Українські журналісти відновили пошкоджену під час протистоянь апаратуру завдяки польським колегам

Українські журналісти відновили пошкоджену під час протистоянь апаратуру завдяки польським колегам

29 Квітня 2014
3473

Українські журналісти відновили пошкоджену під час протистоянь апаратуру завдяки польським колегам

3473
Українські журналісти відновили пошкоджену під час протистоянь апаратуру завдяки польським колегам
Українські журналісти відновили пошкоджену під час протистоянь апаратуру завдяки польським колегам

Кошти на лікування та компенсацію за пошкоджену апаратуру від Асоціації Польських Журналістів отримали декілька журналістів з України. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів  України (НСЖУ).

 

Гроші постраждалим журналістам передав об'єднаний Центр допомоги  НСЖУ та Незалежної медіа профспілки України (НМПУ). Кошти були надані журналістам та фотокореспондентам, які втратили професійну техніку під час висвітлення протестних подій у Києві та регіонах.

 

Кошти для постраждалих українських колег передала віце-президент Польської Асоціації Журналістів Агнєшка Ромашевська-Гужі, яка днями перебувала з візитом у Києві. «Ми завжди говоримо про солідарність, яка є дуже важливою в нашій професії. Підтвердженням тому, що вона існує, стала ця допомога. Польські журналісти відгукнулися на потреби своїх колег з України і вирішили їм допомогти», - зазначила пані Ромашевська-Гужі.

 

Вона також наголосила, що здебільшого працівники ЗМІ в Україні постраждали через намагання професійно виконувати свою роботу. «Журналісти страждають через чесність і об'єктивність. Це головні принципи професійної журналістики, але, на жаль, вони не подобаються тим, хто перешкоджає розвитку демократії», - наголосила польська журналістка.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко відзначив, що саме польські журналісти найшвидше відгукнулися на проблеми українських колег: «Асоціація Польських Журналістів надзвичайно оперативно відреагувала та почала збирати кошти. І саме ця ініціатива стала поштовхом для створення об'єднаного Центру допомоги постраждалим журналістам».

 

Матеріальну допомогу від польських колег отримали: фотограф-фрілансер Мар'ян Гаврилів, який був побитий «беркутівцями» на вул.Грушевського, фотокореспондент LB.ua Макс Левін, журналіст-фрілансер Антон Черниш, стрімери «Спільнобачення» - журналіст-фрілансер Євген Гапич, фотограф та оператор Мечислав Гумулинський з Вінниці, редактор Comments.ua Кирило Князєв, фотокореспондент «Укрінформу» Ігор Ткаченко з Донецька, редактор газети «20 хвилин» Владислав Пучич із Житомира.

 

Так, наприклад, Максу Левіну під час сутичок під Києво-Святошинським судом було пошкоджено професійну камеру, об'єктив та спалах, Мар'яну Гавриліву «беркутівці» розтрощили всю техніку, яка була в нього при собі. Кирилу Князєву під час протистоянь на Майдані було розбито його власну камеру. У Євгена Гапича, якого взяли в полон сепаратисти в м.Горлівці (Донецька обл.), було відібрано всю техніку, в тому числі телефон.

 

Координатор та стрімер «Спільнобачення» Галина Садомцева повідомила, що під час подій на Майдані волонтери проекту втратили багато обладнання.

 

«Ліхтарі, акумулятори, захисна техніка, згоріла велика камера на Грушевського. За кошти Центру ми придбали  стрім-обладнання, куди входить камера, акумулятор, тринога, wi-fi. Зараз у нас п'ять комплектів стрім-обладнання», - сказала пані Садомцева.

 

За її словами, зараз над створенням новин у проекті працюють чотири професійних журналістів і 12 волонтерів. Після подій на Майдані спільнобаченцям допомагали також українські громадяни.

 

Центр допомоги журналістам - спільна ініціатива Національної Спілки журналістів України та Незалежної медіапрофспілки з підтримки постраждалих журналістів. Центр координує заходи з підтримки журналістів (матеріальна і юридична допомога, тренінгові проекти), які реалізуються на залучені ресурси партнерських організацій - Міжнародної Федерації журналістів та Польської Асоціації журналістів.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3473
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду