Медійні ГО закликали до об’єктивного розслідування щодо видавця «Вестей» та ухвалення закону про прозорість медіавласності

Медійні ГО закликали до об’єктивного розслідування щодо видавця «Вестей» та ухвалення закону про прозорість медіавласності

23 Травня 2014
3842

Медійні ГО закликали до об’єктивного розслідування щодо видавця «Вестей» та ухвалення закону про прозорість медіавласності

3842
Медійні ГО закликали до об’єктивного розслідування щодо видавця «Вестей» та ухвалення закону про прозорість медіавласності
Медійні ГО закликали до об’єктивного розслідування щодо видавця «Вестей» та ухвалення закону про прозорість медіавласності

Незалежна медіа-профспілка України, Інститут масової інформації, ГО «Детектор медіа» та Інститут медіа права закликали владу гарантувати проведення об'єктивного розслідування справи щодо видавця газети «Вести» - ТОВ «Вісті Мас-Медіа». Хоча, на їхню думку, ця ситуація не має стосунку до утисків свободи слова.

 

«Слідчі дії в рамках справи мають відбуватися з дотриманням усіх вимог процесуального законодавства, а слідство, задля уникнення спекуляцій, має максимально публічно інформувати про всі важливі факти та події», - йдеться в заяві, поширеній організаціями 23 травня.

 

Організації готові захищати права рядових журналістів редакції у випадку їх порушення.

 

Водночас організації висловили думку, що ситуація довкола видавця «Вестей» не має стосунку до утисків свободи слова.

 

«Не викликає сумніву, що фінансування «Вестей» здійснювалося в надзвичайно великих обсягах саме з метою використання видання в якості «бойового листка» певних політичних сил, які зацікавлені в дестабілізації ситуації в країні. Ця діяльність здійснюється в інтересах неназваного анонімного власника», - йдеться в заяві медійних ГО.

 

«Ми вважаємо, що нинішня ситуація має причини і в українському законодавстві. Роками політики не відгукувалися на вимоги громадськості і не ухвалювали закону про прозорість медіавласності. Небажання політиків крилося у використанні корупційних схем у медійному бізнесі, можливості приховати реальних власників медіаресурсів», - йдеться в заяві.

 

Автори заяви закликають політиків ухвалити закон про прозорість медіа власності, який би дозволив отримувати інформацію про власників та осіб, що впливають на медійний бізнес.

 

Нагадаємо, 22 травня, стало відомо, що податкова арештувала рахунок ТОВ «Вісті Мас-Медіа» та рахунок його директора Ігоря Гужви. Податкова міліція заявила, що розслідує причетність ТОВ «Вісті Мас-Медіа» до незаконної конвертаційної діяльності. Водночас холдинг «Мультимедіа інвест груп» заявив про тиск з боку влади. 

 

Під час обшуку в офісі редакції газети «Вести» було знайдено 1,5 мільйони гривень готівкою, 313 тисяч гривень було арештовано на рахунку генерального директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігоря Гужви, ще 97 тисяч - на рахунку підприємства ТОВ «Вісті Мас-Медіа».

 

На думку медіаюриста Тараса Шевченка, немає підстав говорити про порушення закону при проведенні слідчих дій щодо ТОВ «Вісті Мас-Медіа». 

 

Заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар у свою чергу заявила, що арешт рахунку ТОВ «Вісті Мас-Медіа» і рахунку його генерального директора Ігоря Гужви пов'язаний винятково з відмиванням брудних грошей «Сім'ї» колишнього президента Віктора Януковича і причетного до неї бізнесмена Сергія Курченка.

 

Сайт журналістських розслідувань YanukovychLeaks стверджує, що  юридичні питання, пов'язані з діяльністю медіахолдингу «Мультимедіа інвест груп», що видає безкоштовну газету «Вести», відносилися до штатних обов'язків юриста групи компаній ВЕТЕК Сергія Курченка Анни Ситник.

 

Гендиректор ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігор Гужва заявляє, що його компанія працювала відповідно до законодавства та не брала участі у тіньових податкових схемах.

 

Наводимо повний текст заяви:

 

«Заява медійних громадських організацій

щодо арешту рахунків ТОВ «Вісті Мас-Медіа»

 

22 травня в засобах масової інформації з'явилося повідомлення про арешт рахунків ТОВ «Вісті Мас-Медіа» та рахунків його директора Ігоря Гужви, а також - проведення слідчих дій в офісі газети за адресою вул. Червоноармійська, 4Б.

 

Відповідно до поширеної інформації, арешт рахунків та обшук пов'язані з відкритим кримінальним провадженням щодо ухилення від сплати податків,здійснення фіктивного підприємництва та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

 

Наші організації завжди виступали за свободу слова, свободу поширення інформації і вільне висловлювання думок, навіть, якщо ми з цими думками не згодні. Ми послідовно боролися проти тиску на ЗМІ з боку державних органів. Навіть у випадку незаконного кілька років тому звільнення Ігоря Гужви з газети «Сегодня», хоч із застереженнями, ми були на його боці. Але цей випадок, на нашу думку, не має стосунку до утисків свободи слова.

 

Зміст газети має ознаки підтримки сепаратизму та зазіхань на територіальну цілісність держави шляхом поширення явно недостовірної інформації про події в Україні. Шляхом маніпуляцій, замовчування фактів, пересмикування і відвертої брехні це видання поширює тези російської пропаганди.

 

Не викликає сумніву, що фінансування «Вестей» здійснювалося в надзвичайно великих обсягах саме з метою використання видання в якості «бойового листка» певних політичних сил, які зацікавлені в дестабілізації ситуації в країні. Ця діяльність здійснюється в інтересах неназваного анонімного власника.

 

З метою уникнення спекуляцій навколо ситуації з газетою «Вести» ми закликаємо представників держави гарантувати проведення об'єктивного розслідування. Слідчі дії в рамках справи мають відбуватися з дотриманням усіх вимог процесуального законодавства, а слідство, задля уникнення спекуляцій, має максимально публічно інформувати про всі важливі факти та події.

 

У випадку порушення прав рядових журналістів редакції ми готові захищати їхні права.

 

Ми вважаємо, що нинішня ситуація має причини і в українському законодавстві. Роками політики не відгукувалися на вимоги громадськості і не ухвалювали закону про прозорість медіавласності. Небажання політиків крилося у використанні корупційних схем у медійному бізнесі, можливості приховати реальних власників медіаресурсів.

 

Ми закликаємо політиків ухвалити закон про прозорість власності ЗМІ, який би дозволив отримувати інформацію про власників та осіб, що впливають на медійний бізнес.

 

Незалежна медіа-профспілка України

Інститут масової інформації

ГО «Детектор медіа»

Інститут медіа права»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3842
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду