Україна закликала Раду Європи переглянути Європейську конвенцію про транскордонне телебачення

Україна закликала Раду Європи переглянути Європейську конвенцію про транскордонне телебачення

21 Травня 2014
4005

Україна закликала Раду Європи переглянути Європейську конвенцію про транскордонне телебачення

4005
Україна закликала Раду Європи переглянути Європейську конвенцію про транскордонне телебачення
Україна закликала Раду Європи переглянути Європейську конвенцію про транскордонне телебачення

Україна закликає керівний Комітет Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства переглянути Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Про це повідомляє прес-служба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Застарілий, але такий важливий документ може бути ефективним інструментом для регулювання мовлення іноземних мовників на території інших країн. Проте він залишався без змін майже 23 роки», - йдеться в повідомленні.

 

Яскравим прикладом застарілості й необхідності ревізії Конвенції, на думку українських представників у керівному Комітеті Ради Європи, є ситуація з трансляцією в Україні чотирьох російських каналів, які здійснювали інформаційну агресію, вели інформаційну війну та поширювали заклики ненависті (hate speech) у період з грудня 2013 року по квітень 2014-го.

 

У юридичному обґрунтуванні щодо тимчасового припинення мовлення російських каналів на території України Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не змогла застосувати засади Конвенції. Тому змушена була звернутися до суду. Не мали змоги опиратися на положення цього документа для захисту своїх глядачів Литва і Латвія, які здійснили подібні кроки на основі національних законодавств. Молдова також має намір звернутися до суду щодо заборони трансляції російських каналів, ґрунтуючись на результатах моніторингу та вітчизняного законодавства.

 

«Отже, Європейська конвенція не може забезпечити належний рівень врегулювання спірних питань щодо транскордонного мовлення. Хоч вона й адаптована в зазначених країнах», - робить висновок українська сторона.

 

Оновлення документа дасть змогу захистити глядачів від контенту, який може містити «заклики ненависті», дискримінацію, нетолерантне ставлення до людей, загрози правам людини, людській гідності, вважають представники України в керівному Комітеті Ради Європи.

 

За даними української сторони, важливість ревізії підтримують у Комітеті Ради Європи Литва, Естонія, Швейцарія, Польща, Австрія, Молдова та багато європейських профільних медіа-організацій. Комітет готовий ухвалювати зміни до документа ad-hock та створює експертну комісію для розробки проекту нової редакції Конвенції.

 

Засідання Керівного Комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства триватиме з 20 по 23 травня. У ньому бере участь заступник голови Національної ради Лариса Мудрак. Головними питаннями для роботи представників від 45 країн-членів Ради Європи є захист журналістів, протидія закликам ненависті в медіа, захист інтернет-користувачів, прозорість медіа-власників.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - comments.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4005
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду