У квітні значно зросла кількість викрадень журналістів та цензура - ІМІ

У квітні значно зросла кількість викрадень журналістів та цензура - ІМІ

13 Травня 2014
3458

У квітні значно зросла кількість викрадень журналістів та цензура - ІМІ

3458
У квітні значно зросла кількість викрадень журналістів та цензура - ІМІ
У квітні значно зросла кількість викрадень журналістів та цензура - ІМІ

У квітні було зафіксовано щонайменше 20 випадків викрадення та незаконного затримання журналістів, більшість з яких - у м.Слов'янську, декілька - у м.Горлівці (обидва - Донецька обл.). Такими є дані щомісячного дослідження «Барометр свободи слова», який проводить Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Як зазначає виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк, цього місяця більшість порушень свободи слова та прав журналістів була зафіксовані на Сході України через сепаратистські настрої та дії терористів.

 

«Безпрецедентні випадки стосуються викрадень журналістів. Такої кількості викрадень, захоплень як українських, так і іноземних журналістів, в Україні раніше не було. Тенденція викрадень почалася у березні (11 випадків) з Криму, коли відбулася російська інтервенція на півострів. Загалом ІМІ не фіксував таких фактів протягом останніх семи років», - коментує пані Романюк.

 

Експерти ІМІ також зафіксували збільшення випадків цензури - 21 випадок (тоді як у березні - 14, а у лютому і січні - по 5).

 

«Цензура у квітні була надзвичайно потужною і стосувалася відключень українських телеканалів на Сході України, а також отримання вказівок, так званих "темників", про те, як висвітлювати дії сепаратистів», - зазначає експерт ІМІ Катерина Дячук.

 

Натомість вдвічі зменшилась кількість нападів та побиттів журналістів: якщо у березні було зафіксовано 44 таких випадки, то у квітні - 22 (для порівняння у січні - 82, у лютому - 70). Цього місяця незначно зросла кількість погроз і залякувань - 11 випадків (у березні - 9), а також кількість нападів на офіси ЗМІ - 13 (у березні - 12 випадків).

 

Також в «Барометрі свободи слова» за квітень зафіксовано однин випадок, коли журналіст публічно заявив про те, що вимушений стати внутрішнім біженцем.

 

«За інформацією ІМІ, насправді є щонайменше 10 журналістів, які були змушені виїхати зі свого регіону у наслідок тиску. Але оскільки ці факти не стали публічними, вони не увійшли до Барометру», - пояснює пані Дячук.

 

Загалом, з початку року ІМІ зафіксував 218 випадків побиття та нападів на журналістів, 69 перешкоджань законній професійній діяльності журналістів та 47 випадків цензури.

 

Детальніше ознайомитись з результатами дослідження можна за посиланням.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3458
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду