Британського стрингера Russia Today звільнено – він не скаржиться на українських військових

Британського стрингера Russia Today звільнено – він не скаржиться на українських військових

22 Травня 2014
3075

Британського стрингера Russia Today звільнено – він не скаржиться на українських військових

3075
Британського стрингера Russia Today звільнено – він не скаржиться на українських військових
Британського стрингера Russia Today звільнено – він не скаржиться на українських військових

Британськйи журналіст, стрингер російського телеканалу Russia Today Грем Філліпс, який був затриманий 20 травня українськими антитерористичними підрозділами в м.Маріуполі (Донецька обл.), був звільнений увечері 21 травня і переданий консулу Великобританії. Про це повідомляє «ВВС Україна» з посиланням на керівника прес-служби СБУ Марину Остапенко.

 

«Підтримка багато важить для мане. Я висловив свої думки українській владі. Вони не погодилися з дечим, але я вільний і зі мною все добре», - написав Грем Філліпс після звільнення у своєму Twitter-акаунті.

 

Нагадаємо, 20 травня російський канал Russia Today (RT) заявив, що стрингера, британського журналіста Грема Філліпса, який працював на Донеччині, затримали і допитали українські військові. «Військовослужбовці влаштували журналісту допит, в ході якого намагалися з'ясувати, чи не шпигун він і звідки у нього бронежилет. Крім того, вони зажадали у Філліпса акредитаційне посвідчення. Однак лист, що підтверджує співпрацю з телеканалом RT, представників Нацгвардії не задовольнив», - стверджують представники RT.

 

20 травня у прес-службі Національної гвардії України цю інформацію «Детектор медіа» спростували.

 

Прес-секретар СБУ Марина Остапенко в коментарі BBC Україна заявила, що Грема Філліпса доставляють до Києва, і ввечері 21 травня він буде переданий консулу Великобританії та звільнений.

 

Міністерство закордонних справ Великобританії заявило, що знаходиться в контакті з владою України і готове надати необхідну консульську підтримку Грему Філліпсу. «Його дійсно затримали за фотографування об'єктів антитерористичної операції, які не дозволено знімати. Він перебував у заборонених місцях. Зараз його доставляють до Києва і передадуть консулу та відпустять», - заявила Марина Остапенко.

 

Вона уточнила, що СБУ з'ясовує ситуацію і обставини затримання.

 

21 травня генеральний секретар  Національної спілки журналістів Великобританії  (National Union of Journalists) Мішель Станістріт направив листа до Національної спілки журналістів України (НСЖУ), у якому просив колег з'ясувати, де знаходиться британський журналіст, стрингер російського телеканалу Russia Today (RT) Грем Філліпс, та допомогти у його звільненні.

 

Увечері 21 травня відповідь на звернення Британської спілки журналістів перший секретар Національної спілки журналіст України Сергій Томіленко написав наступне: «Наша Спілка також стривожена напруженою ситуацією на Сході. Особливо численними фактами побиття журналістів проросійськими сепаратистами. Щодо вашого колеги - Грехема Філіпса - то Національна гвардія його не затримувала. Тільки що я спілкувався із прес-офісом МВС, де мені  підтвердили, що Грехема затримали офіцери Міністерства оборони, бо він проводив зйомку військ, які беруть участь в антитерористичній операції. Зараз його транспортують до Києва, де передадуть бо Британського посольства. Раді, що питання із нашим колегою вирішилося. Але рекомендуємо британським колегам дотримуватися загальносвітової практики при висвітленні антитерористичних кампаній».

 

Як повідомляє MediaSapiens, Грем Філліпс є одним з найпопулярніших користувачів Twitter, який відкрито підтримує проросійську позицію щодо ситуації в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3075
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду