Донецькі терористи погрожували розстріляти журналіста «Новой газеты» через його матеріали про псевдореферендум

Донецькі терористи погрожували розстріляти журналіста «Новой газеты» через його матеріали про псевдореферендум

12 Травня 2014
3670

Донецькі терористи погрожували розстріляти журналіста «Новой газеты» через його матеріали про псевдореферендум

3670
Донецькі терористи погрожували розстріляти журналіста «Новой газеты» через його матеріали про псевдореферендум
Донецькі терористи погрожували розстріляти журналіста «Новой газеты» через його матеріали про псевдореферендум

Журналіст російського опозиційного видання «Новая газета» Павло Канигін, якого ввечері 11 травня викрали сепаратисти у м.Артемівську (Донецька обл.), розповів, що його затримали за матеріали про псевдореферендум. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на телефонне інтерв'ю  журналіста російському каналу «Дождь» .

 

Кореспондент «Новой газеты» розповів, що під час допитів його били, роздягли і відібрали всі речі. Сьогодні, 12 травня, вдень він отямився в готелі в м.Донецьку, але про те, як він там опинився, нічого не пам'ятає. У своїх свідоцтвах він також каже, що крім нього терористи також обшукали журналіста Штефана Шолля.

 

«Вочевидь, вони привезли мене в готель - я цього не пам'ятаю, чи то вони мене вирубили, чи то снодійного підсипали... Зараз отямився в готелі й пішов купив телефон дешевий, щоб подзвонити й сказати, що все нормально. Зібрали всі гроші, усе, що було в мене й у мого колеги Штефана Шолля», - розповів пан Канигін.

 

У телефонному інтерв'ю журналіст розповів, що весь день він спостерігав за референдумом на Донеччині, і помічав, що люди голосують без відкріпних талонів, а бюлетені не мають голографічного захисту.  Коли пан Канигін вечеряв зі Штефаном Шолле в кафе у Артемівську, туди зайшли п'ятеро сепаратистських бойовиків. За словами російського журналіста, вони «пред'явили претензію, чому я пишу такі речі».

 

«Я їм пояснив, вони начебто зрозуміли і погодилися, що там немає нічого образливого, але при цьому повели мене на площу, де до них підключилися ще якісь люди, інші ополченці - і довелося все по новій пояснювати», - сказав російський журналіст.

 

 

 Російського журналіста затримали за його публікації про псевдореферендум

 

Під час розмови на площі, російського журналіста звинуватили у співпраці з «Правим сектором», роботі на ЦРУ і почали бити.

 

«Навіть жінки намагалися мене вдарити, якісь мужики мене смикали, сказали, що мене повезуть у Слов'янськ, і в Слов'янську із мною будуть розбиратися ФСБшники - я не розумію, що це означає, але ось такий пасаж чомусь пролунав, що з ними в мене буде зовсім інша розмова», - розповів постраждалий.

 

Потім Павла Канигіна повезли на блок-пост, ймовірно, десь між Артемовськом і Слов'янськом.

 

«Там мене роздягли, усе забрали: комп'ютер, телефон, гаманець, документи. Шнурки зняли навіщось... Знову почався цей допит. І мені сказали, що зараз мене відвезуть у Слов'янськ, кинуть там у підвал (управління) СБУ - до інших заручників - і потім будуть вимінювати мене на арештованих своїх товаришів», - деталізував журналіст.

 

Після цього журналіста повели на інший блок-пост. «Потім, за якийсь час, мені заломили руки й почали укладати в багажник машини, але потім хтось сказав "чого в багажник, давайте так посадимо", - у результаті кинули мене на підлогу машини й повезли знову в якесь місце, де палили багаття, був освітлений пост від дороги. Там знову були нові люди, усе довелося розповідати заново. Вони почали копирсатися в моїх речах - у них був телефон, комп'ютер - стали дивитися знімки, листування... Те, що в вусі в мене сережка, вони сприйняли однозначно. У паперах у мене були телефони, позначки: там - проукраїнський депутат, або там проросійський активіст. Вони почали запитувати: "Що значить проукраїнський? Ти що, падла, працюєш на хунту?". І йому ще не сподобалася роздруківка звернення одного одеського депутата, який закликав діячів мистецтва й культури Росії, щоб ті просили Путіна посилити розпалювання пристрастей в Україні», - згадав журналіст.

 

Викрадачі спочатку хотіли взяти журналіста у полон та виміняти його на когось із заручників української сторони, але потім вони почали розглядати ідею із викупом.

 

«Очевидно, якісь переговори проходили. Сказали, що міняти його не будемо, але візьмемо з цього шпигуна 30 тисяч доларів. І знову повезли мене кудись. Погрожували, що вивезуть у ліс і пристрілять. У підсумку зійшлися на тому, що забирають у мене всі речі й гроші, їх розлютило, що не можуть зняти гроші з моєї картки, тому що стоїть ліміт 200 гривень на день. Ударили в щелепу, а далі я прийшов до тями в готелі в Донецьку», - розповів пан Канигін.

 

Журналістам виданння «Сноб» прес-служба «Донецької народної республіки»  повідомила, що активісти і справді затримали російського журналіста начебто за те, що у нього не було акредитації, що дає змогу працювати на референдумі.  «У нього не було акредитації Донецької народної республіки, а при обшуку було знайдено матеріали про Донецьку народну республіку негативного характеру», - пояснили у прес-службі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», сьогодні, 12 травня, близько 4 години ранку журналіст російського опозиційного видання «Новая газета» Павло Канигін sms-повідомленням сповістив своїх колег, що його викрали на території Донецької області.  В Донецькій області журналіст «Новой газеты» висвітлював голосування на псевдо-референдумі. В м.Артемівську (Донецька обл.) його затримали.

 

Близько опівдня 12 травня колеги пана Канигіна повідомили, що зниклий журналіст вийшов на зв'язок зі своєю редакцією.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3670
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду