ще важче порозумітися, але все одно потрібно.

 

Згадайте, як, наприклад, палестинське суспільство довго й активно працювало над  роззброєнням військових формувань, зняттям культу Героя - борця за незалежність своєї країни. Палестина й досі працює над цим. Або інший приклад - Ірландська республіканська армія. Знадобилися десятки років, щоб її розформувати. Людей, які побачили війну - як в армії, так і в добровольчих загонах, дуже важко повернути до мирного життя. А ми навіть Майдан ніяк не можемо розпустити. І з цього порочного кола причин та наслідків дуже важко вийти...

 

Однак я вірю в мудрість українського народу, який показує, що вміє чітко ідентифікувати проблеми, реагувати на них, дуже швидко вчиться на помилках. Показовим є приклад Одеси. Там, після трагічних подій 2 травня - «провокації», від якої загинули люди, суспільство одразу зрозуміло - ми не можемо собі дозволити таких речей, бо матимемо ще більше проблем. І вони їх більше не допустили. Та й результати виборів Президента показують, що переміг не популізм Тимошенко, і не націоналістичні партії, тож люди розуміють, що це не те, що нам треба.

 

Для того, щоб перемогти, нам слід насамперед думати на два кроки вперед: до яких конкретно результатів призведуть ті чи інші дії, чи не завдадуть шкоди, які є ризики. Коли йдеться про виживання країни - це особливо важливо. Адже відбудовувати набагато важче, ніж руйнувати.

 

- Як відрізнялася специфіка роботи для журналіста у двох наших гарячих точках - в Криму та на Донбасі ?

- У кожному з цих місць - свій характер загроз і складнощів. У Криму журналіст тепер перебуває на полі чужої держави, де працюють її служби безпеки, спрямовані проти нього. Якщо тебе там затримають, ти - ворог, і будеш мати великі проблеми. Яскравим прикладом є ситуація з режисером Олегом Сенцовим. Там ти повністю чи частково безсилий проти ФСБ, інших російських організацій. Але все-таки гірше - це коли немає ніяких правил. Пригадую, напередодні так званого референдуму в Криму мені треба було перетинати адміністративний кордон у Джанкої. Там ходили ці «козаки» в погонах - і це було небезпечніше, бо вони нікого не представляли, це просто невідоме кримінальне угрупування без жодних законів.

 

І саме такі сили зараз діють на Луганщині та Донеччині. Звісно, там значно небезпечніше - як журналісту, так і будь-якій людині. Ти можеш просто загинути від обстрілу - як будь-який місцевий мешканець, тебе може бути затримано - таких прикладів серед наших журналістів та культурних діячів вистачає; а то й убито. Тож там, де зараз тривають воєнні дії, летять бомби - ні з ким не домовишся. Це - найбільший характер небезпеки. Треба пам'ятати, що дуже багато журналістів на війні гинуть просто від випадку.

 

 

- Наскільки об'єктивно українські медіа висвітлюють ситуацію на півдні та сході?

- І там, і там - недостатньо об'єктивно. Ми фактично не даємо слова звичайним людям із цих регіонів. Ми не знаємо відповідей на найголовніші питання: наприклад, скільки загинуло мирних жителів. Про це насправді дуже мало інформації.

 

Ситуація на Донбасі висвітлюється з погляду дій наших військових - це правильно. Слід показувати історії про загиблих і живих солдат, їхню екіпіровку, умови служби - все це важливі теми, але увагу треба приділяти й іншому. Давати слово іншій стороні: я маю на увазі не Гіркіна (Ігор Гіркін - російський терорист, «міністр оборони» самопроголошеної ДНР. - Авт.), якого кожен може почути на Youtube, а місцевим жителям. Ми все ще не знаємо, як вони оцінюють події, що сталися, як виживають там у такий час.

 

На мою думку, те, що зараз відбувається з людьми в цих областях - це набагато страшніше, ніж ті три жахливі дні на Майдані, коли вбивали людей. Насправді, це найгірша ситуація, яка коли-небудь відбувалася в Україні і з українським суспільством. Якщо з Майдану можна було піти додому і сховатися - там так не зробиш. У містах та селищах на Донбасі нема води і світла, до домівок в будь-яку хвилину може залетіти ракета чи бомба. Це тим паче страшно ще й тому, що в нас цього ніколи не було - біженців, переселенців... Тож я вважаю, що, враховуючи масштаби катастрофи, журналісти недостатньо повно зображують події, що там відбуваються.

 

Так, із певних причин українським журналістам там складно працювати, тому бракує картинки й відео. Складно, але можливо. Звісно, кожна окрема редакція приймає рішення, чи пропонувати журналісту туди їхати і як узагалі це висвітлювати... Однак варто розуміти, що саме там і саме зараз відбуваються наймасштабніші події в українській історії. Порівняйте, скільки камер було на Майдані і скільки зараз на Донбасі. Тому основна проблема - ми просто мало знаємо, і немає нікого, хто міг би точно пояснити, що там відбувається. Ця війна виявилася ще й серйозним викликом для українських медіа.

 

Що стосується Криму... За ним ми теж недостежили. Журналісти зосередили увагу виключно на подіях у Києві, не цікавилися кримськими настроями... І цим уміло скористалися росіяни. Зараз, коли Крим окупований, ми теж не знаємо всього, чим живе півострів. Інтернетом, звісно, поширюються історії про ціни та черги за продуктами - і це все. А проблем у місцевих жителів, які лишилися на окупованій території, дуже і дуже багато.

 

 

- Яка ваша позиція щодо російських журналістів після всього, що ми від них почули? Як Україна має реагувати на російську пропаганду та брехню?

- Там є різні медіа - і ті, що за Україну. Але, я розумію, що ви питаєте про інші - державницькі та антиукраїнські. Я вважаю, що на них лежить не менша відповідальність за все те, що відбувається на сході України та в Криму, ніж на керівництві Російської Федерації. Це неправда, буцімто в них немає вибору - він завжди й у всіх є. Не треба говорити, що інакше вони не можуть працювати або не розуміють, що в нас тут насправді діється. Набридло чути виправдання на кшталт: «Ну, у нас такая редакционная политика». Мене вразив досвідчений та поважний оглядач із російського Першого каналу, який у своїй статті звинувачував Олега Сенцова в підтримці «Правого сектору», намаганнях щось там підірвати в Ялті...

 

Мабуть, апелювати до їхнього сумління - не варіант. Кожен журналіст, який бреше про події в нашій країні, несе персональну відповідальність за свій вчинок. Мова ненависті та ворожнечі, а також інші технології розпалювання конфлікту - це величезна зброя, яку ми гостро відчули на собі. І, безперечно, має бути правове поле та конкретні механізми притягнення до відповідальності.

 

Давайте згадаємо один момент - коктейлі Молотова на Майдані. Десятки людей у Криму та на Донбасі питали мене: «Навіщо ви кидали ці коктейлі Молотова?». Я переконувала їх - що насамперед для захисту, а не нападу. Тоді це в очах кожного - виправдано. Але ж ми пам'ятаємо фотографії, з яких, може, часто і безпідставно, виникало враження, що нападали майданівці... І от сьогодні, станом на липень, ми розуміємо, як така маленька деталь була використана російською пропагандою у створенні міфу про фашистів, як вона використовується й досі. І які ми тепер маємо наслідки.

 

Але - і це дуже важливо - українські ЗМІ не мають повністю перекладати відповідальність на росіян. До 20 лютого «Інтер», Перший національний, «Кореспондент» та багато інших ЗМІ робили те, що робили. До агресивної фази конфлікту - подій у Криму та на Донбасі, вони так само, як російські «колеги», показували викривлену інформацію. Вони розказували про страшних радикалів на Майдані і не згадували про злочини Януковича. А потім стався такий собі двотижневий люфт, коли вони поспіхом перебудувалися... Не забувайте, що саме ці канали переважно «споживало» населення Криму та Донбасу впродовж усіх місяців Майдану. Я прошу українських колег із цих медіа не казати: «Це все Кисельов», а згадати, що ви робили, і також нести за це відповідальність. Коли у квітні я була в Луганську, мені дуже хотілося, щоб не я розказувала місцевим, чому по телевізору вони чули те й се, а самі ведучі приїхали і в обличчя цим людям сказали: «Я, ведучий такий-то, вам регулярно брехав».

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9605
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ярий
3566 дн. тому
Молодець Наталя у всіх розуміннях. На всі питання гарно відповіла, тілька приклади ІРА й Палестини до нас зовсім не дотичні. Там все зовсім інше.... А так ... ще приємна, гарна жіночка....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду