У Криму представники «самооборони» напали на кількох журналістів

17 Травня 2014
4433

У Криму представники «самооборони» напали на кількох журналістів

4433
Місцева влада на публічні звернення щодо захисту прав працівників ЗМІ не реагує
У Криму представники «самооборони» напали на кількох журналістів

Кілька журналістів зазнали переслідувань з боку «кримської самооборони» у Сімферополі, повідомляє «Крымский ТелеграфЪ».

 

15 травня силовики погрожували фотокореспонденту видання та відібрали в нього техніку. Дісталося залякувань і оператору телеканалу FM, якому пошкодили камеру та відібрали в нього мобільний телефон. Журналістку державного інформагентства залякували, намагалися відірвати об`єктив від її камери та відбирали диктофон. Прізвища журналістів не названо з міркувань безпеки.

 

«Крымский Телеграф» направив міністру інформації та масових комунікацій республіки Крим Дмитру Полонському публічний запит з проханням пояснити порядок взаємини працівників ЗМІ з представниками кримської самооборони в подібних випадках, уточнити перелік документів та інших атрибутів, необхідних для того, щоб самобороновци могли переконатися, що перед ними кримські журналісти, а також вказати, хто відповідає за дії представників цих формувань. Відповіді досі немає.

 

Представники ЗМІ прийшли на площу Леніна з метою отримати документальне підтвердження щодо поліцейської техніки, яку зігнали в центрі міста напередодні Дня пам'яті жертв депортації.

 

Фотокору «Крымского телеграфа» «самооборонівці» заявили, що зйомка заборонена. Журналіст намагався довести, що має право виконувати свої обов`язки. Тоді один із силовиків зауважив, що в редакційному посвідченні цитуються закони України, як ведеться в акредитацій ній карті Державної Ради Республіки Крим (перереєстрація місцевих ЗМІ ще не почалася).

 

Представник «самооборони», не слухаючи аргументів фотокора, силою вихопив в нього посвідчення. Потім він почав вимагати стерти зроблені на площі світлини. Інший кореспондент «Крымского телеграфа», який перебував поряд, почав знімати інцидент на мобільний телефон. Однак після того, як у нього мало не відібрали техніку, змушений був припинити фіксацію правопорушення.

 

Після цього журналістів відпустили, однак невдовзі наздогнали фотокора. Його відвели до будівлі Ради міністрів, де відібрали фотоапарат, російський паспорт, а також інші речі та документи. Після цього до Радміну прибула поліція. Правоохоронці відвезли фотокореспондента то райвідділку, взяли у нього пояснення та відпустили.

 

Оператору телеканалу FM представники «самооборони» заборонили знімати на площі без будь-яких причин. Коли він проігнорував цю вимогу, силовики спочатку вдарили по штативу, а потім почали відбирати камеру, відірвавши в процесі нападу від неї мікрофон. Потім оператору закрутили руку та відібрали у нього мобільний телефон, який пізніше передали у поліцію.

 

Дісталося й співробітниці державного інформагентства. Представники «самооборони» спочатку залякували її, намагаючись заборонити зйомку. Потім хапали об`єктив камери, намагаюсь його відірвати. Також силовики виривали диктофон із рук журналістки.

 

За роз'ясненнями щодо переслідувань журналістів, а також із питаннями про те, хто конкретно захищає права журналістів в подібних ситуаціях у Криму, хто є безпосереднім керівником цих людей і чому вони дозволяють себе так вести з представниками ЗМІ, редакція «Крымского телеграфа» звернулася до заступника голови Ради міністрів Республіки Крим Михайла Шеремета. Раніше, за інформацією видання, він керував загонами кримської самооборони.

 

Пан Шеремет скерував редакцію газети до міністра інформації та масових комунікацій республіки Дмитру Полонському як главі профільного відомства.

 

Після цього журналісти «Крымского телеграфа» скерували публічний запит Дмитру Полонському.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4433
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду