«Стоп цензурі!» обурений нападами на журналістів на Майдані і вимагає відкритого розслідування

«Стоп цензурі!» обурений нападами на журналістів на Майдані і вимагає відкритого розслідування

7 Липня 2014
5651

«Стоп цензурі!» обурений нападами на журналістів на Майдані і вимагає відкритого розслідування

5651
«Стоп цензурі!» обурений нападами на журналістів на Майдані і вимагає відкритого розслідування
«Стоп цензурі!» обурений нападами на журналістів на Майдані і вимагає відкритого розслідування

Журналістський рух «Стоп цензурі!» обурений нападом деяких представників нинішнього Майдану на знімальні групи телеканалу СТБ та 5-го каналу, які перешкоджають журналістській діяльності. Рух констатує, що все частіше трапляються випадки, коли люди, що перебувають у центрі міста і живуть у наметах на Майдані Незалежності, забороняють проводити зйомки і відкрито погрожують журналістам. Подібна поведінка нівелює пам'ять про Майдан і ті події, що відбувались зовсім нещодавно, йдеться в заяві «Стоп цензурі!», поширеній 7 липня.

 

«Стоп цензурі!» нагадує, що 2 липня 2014 р. під час зйомок на Майдані Незалежності знімальна група 5-го каналу - журналіст Ганна Рибалко й оператор Денис Шматько - зазнала нападу невідомих людей у камуфляжі, що представляються «Самообороною Майдану». Нападники забороняли в грубій формі журналістам знімати їхні обличчя і вимагали стерти відзнятий матеріал. Коли оператор 5-го каналу відмовився знищувати відео, його вдарили в живіт. Поруч знаходилась знімальна група телеканалу СТБ, якій теж затуляли об'єктив і вимагали припинити зйомку. Журналісту телеканалу СТБ Борису Сачалку відкрито погрожували застосувати силу і викинути з Майдану. Цей інцидент добре відображений у сюжеті 5-го каналу. На відео добре чути погрози, а також чітко видно обличчя людей, які вчинили протиправні дії.

 

Знімальна група 5-го каналу подала заяву про перешкоджання журналістській діяльності до Шевченківського райуправління ГУМВС України в м. Києві. Відповідна інформація про це внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

«Ми, представники Руху оцінюємо такі дії як умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, за що передбачена кримінальна відповідальність відповідно до статті 171 Кримінального кодексу», - йдеться в заяві «Стоп цензурі!».

 

Журналістський рух «Стоп цензурі!» висловлює обурення з приводу такої «самооборони Майдану», яка представляє спільноту, що продовжує перебувати на Майдані Незалежності. На думку руху, своїми діями невідомі у камуфляжі знищують віру у розбудову правового громадянського суспільства, в якому існує принцип відкритості інформації. Під час Євромайдану саме журналісти були тією рушійною силою, що призвела до змін у країні і саме журналісти 5-го каналу і СТБ, на яких відбувся напад, разом з іншими колегами інформували про грубі порушення прав людини і вбивства активістів, йдеться в заяві.

 

«Стоп цензурі!» нагадує, що це не перший випадок, коли люди з Майдану, вдягнуті у камуфляжний одяг, провокують сутички з представниками засобів масової інформації. Так, 20 червня бійці Самооборони, штаб яких розташовано в «Українському домі», грубо вигнали з приміщення знімальну групу «Фактів тижня» телеканалу ICTV та вилучили у них відзнятий матеріал. 31 травня з Майдану Незалежності виганяли журналістів, які прийшли висвітлювати суботник - прибирання барикад.

 

Журналістський рух «Стоп цензурі!» вимагає від правоохоронних органів чесного, відкритого і неупередженого розслідування нападу на журналістів. Також він закликає осіб, які зараз знаходяться на Майдані Незалежності, припинити протиправні дії проти журналістів і операторів, які здійснюють свою професійну діяльність.

 

Довідка

Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

 

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/.

 

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5651
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду