Братам Гапичам, яких відпустили з підвалів СБУ у Слов’янську, допоміг розголос у ЗМІ (ДОПОВНЕНО)

26 Квітня 2014
10173

Братам Гапичам, яких відпустили з підвалів СБУ у Слов’янську, допоміг розголос у ЗМІ (ДОПОВНЕНО)

10173
Братам Гапичам, яких відпустили з підвалів СБУ у Слов’янську, допоміг розголос у ЗМІ (ДОПОВНЕНО)

Журналістам, яких утримують у підвалах СБУ у Слов`янську, найтяжче щодо психологічних умов. Фізичний стан працівників ЗМІ кращий, ніж моральний. Про це «Детектор медіа» дізналася з надійних джерел у Слов`янську.

 

Стрімер Артем Дейнега перебуває у задовільному стані.

 

За цими даними, у підвалі протягом двох тижнів утримують журналіста. Його ім`я невідоме, стан задовільний. Серед затриманих є побиті - у одного з чоловіків на ім`я Вйталій внаслідок побоїв дуже травмовано спину.

 

Активістку і журналістку Ірму Крат утримують у камері, де перебувать ув`язнені жінки - принаймні, ще одна громадянка. Вони мають можливість користуватися такими предметами туалету, як зубна щітка чи мило.

 

Де перебуває журналіст фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер, наразі невідомо.

 

Родичі ув`язненого фотокореспондента Євгена Гапича розповіли, що його та брата Геннадія, що супроводжував журналіста, відпустили о 10-тій ранку без жодних пояснень. Їм повернули авто та всі відібрані речі. Таким чином, родичі спростували поширену раніше Оксаною Гапич інформацію, що Євгена Гапича дуже побили та відібрали у нього всю техніку. 

 

«Припускаємо, що дуже допоміг розголос у ЗМІ, - коментує «Детектор медіа» дружина Геннадія Гапича Олена. - Телеканали подавали рухливий рядок про те, що Євген та Геннадій пропали, про цей випадок активно писали ЗМІ». Також вона додала, що родичі Геннадія та Євгена подавали офіційні запити до міліції, прокуратури, Антитериростичного центру (діє при СБУ-ТК), зверталися до знайомих на Донеччині тощо. «Ми всіма силами й при допомозі всіх можливих каналів доводили, що вони не диверсанти, не активісти, що Євген лише вів фотозйомку, а Геннадій йому допомагав. Я не знаю, який саме канал спрацював - Геннадію та Євгенію, коли їх відпускали, про це не повідомили», - сказала Олена Гапич.

 

Вона категорично простувала інформацію деяких інтернет-ЗМІ про те, що за звільнення Гапичів було сплачено викуп. «Ніяких грошей ми не сплачували. Чула, що питання про гроші ставлять ув`язненим депутатам, однак не журналістам», - сказала Олена Гапич.

 

Вона розповіла, що Гапичам під час перебувавання під вартою вдалося побачитися з  американським журналістом Саймоном Островським, який провів у підвалі СБУ чотири дні та був звільнений.

 

Геннадій та Євген Гапичі після перебування у полоні надавати будь-які коментарі відмовляються. «Фізичний стан їх більш-менш задовільний. Є синці, однак обійшлося без переломів - сказала пані Гапич. - За їхніми словами, найтяжче у полоні було щодо моральних умов. Так, ув`язнених тримають із пакетами на головах, затикають їм вуха ватою. Під час перевезення можуть наступити на голову тощо. На будь-яке людське ставлення розраховувати не доводиться, особливо лютують беркутівці. При цьому затриманих забезпечують харчуванням, не катують. Коли Євгена та Геннадія викликали на допити, вони щоразу задумувалися про смерть. Запитання ставили щодо приналежності до "Правого сектора"».

 

Змінилося ставлення, за словами пані Гапич, коли люди, які затримали братів,  з`ясували, що ті не мають політичних мотивів і дійсно працювали як журналіст та його помічник. При цьому перевірялися контакти Гапичів, соціальні мережі та моніторилися опубліковані Євгенієм Гапичем матерали у ЗМІ.

 

Олена подякувала усім, хто допомагав у звільненні братів Гапичів.

 

З досвідом визволення правозахисниками викрадених у Криму операторів об'єднання кінематографістів Babylon`13 Ярослава Пілунського та Юрій Грузінова можна ознайомитися тут

 

Нагадаємо, 25 квітня о 19:33 у Слов`янську було затримано   позаштатного кореспондента телеканалу ZIK Юрія Лелявського, який висвітлює ситуацію на Сході. Де саме перебуває журналіст, наразі невідомо. 

 

Як писала «Детектор медіа», за даними Інституту масової інформації протягом квітня на Сході України сепаратисти захопили 18 журналістів. Виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк закликала журналістів щодо поїздок на Схід України, зокрема до Слов`янська, не ризикувати життям та зважити на шанси роботи в умовах неконтрольованої небезпеки й беззаконня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10173
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду