Журналістам російського ТВЦ  заборонили в’їзд в Україну та поставили відповідні штампи у паспорт

Журналістам російського ТВЦ заборонили в’їзд в Україну та поставили відповідні штампи у паспорт

7 Травня 2014
8903

Журналістам російського ТВЦ заборонили в’їзд в Україну та поставили відповідні штампи у паспорт

8903
В Україну не пропустили російську журналістку, яка знімала українофобські фільми про Євромайдан
Журналістам російського ТВЦ  заборонили в’їзд в Україну та поставили відповідні штампи у паспорт
Журналістам російського ТВЦ  заборонили в’їзд в Україну та поставили відповідні штампи у паспорт

6 травня в міжнародному аеропорту «Бориспіль» українські прикордонники відмовили у в'їзді знімальній групі російського каналу ТВЦ та поставили їм у паспортах відмітки про заборону в'їзду в Україну.  Про це йдеться в сюжеті ТСН.

 

Причиною відмови у в'їзді в Україну прикордонники назвали недостатню кількість документів, які б підтвердили мету поїздки в Україну. Як повідомляє ТСН, крім паспортів у журналістів ТВЦ були прес-карти, листи від редакції та зворотні квитки.

 

У коментарі українським журналістам керівник знімальної групи ТВЦ Віра Кузьміна зазначила, що приїхала в Україну, щоб висвітлювати для своєї редакції перебіг передвиборчої кампанії.

 

У своєму сюжеті журналісти ТСН нагадали, що за час Євромайдану  Віра Кузьміна зняла дві документальні стрічки про Україну, які «ганьбили Майдан».

 

«Приміром, у 52-хвилинній стрічці Віра Кузьміна переконує, що українська мова - недолуга, а сама Україна - штучно створений антиросійський проект. А сама Кузьміна думає, що історія України налічує лише 100 років», - йдеться у матеріалі ТСН.

 

7 травня на каналі ТВЦ вийшов сюжет про відмову у в'їзді журналістам каналу на територію України. Матеріал російського каналу побудований на базі сюжету ТСН. На ТВЦ наклали на сюжет «1+1» свій позакадровий голос та пряму мову пані Кульміної. У «своєму» сюжеті журналісти ТВЦ обурилися, що начебто за збігом обставин українські журналістам вдалося зняти, як їх російським колегам ставлять відмови у паспорти.

 

Нагадаємо, випадки відмов у в'їзді українські прикордонники пояснюють тим, що російські журналісти не можуть підтвердити мету візиту або надають неправдиву інформацію щодо мети і місця перебування в Україні.

 

Зокрема за останній час сталися три випадки депортації журналістів телеканалу РЕН ТВ з України. Журналістам російського каналу НТВ заборонили в'їзд до України терміном на три роки. До України також не пустили журналістів з російської газети «Коммерсантъ». 7 квітня з потяга зняли двох кореспондентів російського Forbes, а також не пустили до України оператора відеоагенції Ruptly, що входить до складу RussiaToday. 8 квітня до України не пустили двох журналістів РІА «Новости». 9 квітня з потяга зняли журналістів російської газети «Коммерсантъ», зокрема журналіста Андрія Колесникова. 12 квітня трьом співробітникам «Первого канала» заборонили в'їзд до України на три роки. 14 квітня прикордонники не пропустили на територію України кореспондента російської радіостанції «Эхо Москвы».

 

Комітет захисту журналістів виступив із заявою, у якій закликав українську владу здійснити необхідні заходи для того, аби всі журналісти, іноземні та місцеві, мали змогу вільно та безперешкодно повідомляти про події, що розгортаються в Україні.

 

Комісія Громадської палати РФ з підтримки ЗМІ висловила стурбованість у зв'язку з порушеннями прав і свобод російських журналістів, що працюють в Україні, і протест проти будь-яких дій, спрямованих на обмеження свободи ЗМІ.

 

Державна прикордонна служба України заявляє, що скарги російських мас-медіа, що їх представники не можуть вільно потрапити в Україну, не в повній мірі відповідають дійсності. «Причина непропуску полягає, перш за все, в тому, що вони (російські журналісти - ТК) безвідповідально ставляться до порядку перетину українського кордону», - йдеться у заяві відомства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду