НПМУ і НСЖУ висловлюють сум з приводу загибелі російських журналістів і закликають до незалежного розслідування

НПМУ і НСЖУ висловлюють сум з приводу загибелі російських журналістів і закликають до незалежного розслідування

18 Червня 2014
3305

НПМУ і НСЖУ висловлюють сум з приводу загибелі російських журналістів і закликають до незалежного розслідування

3305
НПМУ і НСЖУ висловлюють сум з приводу загибелі російських журналістів і закликають до незалежного розслідування
НПМУ і НСЖУ висловлюють сум з приводу загибелі російських журналістів і закликають до незалежного розслідування

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) і Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) висловлюють сум з приводу загибелі в зоні бойових дій російських журналістів Ігоря Корнелюка та Антона Волошина (на фото).

 

НМПУ та НСЖУ виступають за незалежне розслідування цієї трагедії за участі експертів Міжнародної федерації журналістів, ОБСЄ, ООН. Медійні організації також закликають політиків усіх країн світу обережно ставитися до висловлень з приводу загибелі журналістів, уникати гучних заяв та звинувачень до офіційного оприлюднення результатів розслідування та не використовувати цю трагедію у власних політичних інтересах.

 

Журналістські організації України наголошують, що згідно з даними СБУ загиблі працювали без акредитації у зоні проведення Антитерористичної операції, не мали засобів захисту та супроводжували терористів, чим, всупереч рекомендаціям з безпеки Міжнародної федерації журналістів,  наражали себе на смертельну небезпеку.

 

Українські журналістські організації закликають колег бути обережними під час роботи у зоні бойових дій, працювати чесно, використовувати засоби захисту та бути пильними у разі зустрічі з терористами. Відомі численні випадки захоплення терористами журналістів у полон або використання журналістів для пропагування війни та дезінформації.

 

Нагадаємо, 17 червня під Луганськом  отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк (на фото справа). Прес-служба самопроголошеної «Луганської народної республіки» заявляє, що разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. Тіло загиблого упізнав колега, оператор знімальної групи Олег Денисов, який також потрапив під мінометний обстріл, але не постраждав. Російський сайт уточнює, що на місці обстрілу на околиці селища Металіст виявили не тіло Антона Волошина, а лише його фрагменти.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 17 червня Президент України Петро Порошенко заявив, що наполягає на ретельному розслідуванні обставин загибелі російського кореспондента ВДТРК Ігоря Корнелюка. Про хід розслідування буде проінформовано ОБСЄ.

 

У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що загиблий журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

 

В Інформаційному центрі РНБО стверджують, що Ігор Корнелюк нелегально прибув на територію України з московського аеропорту «Внуково» більше двох тижнів тому. Загиблий журналіст був у військовому камуфляжі, без засобів захисту і не мав розпізнавальних знаків преси.

 

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук зазначив, що журналіст російського телеканалу «Россия 1» Ігор Корнелюк надавав інформаційний супровід терористам на Луганщині. Водночас ИТАР-ТАСС заявляє, що загиблі російські телевізійники мали розпізнавальні знаки із написом «ЗМІ».

 

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття у зв'язку із загибеллю кореспондента телеканалу «Россия 1». В. о. міністра закордонних справ  України Андрій Дещиця висловив співчуття рідним загиблого російського журналіста Ігоря Корнелюка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду