Тріумф телевізійної дотепності

24 Серпня 2007
3946

Тріумф телевізійної дотепності

3946
«Телетріумф» - не просто церемонія, а нагода висловити давно наболілі жарти. Репортаж із церемонії нагородження національною премією у галузі телебачення.
Тріумф телевізійної дотепності

Церемонія нагородження національною премією у галузі телебачення «Телетріумф», яка 23 серпня пройшла у палаці «Україна», продемонструвала, що вузьке телевізійне коло в Україні є вже нарешті настільки широким, щоби забезпечити проведення яскравої церемонії виключно власними телевізійними силами. Телезірки розважали телезірок: у музичній частині були суто stars «Євробачення» (Тіна Кароль, два клоновані Діми з Росії та Білорусії і, на десерт, блискуча Сердючка), телеведучий каналу «Інтер» Володимир Зеленський із своїм «кварталом» і телеведучий Нового каналу Дмитро Коляденко зі своїм балетом (браво!). Все було динамічно і концептуально.

 

Андрій Шевченко – політик із телевізійним минулим - виступає перед врученням премії 

 

Не можна не визнати і гарний хід із веденням церемонії. Оскільки вели програму по черзі пари ведучих «хлопчик-дівчинка» з каналів – членів ІТК, то глядачі по телевізору і в залі отримали лабораторний зріз «шпрехшталмейстерської майстерності», а простіше кажучи –  рівня ведучих на різних телеканалах країни. Абсолютна впевненість «плюсівської» пари Добровольська + Горбунов, спроба поєднати непоєднуване у «Інтер»-парі Гомонай + Зеленський, абсолютно передбачувана поява ТЕТівської пари Мартіна Лук’янченко + Іван Корнієнко (ТЕТівська стратегія обходитися на каналі необхідним мінімумом), какофонічна нестиковка пари ведучих Нового каналу – Андрій Доманський та Оксана Гутцайт, акторський шарм Лесі і Роми (Ірма Вітовська та Дмитро Лаленков) з ICTV. Такою, що звертає на себе увагу, є тотальна нерозпізнаваність пар ведучих з СТБ, НТН, «України», «Тоніса». Якби менеджери телеканалів сканували ситуацію в залі, то могли би переконатися, що далеко не всі «обличчя каналів» - соррі за тавтологію – впізнавані в обличчя. Картинка на сцені продемонструвала абсолютну адекватність того, що нагороди за ведення у номінаціях «Найкращий ведучий інформаційної програми» і «Найкращий ведучий розважальної програми» отримали саме ведучі ICTV (Олена Фроляк) та «1+1» (Юрій Горбунов та Тіна Кароль за «Танці з зірками»). Вочевидь тому, що на цих каналах більше думають про своє обличчя (так і кортить додати – «а не про те, як прикрити зовсім інше місце»). 

 

Тіна Кароль та Юрій Горбунов отримують із рук Миколи Вересня нагороду за ведення «Танців з зірками»  

 

Як показала церемонія «Телетріумфу»-2007, українське телебачення розуміється на правилах гарного тону (а це теж та риса, яка культивувалася, культивувалася і викультивувалася). І навчилося бонтонно говорити про наболіле дотепно, лаконічно і з статуеткою телетріумфатора в руках – мовляв, звучить багато переконливіше.

 

Так, отримуючи приз за «Чорним по-білому» («Найкраща інформаційно-розважальна програма») Анатолій Борсюк пожартував – мовляв, дякую всім (далі перелік із дружини, дочок, друзів, команди) «всім, хто нас підтримував, і навіть топ-менеджерам, які щось там таке робили». Як казали в дитинстві: зрозумів про що цей анекдот? Здається, про те, що стосунки між творчими групами та топ-менеджментом каналів непрості, бо аргументи для розмови – «рейтинг – реклама», а з другого – «цікаво –нецікаво» погано надаються до плідної дискусії.

 

Анатолій Борсюк отримав нагороду за шоу, якого вже не буде на «1+1» 

 

Прикольно пожартував  Іван Малкович, відомий видавець дитячої літератури, вручаючи приз у номінації «Найкраща дитяча програма» (отримала ТРК «Україна» за «Срібний апельсин»): мовляв, творячи для дітей, варто керуватися формулою Сент-Екзюпері «ДЛЯ СЕБЕ В ДИТИНСТВІ». «Здається, у тих, хто сьогодні творить дитячі програми на телебаченні, було важке дитинство…», - схарактеризував рівень дитячої телетворчості в країні Малкович.

 

Гуманно пожартував Юра Горбунов, отримуючи приз за найкраще ведення розважальної програми («Танці з зірками – 2»): «Мовляв, все правильно, Зеленський – найкращий танцівник, Доманський – найкраща сваха, а ми з Тіною – найкращі ведучі»). Та ще краще відповів йому Володимир Зеленський, якого «Танці» прокотили в обидвох номінаціях – і в номінації «Найкращий ведучий», і в номінації «Найкраща розважальна програма». «Да здравствуют «Танці з зірками – 15», - сказав Зеленський. «Детектор медіа» готова вручити Зеленському шоколадну медаль за найкращий жарт про креативність українського телебачення. Можливо, тоді у Зеленського не буде приводу жартувати з приводу улюбленої народом теледебатної «отвєткі» Президента Януковичу: «В ці руки нічого не перепадало». Тобто Зеленський – 2 рази.

 

Про те, що отримувати премії – це окрема майстерність, непогано пожартував Ігор Кондратюк  («Найкраща музична програма»): мовляв, 2005 року «Шанс» тріумфував у номінації «Найкраща ігрова програма», 2006 – «Найкраща розважальна», а 2007 – «Найкраща музична». Як-то кажуть, «ловкость рук без никакого…» Тож всім людям – сміх, а організаторам «Телетріуфу» - нагода замислитися про те, що із номінаціями таки не все гаразд.

 

Гендиректор «1+1» Юрій Морозов вітає представників «Стар Медіа» - Влада Ряшина та Олексія Гончаренка 

 

Непогано пожартував про непорушний зв’язок політики з телебаченням (чи може, це був жарт про незалежність ЗМІ від політики) Андрій Шевченко (Віталійович), вручаючи нагороду в номінації «Новини». Було так: ведучі оголошують «Андрій Шевченко, голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації», виходить Шевченко і говорить: «От бачте, як у нас: парламенту немає, а голова парламентського комітету є. Так і з новинами…»

 

Андрій Шевченко, гендиректор ICTV Олександр Богуцький та шеф-редактор «ТК» Наталія Лигачова

 

Йому ж в тон пожартувала і Людмила Добровольська, представляючи номінацію «Фаворит телепреси». «До речі, - поблажливо сказала Людмила Добровольська про медіаоглядачів, посміхаючись до свого співведучого Юри Горбунова, - до речі, вони ж теж журналісти». Вочевидь, під словом «теж» Людмила мала на увазі себе і Юру.

 

Ірина Ванникова та Михайло Крупієвський - стильне подружжя

 

Але перше місце на тріумфі жартів поділили Тарас Петрів та Олексій Мустафін. Петрів мав вручити статуетку в номінації «Регіональна передача». Він сказав «Регіональне телебачення – колиска багатьох відомих журналістів» і… відкрив пустий конверт (вердикт експертів: «переможця на визначено»). А Мустафін, отримуючи приз «Вікнам-новини» (СТБ) за перемогу номінації «Найкращі новини» («Вікна-новини» також стали кращою програмою на думку українських телекритиків і отримали свою другу нагороду в номінації «Фаворит телепреси»), подякував організаторам премії «Телетріумф». Мовляв, дякую за те, що є премія, яка задає планку професійних стандарти: «Тому що дуже важко утверджувати стандарти в державі, де Конституційний суд приймає рішення, що 1 + 1 = 3, а Нацрада вирішує, що нахабна кричуща політична реклама є рекламою соціальною».  

 

Голова Нацкомісії з питань утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі Тарас Петрів

 

 

Наталія Лигачова нагороджує Олексія Мустафіна за «Вікна»

 

P.S. від «ТК». – Аналітичний погляд на підсумки «Телетріумфу»-2007 читайте на «ТК» завтра.  

 

 

 

   

Лауреатами Національної премії у галузі телебачення «Телетріумф-2007» (див. шорт-лист номінантів) стали:

 

Ведучий інформаційної передачі:

Олена Фроляк, «Факти», ICTV 

 

Інформаційна передача (новини):

«Вікна-новини», СТБ

 

Підсумкова (аналітична) передача:

«Факти тижня з Оксаною Соколовою», ICTV 

 

Навчальна, пізнавальна, культурологічна, соціальна передача:

Програма «Документ», цикл «Собор на крові», «1+1»

 

Розважальна програма:

«Танці з зірками», «1+1» 

 

Ведучий розважальної передачі:

Тіна Кароль та Юрій Горбунов, «Танці з зірками», «1+1» 

 

Документальний фільм (серіал):

«Війна та мир», «Інтер»

 

Репортер:

Андрій Цаплієнко, серія репортажів для програми новин «Подробиці», «Інтер»

Віктор Сорока, «Факти тижня з Оксаною Соколовою», ICTV

 

Дитяча програма:

«Срібний апельсин», «Україна» 

 

Суспільно-політична передача:

Ток-шоу «Свобода слова» з Савіком Шустером, ICTV

 

Інформаційно-розважальна передача:

«Чорним по білому», «1+1» 

 

Місцеві новини:

«Підсумки», «Люкс», Львів 

 

Музична передача:

«Шанс», «Інтер»

 

Регіональна передача:

Переможця не визначено

 

Спеціальний проект (позажанрова передача):

Всеукраїнська премія «Гордість країни – 2006», Новий канал

 

Спортивна передача:

«Гол!», Новий канал

 

Телевізійний дизайн:

Телевізійний дизайн каналу «1+1»

 

Художній фільм (серіал):

Переможця не визначено

 

Нагороду за внесок в історію телебачення посмертно отримав Костянтин Жавроцький.

Далі буде!

Фото Микити Кривошеєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду