НСЖУ та НМПУ надають допомогу  журналістам, які вимушено стали «внутрішніми біженцями» в Україні

НСЖУ та НМПУ надають допомогу журналістам, які вимушено стали «внутрішніми біженцями» в Україні

16 Травня 2014
3455

НСЖУ та НМПУ надають допомогу журналістам, які вимушено стали «внутрішніми біженцями» в Україні

3455
НСЖУ та НМПУ надають допомогу  журналістам, які вимушено стали «внутрішніми біженцями» в Україні
НСЖУ та НМПУ надають допомогу  журналістам, які вимушено стали «внутрішніми біженцями» в Україні

Кілька журналістів, які змушені змінити місце проживання у зв'язку із тиском та переслідуваннями за свою професійну діяльність, отримали фінансову підтримку від об'єднаного Центру допомоги журналістам Національної спілки журналістів України (НСЖУ)  та Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ). Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

«Внутрішніми біженцями» стали, за інформацією НСЖУ, журналісти з Криму, мм.Донецька, Одеси.

 

Фінансову підтримку від НСЖУ та НМПУ нещодавно було надано співробітникам інтернет-видання Blackseanews, що працювало в м.Ялті. За словами головного редактора проекту Андрія Клименка, через тиск редакція змушена була переїхати до м.Києва, частина журналістів виїхали з Ялти в інші міста та працюють віддалено.

 

«Наше видання висвітлювало проблеми всього Чорноморського регіону, тому багато уваги приділялося військовим питанням, безпеці. Ми писали про наслідки російсько-грузинської війни, мілітаризації, яку проводить Росія. Висвітлювали проблеми заблокованих українських військових частин, з якими тримали прямий зв'язок. Ніхто з нашої редакції не змінив політичну позицію та залишився українцем, хоча за національністю в нас - лише незначна кількість українців. Після всього знаходитися в Криму для редакції стало просто небезпечно», - каже Андрій Клименко.

 

До НСЖУ журналісти звернулися, аби висловити свою незгоду з регіональною організацією Спілки в Криму, керівництво якої мало наміри «перейти» до Спілки журналістів Росії.

 

«Ми сказали, що залишаємося членами НСЖУ та попросили поставити нас на облік у Києві. Від Спілки надійшла пропозиція про допомогу, яка дійсно була нам дуже потрібна. Адже ми втратили джерела фінансування, журналісти вимушені наймати житло, бо продати нерухомість у Ялті зараз неможливо. І мова навіть не про розмір допомоги, а про те, що з боку нашої організації це був жест підтримки. І ми всі за це вдячні», - сказав пан Клименко.

 

Координатор Центру допомоги від Незалежної медіапрофспілки Оксана Винничук зауважує, що Наглядова рада фонду приймає рішення про допомогу тим колегам, які опинилися в скрутних ситуаціях, залишилися без засобів для існування: «Кошти виділяються тим, хто змушений переїжджати, тим, хто після тривалого лікування не може повернутися на роботу. Допомога надається і тим, в кого була розбита власна апаратура, яка давала можливість заробляти гроші. Крім того, нині ми закликаємо журналістів максимально дбати про страхування життя і обладнання».

 

За словами першого секретаря Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, допомога журналістам надається завдяки активній роботі з міжнародними медіаорганізаціями та колегами з європейських країн. Зокрема, першими відгукнулися Асоціація польських журналістів та Міжнародна федерація журналістів.

 

Нагадаємо, за даними Інституту масової інформації (ІМІ), від березня в Україні зафіксовано 15 випадків захоплення ЗМІ та телевеж. Найбільше фактів фізичної агресії по відношенню до журналістів та прикладів вимушеного біженства зафіксовано в Донецькій області. Тільки з початку травня два журналісти зі Сходу були змушені переїздити в інші регіони заради власної безпеки.

 

Також журналісти продовжують отримувати допомогу від НСУЖ і НМПУ на компенсацію розбитої апаратури під час висвітлення протестних заходів в Києві та регіонах України.

 

За останній місяць таку допомогу отримали:

1.      Гунчакова Тетяна (Blackseanews, Ялта) на переїзд.

2.      Розенштейн Михайло (Blackseanews, Ялта) на переїзд.

3.      Хорошко Анна (Blackseanews, Ялта) на переїзд.

4.      Клименко Андрій (Blackseanews, Ялта) на переїзд.

5.    Ткаченко Ігор (фотокореспондент «Укрінформ», Донецьк) на відновлення пошкодженої камери.

6.      Жогалко Олександр («Північний вектор», Чернігів) на лікування.

7.      Пучич Владислав («20 хвилин», Житомир) на лікування та відновлення апаратури.

8.      Князєв Кирило (Comments.ua, Київ) на ремонт апаратури.

9.      Гумулинський Мечислав (фрілансер, Вінниця) на ремонт побитої відеокамери.

10.    Гапич Євген («Репортер», Коломия) на придбання нової техніки.

11.    Ракуль Петро («Інформаційний центр», Одеса) на медичну допомогу.

12.    Ярошенко Олександр (фрілансер, Котовськ) на проживання після підпалу квартири.

13.    Томко С. («Миг», Запоріжжя) на ремонт обладнання.

14.  Светніцька Тетяна («Газета по-українськи», Донецьк) на проживання у зв'язку з переїздом.

15.  Гаврилів Мар'ян (фрілансер, Львів) на лікування та відновлення апаратури.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3455
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду