У День жалоби СТБ, 1+1 International та Новий канал показували розважальні шоу – Нацрада

У День жалоби СТБ, 1+1 International та Новий канал показували розважальні шоу – Нацрада

17 Червня 2014
6048

У День жалоби СТБ, 1+1 International та Новий канал показували розважальні шоу – Нацрада

6048
У День жалоби СТБ, 1+1 International та Новий канал показували розважальні шоу – Нацрада
У День жалоби СТБ, 1+1 International та Новий канал показували розважальні шоу – Нацрада

Відповідно до результатів моніторингу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення загальнонаціональних телеканалів про дотримання норм формування ефіру під час Дня жалоби за загиблими під час катастрофи літака ИЛ-76 українськими військовими встановлено, що «практично всіма телерадіоорганізаціями було вжито заходів щодо зміни програмного наповнення 15 червня». Про це повідомила член Національної ради Любов Бакаленко під час брифінгу 17 червня.

 

Нацрада провела моніторинг 14 загальнонаціональних каналів (у тому числі НТКУ і ТОВ ТРК ЕРА на одному каналі мовлення), 11 радіоканалів та кількох  вибіркових  телерадіорганізацій.

 

«Практично всі компанії оформили ефір, зважаючи на тональність цього дня. Повідомлення про День жалоби було розміщено у випусках новин того дня, ефір був оформлений у формі відповідної заставки у формі палаючої свічі, а протягом доби транслювалось відео звернення до українського народу від президента», - розповіла пані Бакаленко.

 

Що ж стосується моніторингу радіокомпаній, то, за словами експерта, в ефірі було запроваджено відповідне програмне наповнення, яке відповідало правилам проведення Дня жалоби: припинено трансляцію музичних творів мажорного звучання, оформлено ефіри за допомогою відповідних заставок.

 

«В ефірі радіоканалів порушення правил проведення Днів жалоби та трауру не зафіксовано», - звітувала пан Бакаленко.

 

Як зазначила виступаюча, Нацрадою було зафіксовано поодинокі порушення на телеканалах: «Перш за все  - розміщення реклами, яка містить елементи шоу та розваг.  Це переважно реклама пива. На жаль, до цього порушення вдалися майже всі загальнонаціональні телекомпанії».

 

Також Любов Бакаленко розповіла, що регулятором зафіксовано відсутність повідомлень про День жалоби в Україні на каналах Тоніс та НТН. Ще одне порушення стосується розважальних шоу та концертно-видовищних передач, які транслювались каналами СТБ, Новий канал, 1+1 International («Розсміши коміка» та «Вечірній Київ»).  Експерт зазначила, що канал 1+1 International мовить на закордон, проте це його не виправдовує.

 

«Звертаємо увагу, що це український канал, і він має дотримуватися і керуватись українським законодавством», - сказала вона.

 

За словами члена Національної ради, ознак порушень регіональними й місцевими телерадіокомпаніями правил ведення мовлення у День жалоби не зафіксовано, крім поодиноких випадків у Києві й області.  «Так, телеканал «ПроВсе» транслював передачу еротичного спрямування «Нічний Проспект», «Право ТВ» - комедію «Цілковиті неприємності»». 

 

Нагадаємо, у зв'язку із трагічною загибеллю військовослужбовців 14 червня Президент України Петро Порошенко оголосив в Україні 15 червня Днем жалоби.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6048
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду