Частина колективу Одеської ОДТРК вимагає люструвати свого керівника Марину Аксьонову

Частина колективу Одеської ОДТРК вимагає люструвати свого керівника Марину Аксьонову

24 Квітня 2014
6243

Частина колективу Одеської ОДТРК вимагає люструвати свого керівника Марину Аксьонову

6243
Частина колективу Одеської ОДТРК вимагає люструвати свого керівника Марину Аксьонову
Частина колективу Одеської ОДТРК вимагає люструвати свого керівника Марину Аксьонову

Частина творчого колективу Одеської ОДТРК вимагає звільнити призначену в листопаді 2013 року на посаду генерального директора Одеської ОДТРК Марину Аксьонову. Відповідне звернення надійшло на адресу «Детектор медіа».

 

Працівники ОДТРК закидають своїй очільниці витіснення державної мови, цензуру і перешкоджання свободі слова, повне недотримання стандартів журналістики під час Євромайдану, особисте засудження пані Аксьоновою Євромайдану та виправдання силовиків в ефірі ОДТРК, боротьбу з «неугодними» працівниками, відсутність діалогу з колективом, а також надання ефіру ОДТРК для мовлення стороннього Першого міського каналу.

 

Вони також нагадують, що пані Аксьонова була призначена на посаду ген директора раптово в листопаді 2013 року, після того, як попередній директорці Оксані Матюх не дали допрацювати до кінця року, на який укладався контракт.

 

 

 

 

Своє звернення колектив ОДТРК сьогодні, 24 квітня, надішле до голови Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка та голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимира Манжосова.

 

Як повідомили «Детектор медіа» співробітники ОДТРК, звернення підтримують близько 10 представників творчого колективу. Триває збір підписів.

 

Нагадаємо, 15 квітня віце-прем'єр-міністр Олександр Сич доручив Державному комітету телебачення та радіомовлення спільно з Міністерством внутрішніх справ і Національною телекомпанією України люструвати деяких керівників ОДТРК.

 

«Детектор медіа» друкує повний текст звернення частини творчого колективу Одеської ОДТРК:

 

«Голові Комітету

Верховної Ради

з питань свободи слова та інформації

Томенку М. О.

 

Голові Держкомітету

телебачення та радіомовлення України

Наливайку О.І.

 

Голові Національної ради України

з телебачення та радіо

Манжосову В.А.

 

Звернення

 

У листопаді 2013 року на посаду генерального директора Одеської ОДТРК раптово (без пояснення причин (!), була призначена Аксьонова М. В. Попередній директорці - Матюх О. В., не дали допрацювати навіть до кінця року, на який укладався контракт. Це призначення в Одесі пов'язують зі зміною всього обласного керівництва: так, напередодні в Одесі змінилися ключові фігури губернатора та голови облради. Тим не менш, стан телебачення і радіо зі зміною керівництва в результаті не виграв, а навпаки, призвів до напруженої ситуації в колективі, який вбачає в діях адміністрації наступні порушення.

 

1. Витіснення державної мови. У січні Аксьонова М. В., самовільно, без погодження з творчим колективом, наказала випускати новини «Факти» російською мовою. Редакція підписала колективне звернення до Держкомітету, на що отримала відповідь, що на державне замовлення новини мають вироблятися виключно українською.

 

2. Цензура і перешкода свободі слова, повне недотримання стандартів журналістики. Під час проходження Євромайдану жодної згадки про нього в ефірі не допускалося, так само як глядачі не інформувалися про перші жертви і криваві події у Києві. До висловлення на студію адміністрація запрошувала прибічників Партії Регіонів, які підтримували злочинний режим Януковича. Будь-які спроби журналістів подати інформацію збалансовано особисто гендиректором заборонялись. Так, наприклад головному редактору новин, за опитування на вулицях, де лунали різні думки одеситів - «за» і «проти» Євромайдану, Аксьонова кричала : «Ти що - 5 канал?!».

 

3. Розвернута боротьба з «неугодними» працівниками. Журналістів та редакторів, котрі намагались працювати чесно, висвітлюючи різні погляди на ситуацію в країні, не вислуховували; їхні програми без пояснень знімалися з ефіру, а стосовно «порушників» застосовувалися бюрократичні методи - складання актів про запізнення на роботу, контроль робочого часу, вимога писати пояснення за те, чому давали інтерв»ю іншим мас-медіа стосовно ситуації на каналі. (Одне з пояснень додаємо).

 

4. Відсутність діалогу з колективом. За три місяці ген директор жодного разу не проводила зборів з творчим та технічним колективом. Не виявляла бажання вислухати, познайомитися з творчими планами, одночасно презентувати своє особисте бачення подальшого розвитку ООДТРК. А коли в державі сталися зміни, 24.02 Аксьонова М. В. запросила на збори, де виступила з ініціативою працювати «творцям» чесно й об»єктивно, нібито на це ми нарешті отримали право! На зборах здійнявся галас і крик, лунали взаємні звинувачення, а під час таємного голосування керівництву висловили недовіру 21 працівник з 25 опитаних! Незважаючи на це, очільниця ООДТРК вийшла з зали, не дослухавши звинувачень на свою адресу, під крики «Ганьба!». Через відсутність спілкування, колективу відмовляють у проведенні зборів, не було жодного разу роз»яснення позицій нового керівництва області, держави та уряду. Більше того, - немає змоги у трудового колективу навіть на збори щодо переобрання профкому!

 

5. Сама М. Аксьонова виявляє бажання особисто вести програми та ефіри, як вона висловилася, «з першими обличчями регіону». Разом з представниками ПР засуджувала в ефірі Євромайдан, повстанців називала «необузданной толпой», і виправдовувала дії силовиків, що розганяли мирний протест.

 

Після того, як під стіни Одеської ОДТРК прийшов одеський Євромайдан із закликами «Будьте журналістами», «Одеська ОДТРК - кишеньковий брехунець партії регіонів», члени колективу Ревенко, В., Гуцол В., Піднебесна О., дали інтерв»ю національним каналам, почала цькувати і погрожувати звільненнями з роботи.

 

Зараз М. Аксьонова «перефарбувалася» і сама особисто запрошує до участі в ефірі ОДТРК політиків і експертів, серед яких є і лідери Євромайдану, які жодного разу не з»являлися раніше, під час протистоянь. Стосовно себе Аксьонова заявляє, що вона раніше була в партії «батьківщина», буцімто з політичних причин їй доводилось це приховувати...

 

6. Найгірше, що від неефективних дій керівництва страждає інформаційна політика каналу. Без погодження з Дежкомітетом М. Аксьонова одноосібно вирішила давати в ефірі ООДТРК чуже мовлення - канал «Первый городской», під час якого транслювалися телемарафони за участю працівників іншого каналу(!) та навіть рекламні блоки, до того ж, російською мовою! Дані порушення відбувалися кілька тижнів поспіль, у вихідні дні. Враховуючи, що цей час передбачався згідно держзамовлення, для програм власного виробництва, вважаємо це найгрубішим порушенням мовлення ОДТРК.

 

У зв'язку з вищевикладеним, вважаємо, що М. Аксьонова не має жодних підстав - як морального, так і професійного права - залишатись на посаді керівника надалі.

 

Творчий колектив ООДТРК»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6243
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду