Олег Сенцов заявив на суді у Росії про тортури і політичну фальсифікацію його справи (ВІДЕО)

Олег Сенцов заявив на суді у Росії про тортури і політичну фальсифікацію його справи (ВІДЕО)

8 Липня 2014
3955

Олег Сенцов заявив на суді у Росії про тортури і політичну фальсифікацію його справи (ВІДЕО)

3955
Олег Сенцов заявив на суді у Росії про тортури і політичну фальсифікацію його справи (ВІДЕО)
Олег Сенцов заявив на суді у Росії про тортури і політичну фальсифікацію його справи (ВІДЕО)

Український режисер Олег Сенцов, який утримується під арештом у московському СІЗО (РФ) за підозрою в підготовці терактів у Криму, заявив, що під час допиту в приміщенні колишнього Сімферопольського СБУ до нього застосовували тортури, побиття та приниження, що мали на меті отримання свідчень проти керівництва Майдану та України. Про це йдеться у сюжеті російського телеканалу «Дождь». 

 

«Я хочу заявити, що ніколи не був учасником Правого сектору, не організовував ніяких терористичних груп, ніяких терористичних актів на території Криму», - заявив український режисер 7 липня під час розгляду у Лефортовському районному суді міста Москви (РФ) питання про його подальше утримування під вартою.

 

Звинувачення у підготовці терактів 9 травня у Криму режисер вважає не тільки необґрутованими, але й образливими. «Вважаю день 9-го травня святим для будь-якого слов'янина і будь-які монументи пов'язані з цим днем також вважаю недоторканими, тож звинувачення мене у спробах підриву цих монументів вважаю не лише необґрунтованими, а й образливими», - сказав Олег Сенцов.

 

Арештований також заявив, що його справу сфальсифіковано. «Я не вважаю себе винуватим і не вважаю себе організатором даних злочинів. Я вважаю, що маю справу сфальсифіковано політично, адже вона заснована на свідченнях двох підозрюваних, що були отримані спочатку внаслідок тортур. А зараз вони вже не можуть від них відмовитися. Їм обіцяні маленькі строки», - заявив режисер.

 

На суді Олег Сенцов повідомив, що його було затримано у Сімферополі не 11-го, а 10-го травня. Перед офіційним допитом проти нього, за його словами, застосовували  тортури, побиття та приниження з метою отримання свідчень щодо обвинувачень на адресу керівництва України та Майдану в організації злочинів. «Після моєї відмови мені заявили, що я сам тепер буду організатором злочинів, і перекваліфікували справу на більш тяжкі статті», - заявив Олег Сенцов.

 

Арештований також заявив, що не планує жодних дій суїцидального характеру - погрози з інсценіровки його самогубства він, за його словами, вже отримав.

 

Це вже друга публічна заява Олега Сенцова про тортури. Amnesty International закликає вимагати від російської влади проведення ретельного і незалежного розслідування заяв про тортури і погрози на адресу українського кінорежисера Олега Сенцова, якого 11 травня затримали у Криму і передали російській ФСБ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», під час суду у Москві Олег Сенцов також заявив протест проти спроб Росії позбавити його українського громадянства і захисту.  За словами його адвоката, у московському СІЗО український режиссер зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України». 

 

 

Нагадаємо, 7 липня МЗС України заявило своє обурення рішенням Лефортовського районного суду Москви (РФ) щодо продовження утримання під вартою українського режисера Олега Сенцова, який арештований за підозрою в підготовці терактів у Криму, до 11 жовтня. Міністерство закордонних справ України категорично вимагає від Росії негайного звільнити і повернути в Україну Олега Сенцова та інших ув'язнених українців.

 

Адвокат режисера Дмитро Дінзе заявив, що має намір оскаржити винесене 7 липня рішення Лефортовського районного суду міста Москви (РФ) про продовження терміну утримання під вартою Олега Сенцова до 11 жовтня.

 

Наприкінці червня Генеральна прокуратура РФ заявила, що підстав для зміни запобіжного заходу та припинення кримінального переслідування затриманого у Криму українського режисера Олега Сенцова, а також іншого затриманого Олександра Кольченка, не вбачається.

 

За інформацією Генпрокуратури Росії, УФСБ РФ по Республіці Крим та Севастополю відкрило та об'єднало в одному провадженні три кримінальні справи за фактами діяльності так званого «терористичного співтовариства». В якості підозрюваних затримані Олег Сенцов і Олександр Кольченко. Генпрокуратура Росії стверджує, що зараз вони користуються послугами захисників, дають свідчення і етаповані до СІЗО на території Москви.

 

3 червня міністерство закордонних справ України вручило російському посольству ноту, в якій вимагає організувати зустріч з арештованим режисером. 

 

Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом.

 

ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

На захист режисера виступають Європейська кіноакадемія, НСКУ, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти, а також російський кінорежисер Микита Міхалков.

 

Українська кіноспільнота звернулася до Президента України  Петра Порошенка  із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3955
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду