Російські журналісти створили незалежну медіапрофспілку «Журналістська солідарність»

Російські журналісти створили незалежну медіапрофспілку «Журналістська солідарність»

9 Липня 2014
2820

Російські журналісти створили незалежну медіапрофспілку «Журналістська солідарність»

2820
Російські журналісти створили незалежну медіапрофспілку «Журналістська солідарність»
Російські журналісти створили незалежну медіапрофспілку «Журналістська солідарність»

Ініціативна група, до складу якої увійшли відомі російські журналісти, оголосила про створення незалежної профспілки з метою забезпечення професійного, правового та соціального захисту журналістів. Як повідомляє Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ), про це стало відомо з листа секретаря новоствореної ініціативної групи Дмитра Шульгіна, надісланого до НМПУ.

 

Допоки незареєстрована організація отримала назву «Журналістська солідарність».

 

На думку засновників профспілки, брак солідарності та взаємопідтримки серед журналістів Росії, особливо за умов жорсткої політики з боку чинної влади, призвів до перетворення багатьох російських ЗМІ на інструменти державної пропаганди. Водночас, незалежні медіа стали зазнавати безпрецедентного тиску та обмежень. Влада Росії заблокувала доступ до незалежних інтернет-ресурсів («Грани.ру», «ЕЖ.ру», «Каспаров.ру»), позбавила мовлення телеканал «Дождь» та намагається контролювати найбільшу у країні соцмережу «ВКонтакте», пошуковик «Яндекс».

 

Все це змусило незалежних журналістів Росії виступити із заявою про ситуацію у професії.

«Потрібно провести демаркацію, відокремити поле журналістики від поля пропаганди та піару, створити автономний простір незалежної журналістики, здатний опиратися політичному і економічному тиску та цензурі», - йдеться у заяві, оприлюдненій 16 червня на прес-конференції у Незалежному прес-центрі у Москві (на фото), повідомляє «Новая газета».

 

Підписи під заявою поставили такі журналісти як Аркадій Бабченко, Нателла Болтянська, Олександр Гольц, Володимир Кара-Мурза (ст.), Ксенія Ларіна, Максим Матвейченков (Блант), Григорій Пасько, Ольга Пашкова, Галина Сідорова, Марія Слонім, Лев Рубінштейн, Олександр Риклін, Світлана Солодовник, Віктор Шендерович, Дмитрій Шульгин та Ігор Яковенко.

 

Засновники оголосили незалежну професійну спілку органом, який захищатиме журналістів та вестиме моніторинг порушень прав журналістів та брехні в інформаційному просторі.

 

Як повідомив голова ініціативної групи Ігор Яковенко в коментарі «Новой газете», «Журналістська солідарність» може стати гідною альтернативою Спілці журналістів Росії, яка, на його думку, майже припинила розвиватися. «Наразі до основного складу СЖР входять журналісти, які працюють в районних, міських та державних газетах. В них немає журналістики, оскільки вони повністю залежні від влади. [...] Ми створюємо дещо нове, тому що Спілка не займається захистом своєї професії та журналістів», - наголосив Яковенко.

 

У амбіційних планах «Журналістської солідарності» прийняття до організації близько трьох тисяч професіоналів, створення журналістської біржі праці, початок надання реальної допомоги журналістам, які потрапили в біду, доказове викриття фальшивих матеріалів в ЗМІ та запровадження авторської школи журналістського ремесла, йдеться на офіційному сайті організації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2820
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду