Журналіст російського каналу «Звезда» визнав, що фальшиві сюжети робить за наказом редакції (ВІДЕО)

Журналіст російського каналу «Звезда» визнав, що фальшиві сюжети робить за наказом редакції (ВІДЕО)

17 Червня 2014
4040

Журналіст російського каналу «Звезда» визнав, що фальшиві сюжети робить за наказом редакції (ВІДЕО)

4040
Журналіст російського каналу «Звезда» визнав, що фальшиві сюжети робить за наказом редакції (ВІДЕО)
Журналіст російського каналу «Звезда» визнав, що фальшиві сюжети робить за наказом редакції (ВІДЕО)

Затриманий  в Україні журналіст російського телеканалу «Звезда» Євген Давидов під час допиту в Службі безпеки України зізнався, що він в ефірі свого каналу повідомив про фосфорні бомби у м.Славянську (Донецька обл.) , хоча на місці він не був і самих бомб не бачив. Про це йдеться у відеозаписі допиту, опублікованому на YouTube.

 

За словами журналіста, він та його колега з каналу «Звезда» Микита Конашенков провели місяць в Україні, працювали спочатку в м.Києві, потім на території Донбасу.
«Ми знімали сюжети про військові дії, про те, як... ну, власне кажучи, про те, як живуть люди», - розповів він.

 

При цьому, відповідаючи на питання щодо матеріалів про обстріл Слов'янська з реактивних систем залпового вогню, журналіст заявив, що працював не в Слов'янську, а в Донецьку.

 

«За вказівкою керівництва, по дзвінку наших редакторів - вони телефонують, кажуть, що от, відповідно, потрібно сказати в сюжеті, що обстріляли з "Граду", що були там фосфорні бомби. Картинки такої у мене немає, тому що я перебуваю в Донецьку, а не Слов'янську, і як вони перекривали, якою картинкою, я не знаю», - розповів журналіст.

 



Також пан Давидов повідомив, що не дивиться свої готові репортажі, які виходять на каналі, і визнав, що «фосфорного» бомбардування Слов'янська не було. «У мене такий принцип - я не дивлюся свої сюжети в ефірі. Раніше було цікаво подивитись, що вийшло, а зараз на це немає часу. Мені сказали повідомити про фосфорні бомби у Слов'янську, але я був у Донецьку. Де вони брали картинку, я не знаю», - пояснює  затриманий.

 

Також пан Давидов додав, що їм забороняють говорити, що на Сході Україні є багато російських найманців, тому журналісти у своїх сюжетах говорять, що на Донбасі зараз перебуває багато прихильників ДНР, «які приїхали з різних міст». Причому журналісти не уточнюють, що з «різних міст» це також мається на увазі - із Росії.

 

Журналіст зізнався, що він знає, що у зоні конфлікту є бойовики із РФ.  «Я їх бачив. Вони там дійсно є. Я з ними спілкувався», - говорить він.

 

На пряме запитання про вигадані сюжети журналіст відповів: «Так, всі вказівки з приводу того які робити сюжети і яким чином висвітлювати події в Україні, мені даються у редакції».

 

Зауважимо, 12 червня телеканал «Звезда» повідомив про бомбардування української авіацією Семенівки на околиці Слов'янська фосфорними бомбами. Сюжет був проілюстрований відеозаписом, зробленим в Іраку в 2004 році.

 

Нагадаємо, співробітників каналу «Звезда» кореспондента Євгена Давидова і звукорежисера Микиту Конашенкова 14 червня затримали у м.Дніпропетровську. Російський канал Russia Today при цьому повідомив, що «Правий сектор» нібито вимагає за звільнення журналістів 200 тисяч доларів.

 

16 червня представники Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА) передали помічникові військово-морського аташе РФ Едуарду Белашеву журналістів російського телеканалу «Звезда» Євгена Давидова і Микиту Конашенкова, затриманих раніше в Україні. СБУ повідомляє, що російських журналістів видворили за межі країни і на три роки заборонили в'їзд в Україну.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4040
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду