Оператора «Первого канала» Кляна вбили при спробі захоплення української військової частини – журналіст-очевидець

Оператора «Первого канала» Кляна вбили при спробі захоплення української військової частини – журналіст-очевидець

1 Липня 2014
3780

Оператора «Первого канала» Кляна вбили при спробі захоплення української військової частини – журналіст-очевидець

3780
Оператора «Первого канала» Кляна вбили при спробі захоплення української військової частини – журналіст-очевидець
Оператора «Первого канала» Кляна вбили при спробі захоплення української військової частини – журналіст-очевидець

Журналіст російського видання Forbes Орхан Джемаль, який був свідком обстрілу журналістів на Донеччині у ніч на 30 червня, розповів про подробиці загибелі оператора «Первого канала» Анатолія Кляна (на фото). Його версію опубліковано у Forbes.ru.

 

За словами Орхана Джемаля, Анатолій Клян перебував в автобусі з журналістами, яких представники Донецької народної республіки запросили на провокацію із захопленням української військової частини.

 

«Нас просто підставили під кулі. Недарма цю війну називають «здебільшого інформаційною», розстріляний автобус з журналістами - теж пропагандистське досягнення, і воно нічим не гірше військової частини, що здалася в полон», - резюмував пан Джемаль.

 

Публікуємо його версію подій повністю:

 

«...Наступна спроба захопити українську частину виглядала вже не як військова операція, а як провокація. Військові склади ще палали, коли журналістів стала обдзвонювати прес-служба Донецької республіки. Всіх збирали біля будівлі обласної адміністрації.

 

Перед присутніми виступив молодий чоловік, який представився за позивним «Гюрза»: «Зараз ви і солдатські матері поїдете до військової частини в селищі Спартак (передмістя Донецька). У цій частині багато озброєнь ППО, але особового складу не більше 50 осіб: офіцери і солдати-строковики, що охороняють техніку. З командиром частини досягнута домовленість про те, щоби здатися без бою. Матері солдатів, які служать там, вийдуть з плакатами для додаткового морального тиску, а ви зможете підготувати сенсаційний матеріал. Самі переговори вестиму я, у мене є в цьому досвід».

 

Для журналістів підготували спеціальний автобус. За якимось натхненням я вирішив відправитися на переговори не з усіма, а на таксі з колегами LifeNews. Ми прибули раніше і, не звертаючи до військової частини, зупинилися на шосе, чекаючи «Гюрзe» й колег. Розсудливо вийшли з машини і загасили фари. Не минуло і трьох хвилин, як з боку військової частини по машині відкрили шквальний автоматний вогонь, посипалося скло. Ми залягли біля узбіччя, почали відповзати по-пластунськи - теж, як виявилося, вчасно. У небо злетіли освітлювальні ракети, а автомобіль почали розстрілювати з підствольних гранатометів. Доповзли до яру, перевели дух.

 

Тим часом на шосе розігрувалася основна частина трагедії. У той час як ми здирали шкіру з ліктів і колін, переповзаючи шосе, прибув автобус з журналістами. Водій висунув у віконце білу хустину звернув до частини і відразу ж потрапив під щільний вогонь. Поки намагалися вирулити в безпечне місце, водія було поранено. Смертельне поранення отримав оператор «Первого канала» Анатолій Клян. Куля увійшла в ліву частину грудей трохи нижче серця.

 

Швидше за все, тепер буде маса заяв про нелюдських київських фашистів, які розстрілюють журналістів. Хоча всі до єдиного, хто був у цій переробці, розуміють, що нас просто підставили під кулі. Недарма цю війну називають «здебільшого інформаційною», розстріляний автобус з журналістами - теж пропагандистське досягнення, і воно нічим не гірше військової частини, що здалася в полон».

 

Нагадаємо, про загибель оператора Анатолія Кляна у ніч на 30 червня повідомив «Первый канал». За повідомленням каналу, оператор перебував поряд з однією з українських військових частин, куди приїхав робити репортаж разом з кореспондентом і звукооператором. Поїздку організувала прес-служба самопроголошеної «Донецької народної республіки». Стрілянина по журналістах нібито почалася після появи в небі сигнальної ракети. Анатолій Клян отримав смертельне поранення в живіт. При цьому російські медіа не подають повної картини подій, що передували стрілянині.

 

Прокуратура Донецької області розпочала розслідування за фактом загибелі оператора «Первого канала» за частиною1 статті 115 Кримінального Кодексу України (умисне вбивство).

 

Речник інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки та оборони Андрій Лисенко нагадав, що в зоні антитерористичної операції українська сторона може гарантувати безпеку журналістів, які отримали акредитацію в СБУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3780
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду