Чернівецькі осередки НСЖУ та НМПУ скаржаться на судову війну проти журналістів Буковини

Чернівецькі осередки НСЖУ та НМПУ скаржаться на судову війну проти журналістів Буковини

2 Липня 2014
3682

Чернівецькі осередки НСЖУ та НМПУ скаржаться на судову війну проти журналістів Буковини

3682
Чернівецькі осередки НСЖУ та НМПУ скаржаться на судову війну проти журналістів Буковини
Чернівецькі осередки НСЖУ та НМПУ скаржаться на судову війну проти журналістів Буковини

Чернівецька обласна організація Національної спілки журналістів та Незалежна медіа-профспілка України, а також головні редактори місцевих ЗМІ Чернівецької області заявляють, що судова гілка влади Буковини розгорнула справжню війну зі свободою слова. Про це йдеться у зверненні медіаорганізацій, ухваленому 27 червня на спільному розширеному засіданні, пише Інститут масової інформації.

 

Текст адресовано президенту України Петру Порошенку, голові Верховної Ради Олександру Турчинову, Вищій раді юстиції, голові Верховного суду Ярославу Романюку, голові Люстраційного комітету Єгору Соболєву, голові Антикорупційного комітету Тетяні Чорновол, голові Національної спілки журналістів Олегу Наливайкові, голові Незалежної медіа-профспілки Юрію Луканову та голові обласного Апеляційного суду Миколі Олійнику.

 

Як зазначається в листі, останнім часом у Чернівецькій області пройшла серія резонансних судових позовів до місцевих ЗМІ та окремих журналістів.

 

«На тлі того, що в державі відбуваються кардинальні зміни, спрямовані на побудову відкритого суспільства, судова гілка влади Буковини розгорнула справжню війну зі свободою слова. Журналістів обмежують у можливості висловлювати власну точку зору, мати свої оціночні судження, та й навіть позбавляють права на професійну помилку, яке прописане в європейському та українському законодавстві», - йдеться в заяві.

 

Як приклад автори заяви наводять газети «Час», «Буковина» та «Версії», яких судять, на думку журналістських організацій, за оціночне судження у статтях про резонансне вбивство, та портал «БукІнфо». До цього видання міліція позивається за опублікований ролик, який є у вільному доступі в інетернеті. Справи, йдеться в заяві, подекуди розглядаються без присутності самих журналістів, а звинувачувальні рішення написано так, що виглядає, що вони «штампуються як під копірку».

 

«Навіть не вдаючись до аналізу цих судових справ, можна констатувати, що спрямований їхній шквал на те, щоби залякати журналістів, примусити їх відмовитися писати на актуальні для суспільства теми. Мало того, позови на десятки тисяч гривень можуть суттєво підірвати чимало газет, а для багатьох ЗМІ такі штрафи можуть стати фатальними. При тому, що медіа-юристи наголошують на надуманості звинувачень, суди один за одним продукують звинувачувальні вироки, не зважаючи на те, у підпорядкуванні якого конкретного судді перебуває справа», - пишуть представники медіаорганізацій.

 

Редактори та представники медіаорганізацій звертають увагу Вищої ради юстиції України «на неприпустимість огульного судилища над засобами масової інформації». Судова система, на думку авторів заяви, має бути не репресивним органом, а гарантом свобод, серед яких основоположною є свобода слова.

 

Нагадаємо, у Чернівцях до місцевих газет «Буковина», «Версії» та «Час» позивається обвинувачений у скоєнні вбивства Рустам Агаларов, якого видання у своїх матеріалах назвали вбивцею без вироку суду, яким би його було визнано винуватим у вчиненні кримінального злочину.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3682
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду