У Запоріжжі СБУ вимагала у журналістів пояснень через сюжет про жінку, яка заробляє брехнею на російських каналах

У Запоріжжі СБУ вимагала у журналістів пояснень через сюжет про жінку, яка заробляє брехнею на російських каналах

25 Червня 2014
8932

У Запоріжжі СБУ вимагала у журналістів пояснень через сюжет про жінку, яка заробляє брехнею на російських каналах

8932
У Запоріжжі СБУ вимагала у журналістів пояснень через сюжет про жінку, яка заробляє брехнею на російських каналах
У Запоріжжі СБУ вимагала у журналістів пояснень через сюжет про жінку, яка заробляє брехнею на російських каналах

Керівника корпункту телеканалу ICTV у Запорізькій області Марину Моісеєнко викликали до СБУ через сюжет, який викриває місцеву жительку, що заробляла зоймкою брехливих сюжетів для російських телеканалів.  Про це пані Моісеєнко розповіла регіональному кореспонденту Інституту масової інформації (ІМІ).

 

Як розповіла пані Моісеєнко, працівник СБУ вимагав від неї написати пояснювальну записку і попередив, що, якщо вона відмовиться, то з нею «зустрінуться в іншому місці і за інших обставин». Таким же чином співробітник СБУ «мотивував» до спілкування і оператора телеканалу.

 

«Все почалося з сюжету про жінку, яка заробляє на російських каналах, розповідаючи, як вона ховається в підвалі будинку в Краматорську, хоча сама мешкає в селі Терпіння Запорізької області. В ефірі «Фактів» його було подано 4 червня (сюжет «Продати Батьківщину: Українка підзаробляє брехнею на российских каналах» - ред). Цю географічну неточність помітили її односельці та повідомили про це оператору ICTV. Нам пояснили, де працює «зірка НТВ», і ми поїхали з нею поспілкуватися. Після сюжету в мій бік полетіли погрози і залякування відповідальністю за суїцид героїні сюжету. Нібито після його виходу жінці пообіцяли спалити будинок і почали тиснути на неї», -  сказала журналістка.

 

19 червня журналістці, за її словами,  зателефонував з СБУ Сергій Томчук, який запропонував зустрітися, щоб обговорити цей сюжет.

 

«Він наполягав, щоб я зайшла до «офісу», але я переконала його, що краще залишитися на вулиці. Місцем зустрічі став його автомобіль. Він дістав аркуш паперу, де було зазначено «Пояснювальна». Я зрозуміла, що це не просто зустріч задля допомоги службі безпеки. Що-небудь писати я відмовлялася і сказала, що вся інформація детально представлена ​​в сюжеті. Але мені пояснили, що якщо я не заповню пояснювальну,  «наступна зустріч пройде у іншому місці і за інших обставин». Сказав, що потім буду «свідком» по кримінальній справі. Тільки чиїм, не уточнив. Для чого потрібна ця пояснювальна, так і не пояснив, як я не намагалася дізнатися», - стверджує Марина Моісеєнко.

 

У результаті, за словами журналістки, працівник СБУ писав пояснювальну під її диктовку, у якій він виклав фактаж роботи журналістки над сюжетом з її слів - від дати виходу матеріалу на НТВ до виходу спростування на ICTV. Марина Моісеєнко підписала заповнений ним офіційний бланк.

 

«Таку ж пояснювальну записку повинен був написати і оператор. Після численних дзвінків він все-таки теж дав свої пояснення. Чесно, з таким я зіткнулася вперше. І я не знаю, як захищатися в таких випадках», - додала журналістка.

 

Керівник прес-служби запорізького управління СБУ Сергій Левченко розповів ІМІ, що до журналістів звернулися за допомогою, все, що сталося - непорозуміння, і співробітники готові вибачитися за свої дії.

 

«Це було непорозуміння. Можливо, ми неправильно один одного зрозуміли. Ми, безумовно, принесемо свої вибачення журналістам, тому що зацікавлені у конструктивній співпраці з представниками ЗМІ», - сказав пан  Левченко.

 

ІМІ повідомляє, що в СБУ вже вибачилися перед журналістами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8932
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Експерт
3590 дн. тому
Напевно в Запоріжжі більше нема тем для підтримки патріотичних настроїв?! ДЕШЕВИЙ СЕЛЯНСЬКИЙ ПІАР...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду